nő áll a kanyon tetején
Fotó: Drif Riadh / unsplash

Egyedül utaznál? Adunk hozzá 5+1 tippet!

Az első szólóutazás ijesztő tud lenni, hiszen egészen más, mint társaságban vagy a szüleinkkel.


Már a megtervezésnél kezdődnek a nehézségek: milyen szállást foglaljak; hogyan jutok el a reptérről a szállásomra; mindent megtervezzek, vagy hagyjam magam sodródni az árral?

Ha készen állsz arra, hogy te is kipróbáld magad, most összegyűjtöttünk néhány tippet a Hey Ciara segítségével, amikkel sokkal zökkenőmentesebbé teheted az egyedül történő utazásokat. Íme:

​1. Tervezd meg az első néhány napod!

t\u00e9rk\u00e9p, f\u00e9nyk\u00e9pez\u0151g\u00e9p, notesz, t\u00e1ska

Fotó: Annie Spratt / unsplash

Az első szóló utad rendkívül ijesztőnek fog tűnni. Teljesen más egyedül megérkezni egy idegen országba: merre indulj, kit szólíts meg?

Ezért fontos, hogy megtervezd az első néhány napodat. Foglalj szállást, szervezz meg néhány túrát, ütemezd be a reptéri felszállást, végezz kutatásokat, tegyél meg minden szükséges lépést, hogy az megkönnyítsd a dolgodat.

​2. Használd ki a technológiát!

utaz\u00f3 n\u0151 telefonnal fot\u00f3z egy v\u00e1rosban

Fotóó: Priscilla Du Preez / unsplash

A szóló utazás az önállóságról szól, de azért használj ki minden rendelkezésre álló erőforrást, így a technológiát is. Semmi baj nincs azzal, ha szükség esetén előveszed a telefonod.

Tájékozódáshoz ott a Google Maps, amit akár offline is használhatsz. Ha nem beszélsz a helyi nyelven, használd a Google Fordítót, aminek szintén van offline verziója is. Az XE Currency pedig kiváló segítség a valuták átváltáshoz.

​3. Nézz utána előre mindennek!

A szóló utazás nem könnyű, ezért jó, ha kicsit utánanézel dolgoknak, mielőtt nekivágsz. Kutass át blogokat, cikkeket, könyveket, célállomás-specifikus weboldalakat és Facebook-csoportokat a várható úti céloddal kapcsolatos szükséges tudnivalók után. Íme néhány dolog, aminek érdemes utánajárni az utazás előtt:

  • útlevél-, vízum- és úti okmánykövetelmények
  • hogyan jutsz el a repülőtérre
  • mit vegyél fel, van-e a kulturálisan ajánlott ruházat
  • a legjobb és legbiztonságosabb városrészek
  • gyakori csalások

​4. Aludj szociális szálláson!

n\u0151 mosolyog egy k\u00f6rfotelban a v\u00edzparton, a h\u00e1tt\u00e9rben emberek

Fotó: Sam Balye / unsplash

Könnyű egyedül lenni, amikor napközben szórakozol, de éjszaka csendesebb lesz a világ. Ha szeretnél emberekkel találkozni, kimozdulni és társaságban lenni, akkor fontold meg, hogy hostelban vagy Airbnb-ben foglalsz szobát.

A hostelek a legegyszerűbb módot kínálják arra, hogy emberekkel találkozz. Ezek a helyeken általában nappali túrákat, kocsmázásokat, vacsorákat és egyéb társasági eseményeket is szerveznek. Akkor sem leszel teljesen egyedül, ha az Airbnb-t választod: a házigazdád megmutathatja neked a helyi szokásokat.

​5. Tartsd meg az egyensúlyt!

Az újdonsült szabadsággal csábító lehet, hogy mindent kipróbálsz, amit valaha is akartál. De a túltervezés ugyanolyan rossz, mint a tervezés hiánya. Tűzz ki néhány "kötelező" tevékenységet, de hagyj teret a spontaneitásnak is. A szólóutazás során a minőség legyőzi a mennyiséget. Adj magadnak esélyt arra, hogy mindent rendesen magadba szívj!

​+1. Csomagolj keveset!

t\u00e1ska \u00e9s tartalma utaz\u00e1shouuz

Fotó: Marissa Grootes / unsplash

A saját táskák cipelése az egyik legrosszabb része a szólóutazásnak. Mindenhova magaddal kell cipelned, és az nem túl kellemes. A könnyű csomagolás megkönnyíti a dolgodat, később meg fogod hálálni magadnak, hidd el!