Toszkán táj, háttérben épület, elöl szőlőtőkék, középen út

Tipikus toszkán látkép. Új jövevény érkezhet az ültetvényre?

Fotó: Johnny Goerend / Unsplash

A cabernet franc „kiszorítja a cabernet sauvignont" Toszkánában

A klímaváltozásnak köszönhetően átalakulóban a fajtaszerkezet a világ egyik legnagyobb presztízzsel bíró borvidékén. Hogyan befolyásolja mindez az ikonikus montepulciano sorsát?Alkalmazkodni kell a klímaváltozáshoz

Az emelkedő hőmérséklet és a melegebb évjáratok arra ösztönzik a toszkán bortermelőket, hogy a merlot és cabernet sauvignon helyett több cabernet franc-t ültessenek; legalábbis a Tenuta di Trinoro tulajdonosa, Andrea Franchetti szerint. „A cabernet franc egy nagyszerű alapanyagnak számít Toszkánában – a napsütéses órák magas száma alkalmassá teszi a benne rejlő potenciált, hogy kiváló önálló fajtabort lehessen belőle készíteni" – mondta el Franchetti a Drinks Business-nek. „A cabernet franc gazdag és összetett, és a fajta sokkal tartósabb, mint a merlot, különösen a változó éghajlatunkon egyre melegebbé váló időjárási körülményekhez igazodva. A 21. században a cabernet franc most a cabernet sauvignon szerepét váltja fel, úgy mint Olaszország elsődleges vörösbort adó szőlőfajtája. Toszkána legdrágább vörösborai közül sok, köztük az Ornellaia és a Saffredi, cabernet sauvignon-merlot házasításokból áll."

Az Ornellaia birtokigazgatója, Axel Heinz szerint azonban a merlot is egyre nehezebben alkalmazkodik a 2017-es évjáratokhoz hasonló intenzív hőséghez és aszályhoz.

„A merlot tagadhatatlanul szenved. Van néhány homokos talajra ültetett merlot-nk, amely nem részesül a magasabb fekvésű, a tengerhez közelebb fekvő terroirjainkra jellemző hűsítő hatásokból" – mondta Heinz.

„A klímaváltozás alakította a legutóbbi újratelepítési stratégiánkat; az újratelepítés következő szakaszának megkezdésekor csökkenteni kívánjuk a merlot arányát a cabernet franc és a cabernet sauvignon javára. A cabernet franc figyelemre méltó módon ellenáll a rendkívül meleg időjárásnak is: sikerül megtartania aromatikus lendületét és komplexitását. Az Ornellaia-nál ez volt a kulcsa az olyan forró évjáratok sikerének, mint a 2003-as vagy a 2009-es."

Heinz elmondta azt is, hogy az Ornellaia az utóbbi időben jelentős erőforrásokat fektetett a késői érésű fajtákkal való kísérletezésbe. A birtok bérelt egy montepulcianóval beültetett szőlőültetvényt is, amely nagyon jól teljesít a melegebb körülmények között. Akár egy nap ez is bekerülhet az Ornellaia grand vin borába.