BOTANIQ Turai Kastélyszálló kertje

A „Legjobb Európai Kastélyhotel 2021" cím tulajdonosa.

Fotó: Lábody István

Minden titkos zugba belestünk Turán, Európa legjobb kastélyhotelében

A mesébe illő BOTANIQ Turai Kastélyt a napokban egy rangos nemzetközi díjjal tüntették ki. A VINCE újságírója nemrégiben egy fotós társaságában bebocsátást nyert a szállóba, ahova normális esetben csak elképesztő összegekért lehet bejutni.A Budapest határában álló különleges, neoreneszánsz stílusú kastély nyerte meg a „Legjobb Európai Kastélyhotel 2021" címet az idei International Travel Awards versenyen. A nagy hírről itt olvashatsz bővebben.


Ha egy másik szép magyar sikerről is olvasnál: Egy magyar is bekerült idén a világ 100 legjobb borászata közé!


A szálló, mondhatni, ezzel a nehéz évtizedek után újra az őt megillető helyre került: bár eredetileg az ország leggazdagabb nemesének lábai koptatták, a második világháborúban német hadiszállás, ezt követően pedig szovjet hadikórház vált belőle. A 20. század folyamán volt idő, hogy a környékbeli gyerekek a pálmaházat használták tornateremként, később egy indiai üzletember látta meg benne a lehetőséget, de Hollywoodot is többször megihlette.

Az elmúlt három évben viszont, közel hatvan évnyi álom után, végre restaurátorok munkájától volt hangos a 10 hektáros parkkal körülölelt birtok, amely idén nyáron BOTANIQ Turai Kastély néven elegáns kastélyszállóként, étteremként, exkluzív rendezvényhelyszínként nyitotta meg ismét kapuit a közönség számára.

A pompás kastély falai között (ahol egy éjszaka eltöltése bizonyos időszakokban 100 ezer forintba kerül) a VINCE Magazin munkatársa 2020 szeptemberében járt, akkor született ez a cikk is.

Korhű újjáépítés

BOTANIQ Turai Kast\u00e9lysz\u00e1ll\u00f3

A gyönyörű külső belül is pompát rejt.

Fotó: Lábody István


A 19. század második felének egyik legtehetősebb üzletembere, báró Schossberger Zsigmond eredetileg az arisztokrata rangja mellé egyfajta nyári rezidenciának építtette a kastélyt, később viszont patinás családjával együtt már az egész évet itt töltötte.

Csetnegi Zoltán szállodaigazgató elmondása szerint – aki úgy ismeri a család történetét, mintha ő maga is egy modern kori leszármazott lenne – Zsigmond a kastélyt tulajdonképpen szeretett feleségének szánta, neki magának saját szobája sem volt.

Az itt felcseperedő leszármazottak között találni Nobel-díjas tudóst vagy szerencsejátékost ugyanúgy, mint tragikus végzetű, munkatáborba hurcolt utódot vagy New Yorkba kivándorolt emigránst – ez utóbbi egyébként az utolsó Schossberger, aki az 1990-es években hunyt el. A leginkább egy Loire-völgyi kastélyra emlékeztető, műemlékvédelem alatt álló, meseszerű épület helyreállításánál fontos szempont volt, hogy minden a lehető leghívebben tükrözze a korabeli állapotokat; ezt levéltári dokumentumok és a környékbeliek fotói alapján rekonstruálták.

Az épületet Ybl Miklós munkatársa, Bukovics Gyula jegyzi, ihletője pedig egy hasonló korban épült Rothschild-kastély volt.

A korhű újjáépítés kiterjed a parkra is: a ma is tetten érhető hetes tagolás anno Nagy Magyarországot jelentette, emellett igazodott hazánk domborzati viszonyaihoz, a növényeket pedig előfordulási helyük szerint ültették. A helyreállítás során a hiányos facsoportokat kiegészítették, számtalan cserjével és növénnyel ültették be az időközben igencsak elhanyagolt területet. A Schossberger-hagyatékra támaszkodva került kialakításra egy körtés is: jelenleg 33 őshonos magyar körtefa növekszik itt, hogy zamatos gyümölcse megörvendeztesse a vendégek ízlelőbimbóit.

Mindenből a legjobbat

BOTANIQ Turai Kast\u00e9lysz\u00e1ll\u00f3

James Bond vajon vodka-maritint kérne itt?

