három ember áll egy konyha előtt, fent neonfény

Balról jobbra: Herczeg Ágnes, Széll Tamás, Galló Nóra

Fotó: Lidl

Széll Tamás több szempontból is rendhagyó új szakácskönyvet mutatott be

Széll Tamás új könyve nem könyvesboltban lesz kapható, de érdemes utánajárni, mert megosztja benne egyik leghíresebb receptjét is.Látásmódot és általános alapismereteket adok át. A főzés ugyanis szerintem empirikus élmény: jó, ha van kitől ellesni a praktikus fogásokat és trükköket.

Ez ars poeticának is beillő gondolat található Széll Tamás és a Lidl koprodukciójában megjelent új szakácskönyv, Az étel iskolája címlapján.

Bár ez már a hetedik közös könyve az áruházláncnak és Bocuse d'Or szakácsversenyek legsikeresebb magyar séfének, bizonyos értelemben mégis az első – hangzott el a könyv november 9-i sajtóbemutatóján, amit stílszerűen a Széll Tamás vezette budai Stand25-be szerveztek. Receptek ugyan itt is megtalálhatók, de ezúttal nincsenek vendégek, sztárok, sztorik – mint például a sorozat Segít a séf című negyedik részében, ahol többek között az a Szabó Győző is besegített, akinek főzőtudományáról magunk is meggyőződtünk nemrég.

n\u00e9gy ember \u00fcl sz\u00e9keken egy asztaln\u00e1l, m\u00f6g\u00f6tt\u00fck szekr\u00e9nyek

Krizsó Szilvia, Herczeg Ágnes, Széll Tamás, Galló Nóra

Fotó: Lidl

A 40 recept inkább az alaptechnikák elsajátítását szolgálja. „Ha a technológiát tudjuk, onnantól áthághatjuk a szabályokat és bárhogy a magunk ízlésére formálhatjuk a recepteket. Egyetlen rizottó elkészítését kell megtanulni, hogy százfélét tudjunk készíteni. Onnantól már csak pici arányérzékre és esztétikai érzékre lesz szükség" – mondta a bemutatón a szerző. Ennek megfelelően olyan általános ismeretek kerültek az új könyvbe, mint az alaplevek, rizses köretek elkészítése, a tésztagyúrás, vagy hogy mi mindenre jók az olyan alapélelmiszerek, mint például a paradicsom. Az már csak hab a tortán, hogy Széll Tamás mindeközben elárulja a Stand25 legendás rakott krumplijának receptjét.

sz\u00ednes k\u00f6nyv

Fotó: Lidl

A könyv boros részét is ehhez hasonlóan építette fel Herczeg Ágnes nemzetközi borakadémikus, a LIDL stratégiai tanácsadója. Nem az egyes ételekhez ajánl borokat, hanem a fejezetek végén a tanulást segítő általánosabb tudnivalókat oszt meg: milyen elvek mentén válasszunk különböző fogásokhoz bort, hogyan készül a rozé, mi a különbség az egyes palacklezárási módok között és hasonlók.

Szintén újdonság, hogy a kiadványban külön fejezetet kapott a dietetika, vagyis az egészségtudatos táplálkozás.

„Fontos, hogy jól építsük fel ennek a kommunikációját, mert egyre nagyobb igény van rá a társadalomban" – magyarázta a bemutatón az új struktúra hátterét Galló Nóra, a Lidl dietetikus szakértője. A koncepció itt is ugyanaz volt: a Dietetikai leckék névre hallgató szekcióban szó esik a laktóz- és tejmentes táplálkozás közti különbségről, a gluténmentes gabonákról és a cukor lehetséges helyettesítőiről.

A kiadvány kereskedelmi forgalomban nem lesz kapható, a karácsony előtti időszaktól kezdődően kizárólag a Lidl hűségprogamjában szerezhető be.