nő fehér köntösben ül, újságot olvas

11 okot mondunk, miért ne dobd ki a már kiolvasott újságot

Talán nem hiszed, de az újságpapír az egyik legjobb társ a konyhai és ház körüli apróbb munkák során.


A thekitchn.com minapi cikke 11 pontban gyűjtötte össze, mire jó a háztartásban az újságpapír. Vannak közte olyanok, amiket már te is valószínűleg tudtál, de azért biztos akad 1-2 számodra is meglepő, új felhasználási terület.

1. Kibélelheted a hűtőt

Tegyél újságpapírt a hűtő polcaira és az össze fogja gyűjteni a nedvességet, koszt, valamint az elkóboroló szőlőszemeket. Néha természetesen cserélned kell a papírt!

2. Lefedheted a szekrények tetejét

Az előbb említettek közül itt az újságpapír por- és koszfogó hatását használod ki.

3. Kitakaríthatod a sütőt

sz\u00fcrke s\u00fct\u0151 a konyh\u00e1ban

Fotó: Erik Mclean / Unsplash

Akárcsak az egyéb üvegfelületek, úgy a sütő ajtajának tisztításához is tökéletes. Használat után ráadásul egyszerűen csak el kell dobnod, míg a rongyot még állhatnál neki kimosni.

4. Kitakaríthatod a mikrót

Az előző pontban elmondottak miatt, akárcsak a sütőnél, a mikró esetében is praktikusabb az újságpapír, mint egy rongy.

5. Leterítheted vele az asztalt

Ha valami piszkos munkát végzel, vagy apró darabokkal dolgozol az asztalon, amik át tudnának menni egy terítő szálai között, válaszd megint az újságpapírt. Akkor is terítsd le vele az asztalt, ha például a gyerekeid tartanak otthon technika- vagy rajzórát.

6. Leterítheted vele a polcokat

Azokban a szekrényekben, ahol a mézet, olajat, fűszereket tárolod, szintén jól jön az újságpapír, ha nem szeretnéd, hogy a polc koszolódjon el. Néha persze itt is cseréld a papírt.

7. Használhatod lábtörlőként!

fekete kab\u00e1tos gyerek fekszik a h\u00f3ban

Fotó: Jimmy Conover / Unsplash

Esős havas napokon a lábtörlőn felül tegyél le újságpapírt a lakás azon pontjain, ahova még piszkos cipővel betrappolhatnak a vendégek, gyerekek. Az előszobába is tegyél ki papírt, hogy azon ázzanak le a levetett lábbelik.

8. Felitathatod vele a sütőolajat

A sütőolajat nem igazán jó dolog a lefolyóba önteni, inkább össze kell gyűjteni és le kell adni. Ami a serpenyő aljában marad, azt persze nem tudod átönteni a tárolóedénybe, viszont ki tudod törölni egy újságpapírral.

9. Tisztíthatsz ablakot

szoba ablakkal \u00e9s f\u00fcgg\u00f6nnyel

Fotó: Rob Wingate / Unsplash

Talán ez a legismertebb jó „tulajdonsága” az újságpapírnak. Az emberek többsége a mai napig az újságpapírra esküszik, ha csillogó, ujjlenyomatmentes ablakról van szó.

10. Felitathatod a földről a kiömlött folyadékot

Az újságpapír jó nedvszívó-képességgel bír, gyorsan szedi össze a földre kiömlött folyadékot.

11. Rozsdamentes edényeket fényesíthetsz vele

Ha olajjal tisztítod a rozsdamentes edényeidet, utána újságpapírral töröld ki őket, majd egyszerűen dobd el az olajos papírt.