Berényi Oszvald sommelier
Fotó: ImageTellers/Hirling Bálint

Fiatal magyar sommelier a csúcson

Új szakmai vezetőt nevezett ki a St. Andrea Budapest a belvárosi Váci1 irodaház műemléképületének tetőteraszán öt éve sikeresen működő St. Andrea Wine&Skybar élére: márciustól Berényi Oszvald sommelier hoz új lendületet a bár életébe.


Ber\u00e9nyi Oszvald sommelier bort k\u00f3stol

Fotó: ImageTellers/Hirling Bálint


Berényi Oszvald hét éve megbízható, értékes tagja a St. Andrea Budapest csapatának. Fiatal kora ellenére nagy tapasztalattal rendelkezik szakmájában és az elmúlt években munkája jelentősen hozzátett ahhoz, hogy a St. Andrea skybar a város egyik stabil, mindig pezsgő helye lett. Oszvald dinamizmusa, humorérzéke és jókedve pont az, amire az elmúlt évek nehézségei után csapatunknak szüksége van. A tekintetében ott van az ígéret: a város legjobb bárját építjük együtt – olvasható Lizsicsár Miklós étteremvezető, a St. Andrea Budapest társtulajdonosának nyilatkozata a St. Andrea Wine&Skybar sajtóközleményében.

egy b\u00e1r belseje asztalokkal, sz\u00e9kekkel

Fotó: ImageTellers/Hirling Bálint


A St. Andrea Wine&Skybar a névadó borászat budapesti visszhangjaként, a budapesti St. Andrea Restaurant után két évvel nyitotta meg kapuit, azóta a magyar vendégek és a külföldi utazók kedvelt helye.

A rooftop bárban klasszikus és a bartenderek által megalkotott signature koktélok, könnyed bárételek, borok és pezsgők várják a látogatókat.
St. Andrea skybar bels\u0151 tere

Fotó: ImageTellers/Hirling Bálint


A skybar különleges helyet foglal el a budapesti bárok között, hiszen borászati hátterének köszönhetően egyedülálló választékot kínál a nemzetközi borászszakma által is évről évre jelentős elismerésekben részesített St. Andrea Borászat kínálatából, illetve nemzetközi tételekből.

A stabil borászati háttér is igényli, hogy a skybarban értő, biztos ízlésű sommelier segítsen a vendégeknek a választásban, hiszen ők gyakran kifejezetten borkóstolókra, borvacsorákra érkeznek ide.

Berényi Oszvald Európa határain is túlmutató, nemzetközi tapasztalattal érkezett először az étterem, majd a skybar head sommelier pozíciójába. Az itthon elérhető számos sommelier-képzést elvégezte, a szakma alapjainak elsajátításában Mészáros Gabriella és a régi Borkollégium oktatói segítették, mentorként Dr. Konkoly Mihály nemzetközi borakadémikust tartja számon.

Ber\u00e9nyi Oszvald sommelier bort t\u00f6lt egy poh\u00e1rba

Fotó: ImageTellers/Hirling Bálint


A St. Andrea Wine&Skybar számomra egyesíti mindazokat a lehetőségeket, amelyek a városban megtalálható többi, színvonalas helyen külön-külön megjelennek: friss pezsgők, csodálatos borválaszték, fine dining háttérrel megalkotott, laza bárételek és vagány koktélkínálat, mindez profi és kedves szervizzel. Megtisztelő, hogy ezen a nagy presztízsű helyen most csapatommal új ötletek mentén dolgozhatunk

– mesélte Berényi Oszvald.

A sommelier a St. Andrea Borászattal való együttműködésről azt is elmondta, hogy ami Egerszalókon, a borászatban két évtized munkájával épül, az olyasmi, aminek egyszerűen mindenki szeretne a részese lenni: szakmailag és emberileg is irigylésre méltó, nagyívű, és közben elbűvölő történet. Véleménye szerint Dr. Lőrincz Györgytől és családjától azt tanulja, hogy minden nap egy kicsivel több hozzátett gondossággal, szenvedéllyel és szeretettel lehet folyamatosan fejlődni, a határ pedig a csillagos ég.

Mostantól a szakmai vezetés teljes mértékben a fiatal sommelier kezében van és ahogy ő fogalmaz: Lizsicsár Miklóssal karöltve bíznak benne, hogy tudunk még meglepetést okozni azoknak, akik a város egyik legszebb panorámája mellett a válogatásunkban elérhető borokat és pezsgőket is kíváncsisággal fogyasztják majd. Az első ígéret pedig így hangzik: hamarosan jön a terasznyitás, újdonságokkal – találkozzunk a város fölött!