rózsaszín felfújható flamingo alakú matrac

Az utazók döntöttek: 2022-ben ez Európa legjobb tengerpartja

Jó hír nekünk, magyaroknak: egyik kedvenc tengerpartunk nyert türkizkék vizével és homokos tengerpartjaival.


Lassan véget ér a 2022-es nyár, ám az utószezon még előttünk. A dél-európai országokban az (is) a jó, hogy még ősszel is simán strandidőbe csöppenhetsz. De ha idén már nem tervezel külföldi kiruccanást, akkor viszont megvan, hogy a jövő évben hol töltöd a nyári szabadságodat.

Olvasd el ezt is! Bor és vízpart: a 7 legjobb nyaralóhely borkedvelőknek

k\u00e9k sz\u00edn\u0171 tenger, haj\u00f3 \u00e9s szikl\u00e1k

Fotó: Rory Collins / Unsplash


A világ egyik leggyorsabban növekvő utazási cége, a Holidu 2022-es felmérése alapján idén Görögország a legnépszerűbb európai ország a strandok szerelmeseinek körében - számolt be a hírről a breakingtravelnews oldala.

f\u00e1k \u00e9s szikl\u00e1k, hegyek \u00e9s tenger

Fotó: CALIN STAN / Unsplash


A Holidu „Legnépszerűbb európai strandok” kategóriája a Google rangsora alapján készült el. A végleges listát az elmúlt 12 hónapban a Google-ön végzett havi keresések átlagos száma alapján állították össze.

A dobogó első helyére Görögország került. A kilométer hosszú homokos partokat, türkiz színű, kristálytiszta tengert, fantasztikus strandokat és rengeteg napsütést kínáló ország havonta átlag 5400 Google-keresést és 142 ezer Instagram hashtaget gyűjtött össze.
feh\u00e9r h\u00e1zak \u00e9s tenger, hegyek

Fotó: Gaetano Cessati / Unsplash


A legnépszerűbb görögországi desztinációk közé a nagy történelemmel bíró Kréta, a fehér homokos strandokkal ékesített Naxos és a lélegzetelállító természeti szépségeiről híres Mykonos tartozik.
embere, naperny\u0151k \u00e9s k\u00e9k tenger, homokos tengerpart

Fotó: Nikos Zacharoulis / Unsplash


A sorban Görögországot a második helyen Olaszország követi, a pizza hazája után Portugália következik. A Top 5-ös listát Franciaország és Írország zárja.

haj\u00f3k a k\u00e9k tengeren, h\u00e1tt\u00e9rben szikl\u00e1kFotó: Dragos Gontariu / Unsplash


Görögország szerelmesei nemcsak a fenti jó híreknek örülhetnek, hanem annak is, hogy idén 581 görög strandot a világ legtisztább fürdőhelyei közé választották.

Az említett strandok ugyanis megkapták az úgynevezett "Kék zászló" (angolul: Blue Flag) minőségi tanúsítványt, ami a fürdőhelyek és kikötők vizének tisztaságát hivatott jelezni. Ezenfelül a fenntartható hajóturizmust üzemeltetők is részesülnek ebben az elismerésben.