Két ember egy fekete dobozzal a kezükben, körülöttük zöld növények

Rólad is készülhet ilyen fotó hétvégén!

Fotó: Galgóczi Németh Kristóf

Szüretelj és borozz együtt a mádi-tállyai trióval!

Szeptember 24-26-ig Zsendülés Szüreti hétvégét tart Mádon illetve Tokajban a TR x Homoky x Zsirai hármas. A munka mellett természetesen más boros élvezetekben is részük lesz az érdeklődőknek.Nagykóstolóval, borozgatással és brunch-csal egybekötött szüreti napokra vár mindenkit most hétvégén már péntektől három tokaji borászat. Homoky Dorka, Zsirai Kata, illetve a TR Művek (Kada Anikó, Szamosujváry Pál, Uliczki Dénes) fémjelezte csapat által összeállított programot részletesen megtalálod az alábbi Facebook-posztra kattintva.

És hogy milyen élményben lesz részed, ha csatlakozol? Ennek bemutatására a poszt alá bemásoltuk a VINCE Magazinban 2020 novemberi lapszámában megjelent tokaji útinaplónk részletét, amiben munkatársunk, Kalmár Borbála a TR Műveknél szerzett nem kevés kellemes pillanatáról ír. Látogatásakor még javában zajlott náluk a szüret, kijelenthetjük tehát, hogy rád is valami hasonló vár.

Részlet a VINCE Magazin 2020. novemberi számában megjelent cikkből

A tállyai TR Művek elnevezésű pincészet nem feltétlenül szerepel a Hegyaljára érkezők bakancslistás helyei között, így hálásak vagyunk Gergőnek (Ripka Gergely, a Tokaj Guide szerzője - a szerk.), hogy hozzájuk kalauzol el bennünket.

el\u00f6l z\u00f6ld sz\u0151l\u0151n\u00f6v\u00e9ny, m\u00f6g\u00f6tte z\u00f6ld \u00e9s k\u00e9k dombok, k\u00e9k \u00e9g

Ilyen panoráma mellett röpül az idő

Fotó: Galgóczi Németh Kristóf

Ahogy begördülünk a mádi feldolgozó elé, még jóformán le sem állítjuk az autót, behuppan a trió egyetlen női tagja mellénk; így Kada Anikóval a fedélzeten gördülünk tova a tállyai dűlő irányába. Az eső lába lóg, azonban az égiek kegyesek hozzánk, így a másik társtulajdonossal Szamosujvári Pállal kiegészülve immár gyalogszerrel kaptatunk fel a meredek szőlősorok között egészen a Palota-dűlőtetejéig. A csapatból Uliczki Dénes hiányzik, igazoltan, ugyanis a TR Művek borainak útját egyengeti Budapesten. A trió „gyüttment" Hegyalján, Anikó van itt legtöbbet, heti négy napot, így a szőlő napi felügyelete is rá hárul. A Palota-dűlő 3,5 hektárja 2012 decemberében lett az övék, az évek során pedig szépen rendbe hozták az 1980-as és 2005-ös telepítésű tőkéket.

k\u00e9t fekete \u00e9s egy s\u00e1rga palack \u00e9lesen, h\u00e1tul h\u00e1tt\u00e9r elmos\u00f3dva

A munka jól megérdemelt gyümölcse

Fotó: Galgóczi Németh Kristóf

Nem klisé, hogy a borászkodás idehaza mennyire embert próbáló szakma, sokszor találkozni belefáradt-fásult szakemberekkel. A fiatalok viszont mindazt képviselik, ami a romantikus álmodozók fejében él a borászokról: dinamikusan, boldogan építgetik saját kis birodalmukat. „Sokszor kijövök ide télen is – mutat körbe Anikó a Palota-dűlő tetejéről. – Szeretem nézni, ahogy hullik a hó, és hallgatni a tompa csendet. Hihetetlen, hogy mennyire elhalkul télen itt minden." Nemcsak nekünk, de a hozzájuk érkező vendégeknek is kötelező állomás a tállyai szőlőskert, hiszen hitük szerint így értheti meg leginkább az ember, hogy mit üzennek az általuk készített borok. Tevékenységük másik fő mozgatórugója, hogy a fiatal fogyasztóközönséget érzékenyítsék a borok iránt, megmutatván nekik Tokaj egy másik, eddig még kevéssé ismert, lendületes arcát.

Ennek érdekében pedig a két település, Mád és Tállya új generációs borászaival – Homoky Dorka, Zsirai Kata – összefogva időről időre közös eseményeket hirdetnek meg. A helyszínek váltakoznak: dűlőtúra a Betsekben, élményszüret, közös sütögetés Mádon, de olyan is történt már, hogy a szőlőbe tettek ki nyugágyakat, így a legautentikusabb helyen tudták fogadni a vendégeket. A szőlő melletti romos épületre vonatkozó terv már megvan: kóstolóhelyiséggé szeretnék átalakítani, de Anikó azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy egy garantáltan civilizációmentes, természet barátszálláshelyet varázsoljanak a hegy oldalába.

Fi\u00fa \u00e9s l\u00e1ny sz\u0151l\u0151ben

A jó hangulat garantált

Fotó: Galgóczi Németh Kristóf

A szőlőt az idei évtől tanúsítottan is ökológiai szemléletmódban művelik, az általuk készített furmintot könnyen szereti meg az ember. Finomseprős érlelés, kevés hordó kerekíti a kortyot; a sokszor bántóan magas savnak nyoma sincs. Radikálisok, azaz nem áll tőlük távol az újhullámos trend, a pét-nat sem, de palackoznak mustot, botritiszmentes édes bort, 2017-ből pedig először készítettek aszút. Az egykor bérelt mádi feldolgozó, a mellette lévő épület a kerttel együtt most már az ő tulajdonukban van; a parányi pincében büszkén vezetnek körbe: „ezt mi teremtettük, a semmiből." Majdan akár az egykori borszerető egyetemisták életét és megélhetését jelentheti a kis pince, a határ pedig a csillagos ég.