Fotó: Lábody István


Az 1883-ra datált elegáns kastély felszereltsége az akkori időkhöz képest modern volt: kialakításra került vízvezetékrendszer, központi fűtés, villanyáram, volt étellift és angolvécé. Sőt, a fény pedig a tetőn át, színes üvegmozaikokon keresztül jutott az épület belsejébe, és ahogy a nap körbejárta a kastélyt, úgy színezte más-más színűre a padlót, jelezvén az idő múlását. Ma a szállóvendégek feszített tükrű medence partján kortyolhatják a minden időben tökéletes buborékokat; itt James Bond is minden bizonnyal elégedetten huppanna füles fotelébe egy pohár Bollinger pezsgővel a poharában, vagy venné igénybe a wellnessrészleg szolgáltatásait.


Ha egy másik szép magyar sikerről is olvasnál: Egy magyar is bekerült idén a világ 100 legjobb borászata közé!


A vendégek közel kétszáz, zömében nemzetközi bor és számos párlat közül válogathatnak ízlésüknek megfelelően, így ha a 007-es inkább vodka-martinit inna, azt is könnyedén megoldja a bártender. Rázva, nem keverve. A „mindenből a legjobbat" elv mentén Schossberger Zsigmond nem vetette meg a finom falatokat sem: különösen ínyére voltak a különböző vadak, amelyek természetesen az újranyitott kastély étlapján is fontos szerepet töltenek be. „Schossberger úr egyik kedvenc fogása a fürj volt – meséli Levente Norbert séf – természetes, hogy nálunk is mindig előkerül.

Ezzel együtt a szezonalitásra és a magyaros ízekre helyezzük a hangsúlyt, azzal a kiegészítéssel, hogy a mi tökfőzelékünk talán csak nevében hasonlít ahhoz, amit otthon gyerekként megismertünk."

Az évszakonként változó fogások mellett pedig fontos megjegyezni azt is, hogy az étteremben a „farm to table" koncepciót alkalmazzák: azaz amit lehet, maguk termelnek vagy fognak megtermelni, zöldséget a helyi piacról, őstermelőktől vásárolnak, a hús és vad iránti igényt szintén a környékbeli vállalkozók elégítik ki. A konyha egyébként maga is mestermunka: „Nagyon szép helyen vagyunk, az ablakból a 10 hektáros birtokra látunk rá. Egy álmom vált valóra azzal, hogy ezt az egészet én csomagolhattam ki és úgy rendezhettem be, ahogyan az számomra a legideálisabb. Ráadásul egy fantasztikusan jó csapatot válogattunk össze, akikhez nem csak bejárok dolgozni, hanem élmény velük a közös munka."

Új élet a régi falak között

BOTANIQ Turai Kast\u00e9lysz\u00e1ll\u00f3

Nem csoda, hogy Hollywoodnak is megtetszett a kastélyszálló, mint helyszín.

Fotó: Lábody István


A 20. század viharai után a használaton kívüli kastély állapota vészesen romlani kezdett, lebontása többször is napirendre került.

A még így is lenyűgöző szépségű épületet sokan szerették volna magukénak: nemzetközi filmesek forgattak itt, például a Dakota Blue Richards főszereplésével készült Holdhercegnőt, de állítólag Angelina Jolie is gondolkozott a kastély megvásárlásán, miután egy kevésbé sikeres filmje, A vér és méz földje apropóján a környéken járt. És habár a címadó méz valószínűleg csak véletlen egybeesés, érdemes megjegyezni, hogy a Schossbergerek címerét a szorgalom jelképeként számos méh díszíti – ez a BOTANIQ grafikai elemeiben is gyakran visszaköszön.

Az épület végül 2016- ben ébredt fel hosszú álmából: ekkor kezdődtek el az állagmegóvási munkálatok. „Ma a kastély első és második emelete szállodaként üzemel, míg a földszinten található kisterem, nagyterem és pálmaház rendezvényekre is használható; de akár az ötórai tea elfogyasztására is alkalmasak." – folytatja a körbevezetést Csetnegi Zoltán.

Az általa egyszerűen csak Csipkerózsika-toronynak nevezett épület felújított freskói már önmagukban is megérnek egy kis liftezést, de a csigalépcsőn továbbhaladva hirtelen bámulatos kilátás örvendeztet meg bennünket a tetőről. Jó időben ellátni egészen a Kékesig, még jobb időben pedig akár feljebb is, és láthatjuk, amint Schossberger Zsigmond végre mosollyal az arcán tekint le mindarra, ami az álmai nyomán megvalósult Turán.

Galéria

Fotó: Lábody István