Ki hitte volna? Budapesten látható Közép-Európa második legnagyobb egyiptomi gyűjteménye

2023. október 02.

5 alig ismert tény Magyarország egyik legimpozánsabb múzeumáról.

2023. november 18-án ismét a Szépművészeti Múzeumban találkoznak a borok és a művészetek szerelmesei. Ahogy azt tavaly már átélhették a Vince Gála vendégei, idén is többet kínál Magyarország egyik legnagyobb boros eseménye egy sima borkóstolónál. (Az alábbi képre kattintva megválthatók a jegyek.)

Az ismételt helyszínválasztás, vagyis a Szépművészeti Múzeum nem véletlen. Úgy gondoljuk, a „boralkotások” bemutatására tavaly megtaláltuk az igazán méltó helyet, a művészet egyik legfontosabb és legnagyobb múlttal rendelkező színterét. Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeumot Európa legjelentősebb múzeumai között tartják számon. Gyűjtőköre az egyetemes művészet, gyűjteményei az európai képzőművészet szinte minden ágának összes korszakába bepillantást engednek. Egészen különleges élmény lesz a 2023. november 18-i Vince Gála, ahol a nagy mesterek művei között sétálva kortyolhatják a vendégek a bort, az emberiség másik megkülönböztetett alkotását.

Kedvcsinálónak következzen pár érdekesség a helyszínről, vagyis a Szépművészeti Múzeumról.

fehér autó egy oszlopos épület előtt

100000+

A Szépművészeti Múzeum állami alapítású és fenntartású országos múzeum Budapesten, a Hősök tere műemlékegyüttesének részeként Budapest világörökségi helyszíneihez tartozik. 1900 és 1906 között, Schickedanz Albert és Herzog Fülöp Ferenc tervei alapján neoreneszánsz és neoklasszicista stílusban épült. A múzeum gyűjtőköre az egyetemes művészet. Gyűjteményei az európai képzőművészet minden korszakába bepillantást engednek, olyan híres művészek alkotásain keresztül, mint Raffaello, Leonardo, Dürer, Rembrandt, Goya vagy Monet. Műtárgyainak száma jóval meghaladja a százezret.

Egyiptom minden mennyiségben

A múzeum állománya jelenleg hat nagy gyűjteményrészre oszlik: Egyiptomi Gyűjtemény, Antik Gyűjtemény, Régi Szobor Gyűjtemény, Régi Képtár, Modern Gyűjtemény, Grafikai Gyűjtemény. Állandó és időszakos kiállításain a gyűjtemények legjavát mutatja be. Az egyiptomi gyűjtemény Közép-Európában a második legnagyobb. Létrehozását Mahler Ede, a magyar egyiptológia megalapítója vetette fel, aki, miután 1901-ben felmérte a Nemzeti Múzeum egyiptomi műtárgyait, 1902-ben bejelentette, hogy egyesíteni kellene ezeket a különféle magángyűjteményekben őrzött más egyiptomi emlékekkel. A gyűjtemény azonban csak 1934-ben, az Antik Osztályhoz kapcsoltan jöhetett létre. Első kiállítását 1939-ben rendezték meg.

Román csarnok újra látogatható

helyiség boltíves kapuval

2018. március 15-én 70 év elteltével ismételten megnyitották a közönség előtt a múzeum Román csarnokát. A felújítás központi eleme a második világháborúban találatot kapott, közel 70 éven át elzárt területként, raktárként funkcionáló Román csarnok. A felújításon többek közt 70 restaurátor dolgozott. A Román csarnok a Vince Gála alatt megtekinthető, bejárható, hiszen ez lesz a gála egyik helyszíne.

Jegyek az alábbi dobozra/képre kattintva válthatók.

Könyvtár

A Szépművészeti Múzeum könyvtárral is rendelkezik, amely az intézménytől nem messze a Szondi utcában található. Magyarország legnagyobb művészettörténeti szakkönyvtára ez, ami a művészettörténeti kutatásokat, ugyanakkor az egyetemi oktatást is segíti. A könyvtárban a múlt századok egyetemes és ritka kiadású könyveit is őrzik.

Híres „adományozók”

A Szépművészeti Múzeum törzsállományát több korábbi képzőművészeti gyűjtemény egyesítésével hozták létre. Ennek részét képezi például az a mintegy 80 a budai várból – eredetileg a bécsi császári gyűjteményből – származó kép, amit 1848-ban Kossuth Lajos eredetileg a Nemzeti Múzeumnak adott át. 1870-ben 1870-ben az állam megvásárolta a 18. századtól több nemzedéken át gyarapított, rendkívül értékes Esterházy-gyűjteményt. A 637 festményből, több ezer rajzból és mintegy félszázezer metszetből álló hatalmas gyűjteménnyel alakult meg a következő évben az Országos Képtár. 1872-ben Ipoly Arnold püspök az Országos Képtárnak adományozta gyűjteményét. Ezt a mai napig Ipoly-gyűjteményként tartják számon.