nő fekete napszemüvegben egy térképet néz

Egyre többen igényelnek maguknak második útlevelet – elmondjuk, miért jó ez

A járvánnyal, háborúval és klímaváltozással sújtott időkben megháromszorozódott a beadott kérvények száma.A travelpulse.com minapi cikke egy érdekes jelenségre hívta fel a figyelmet. Az USA leggazdagabb 1 százalékának tagjai között ugrásszerűen megemelkedett a második állampolgárságot igénylők száma az elmúlt 3 évben.

A külföldi országban történő „állampolgárság-szerzési” ügyekre szakosodott egyes intézményeknek 300 százalékkal megnőtt a forgalma ebben az időszakban.

Állításuk szerint sok milliárdos, ismert személyiség és vállalkozó fordul hozzájuk, hogy legyen egy B-terve, ha rosszabbra fordulnának a dolgok.

És hogy mik lehetnek azok a fejlemények, amik hazájuk elhagyására ösztönzik az embereket? A vizsgált 3 éves időszak kezdetén a válaszadók a COVID-ot jelölték meg elsődleges oknak, azóta viszont felzárkózott mellé a klímaváltozás és a fegyveres konfliktusok kiterjedésének az esélye.

A Magyarországon is ismert letelepedési kötvény nevű intézmény több tucat további országban létezik (gyűjtőneve: állampolgárság befektetésért cserébe), a legkedveltebbek közülük az amerikaiak körében a karibi országok.

Térségtől függően az útlevél ára 100 ezer dollártól 9,5 millióig terjed, utóbbi átszámítva 3,5 milliárd forintot jelent.