zöld-barna étel egy barna tányéron, mellette fekete pezsgősüveg és pezsgőspohár
Fotó: Galgóczi Németh Kristóf

Meglepő, milyen italt kínálnak az egyik legmenőbb budapesti étteremben a szalonnához

A Tokio Budapest ázsiai fúziós étteremben egészen formabontó étel és ital párosítást gondoltak ki: már a hasaalja szalonna is elég meglepő húzás egy ilyen konyhától, de a hozzá kínált itallal ezt is felülmúlják.


Buta Kotei: sült malac hasaalja fűszeres mogyorószósszal (készítette: Varga Roland, chef)

Csillagánizzsal szuvidolt hasaalja bő olajban ropogósra sütve, uborkaágyon tálalva csilis-yuzus mogyorómártással, friss korianderrel. A hűvös időben jobban kívánjuk a zsírosabb ételeket, ami az immunrendszernek is jót tesz. Így került fel ez a fogás a Tokio új étlapjára. A hasaalja az ázsiai konyha alapanyaga, mert megfelelően húsos és szalonnája is lágyabb, mint a malac más részein, továbbá omega-6 zsírsavakban is gazdag. A páchoz mirint (rizsből készült bor) használnak fel, ami tökéletes helyettesítője a cukornak.

Moët & Chandon Rosé Imperial (pezsgőajánlat: Horváth-Mácsai Ilona, Head Sommelier)

egy n\u0151 \u00e9s egy f\u00e9rfi \u00e1llnak egym\u00e1s mellett egy s\u00f6t\u00e9t helyis\u00e9gben

Horváth-Mácsai Ilona sommelier és Varga Roland séf

Fotó: Galgóczi Németh Kristóf


A kékszőlő-dominanciának köszönhetően ez a testesebb rosé champagne méltó kísérője ennek az igazán pikáns fogásnak. Ragyogóan tiszta, rózsaszín ital borostyán reflexekkel. Illatában frissítő gyümölcsök, amihez egy leheletnyi rózsabors aromája társul. Elegáns érettség és krémesség jellemzi a kortyot.