erdő, szőlők, fák

Nyitott pincék napja a Bükki borvidéken

Tibolddarócon, a történelmi Bükki borvidék egyik meghatározó központjában, 2022. július 30-án kerül megrendezésre a Szent Donát Bor és Pezsgő Ünnepe, ahol 11 nyitott pince, pezsgő palackozó üzem és számtalan zenei és gasztronómiai élmény várja a látogatókat.


Borok, pezsgők, habzóborok kóstolása, 8 soros pincerendszer, koncertek, pincetúrák, kulináris és kulturális élvezetek: ez a tibolddaróci a Szent Donát Bor és Pezsgő Ünnepe címszavakban.

boros pinc\u00e9k egym\u00e1s mellett

Fotó: Szent Donát Borünnep


A településen több, mint 900 éve meghatározó a szőlőtermesztés és ebből fakadóan a borkészítés.
fahord\u00f3k egym\u00e1sra pakolva

Fotó: Vince Veras / Unsplash


Az idelátogatók a pincetúrák alkalmával találkozhatnak a hagyományos, 4-5 fahordós családi pincék mellett a modern, 21. századi kihívásoknak megfelelő csúcstechnológiával is, kóstolhatnak háztáji szőlő nedüket, és betekintést nyerhetnek a pezsgőkészítés rejtelmeibe.

k\u00e9t \u00fcveg bor egy hord\u00f3 tetej\u00e9n

Fotó: Rodrigo Abreu / Unsplash


Akit esetleg a túrázás, vagy a történelmi ereklyék hoznak lázba, azoknak is különlegességet rejt a település, hiszen öt kastély és kúria, tatárjárás korabeli hombárok, barlanglakások, egy arborétum és számtalan, Európában egyedülálló történelmi kincs várja az eseményre látogatókat.

Fotó: Szent Donát Borünnep


Az egész napos esemény során a hagyományőrző műsorok mellett fellép a Sky Fanatic, valamint a 30 éves születésnapját ünneplő Irigy Hónaljmirigy is, így a finom italok és látványosságok mellé kiváló hangulat is társul.