Palkonyai Árpádházi Szent Erzsébet-templom kupolája és tornya kék éggel

A palkonyai Árpádházi Szent Erzsébet-templom is megér egy látogatást

Fotó: www.123rf.com

7+1 program, ha Villányban jársz és nemcsak borra vágysz

A gasztrokalandok mellett néhány órát másra is szeretnél szánni? Megismernéd, esetleg madártávlatból is megnéznéd Villányt és környéket, vagy elmerülnél egy fesztivál forgatagában? Akkor a következő összeállítás neked szól – szemezgess kedvedre a borvidék (nem csak boros) programjaiból!


Ha Villány, akkor kiváló borok – ez nem is lehet kérdés. Amint felkeresed ezt a borvidéket, valószínűleg te is meglátogatsz néhány pincét, helyi termelőt, illetve betérsz azokba az éttermekbe, amiket már egy ideje felírtál a listádra. A környék azonban ennél még sokkal többet kínál.

Mutatunk néhány szuper programlehetőséget, ha a borospince-látogatások előtt vagy után mást is megnéznél Villányban.

1. Bormúzeum

A híres villányi pincesor

Fotó: www.flickr.com

Villányban előbb-utóbb biztos el fogsz keveredni a fő utcára (onnan lehet felismerni, hogy ott van az a bizonyos híres pincesor), onnan pedig alig pár méterre található a Bormúzeum. Érdemes betérni, ha a bort nemcsak inni szereted, hanem az is érdekel, milyen eszközökkel készítették régen, illetve kicsit megismernéd a Villányi borvidék történetét. Maga a múzeum tulajdonképpen egy három teremből álló pincehelyiség, amit Teleki Zsigmond egykori présházában alakítottak ki. Innen csak két dolog űzhet a felszínre: a 15 fok körüli hőmérséklet (vigyél egy vékony pulóvert), na meg a szomjúság.

2. Villány madártávlatból

A villányi utcák kellemes hangulatát élvezve megfordulhat a fejedben, hogy kicsit más perspektívából is körülnézz a vidéken. Erre kínál remek lehetőséget a Templom-hegy tetején épült kilátó, ahonnan nemcsak a várost, hanem az itt lévő régi kőbányát is szemügyre veheted.

3. Ha péntek, akkor Villány!

Bor és étel péntekenként

Fotó: pixabay.com

Ha augusztus 6-án vagy 20-án jársz Villányban, akkor ki ne hagyd a „Ha péntek, akkor Villány!" bor- és gasztroprogramjait! Merülj el a fesztivál forgatagában, élvezd a koncerteket és ingyenes programokat, és persze kóstolj kedvedre!

4. Vörösbor fesztivál

Villány a hazai vörösborok egyik fellegvára

Photo by Diogo Brandao on Unsplash

Októberig kell várnod a villányi kiruccanással? Akkor már most írd be a naptáradba: október 1-3 közt vár a Vörösbor fesztivál. Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere, ezen kívül kézműves vásárral és szakmai programokkal is készülnek a szervezők.

5. Pincesorok

Villánytól néhány kilométerre találod Palkonyát. A festői kis falu déli részén többsoros, 53 présházból álló pincefalu épült. Kis nézelődés és fotózkodás után a helyi sváb tájszobát és a herbáriumot is érdemes megnézni. Palkonya előtt vagy után Villánykövesdet is érdemes útba ejteni, ahol szintén többsoros pincefaluban gyönyörködhetsz. Ha megnézed a videót, már csak az időpont lesz a kérdés, hogy mikor indulsz erre a csodás vidékre.

6. Szuper túraútvonalak

Szársomlyó az előtte elterülő szőlőültetvényekkel

Fotó: pixabay.com

Ha odavagy a túrázásért, vagy csak szeretnéd lesétálni a Villányban elfogyasztott kalóriadús ebédeket, vacsorákat, akkor az Ördögkatlan túraútvonalon indulj el Palkonya és Kisharsány között, vagy látogasd meg a Szársomlyói Természetvédelmi Területet (vezetővel lehetséges).

7. Két keréken

Biciklistáknak is ideális a borvidék

Fotó: Unsplash / Nick Rickert

Ha sem a gyalogláshoz, sem az autózáshoz nincs kedved, akkor ismerd meg ezt a vidéket bringázva! Lehet, hogy csak néhány kilométerre vállalkozol Villány környékén, de ha belejössz, a Villány-Siklós közti kb. 15 km-es távot is lenyomhatod. A profik pedig a Kisjakabfalva-Villány-Nagyharsány-Kisharsány-Siklós-Harkány útvonalon haladva gyakorlatilag átszelhetik a borvidéket. Konkrét útvonalakról ide kattintva tájékozódhatsz.

+1 Siklósi fürdő

woman in swimming pool

Fotó: Unsplash / Camila Cordeiro

Akár a legforróbb nyári napon, akár hűvösebb időben érkezel a Villányi borvidékre, kedved támadhat fürdőbe menni. A siklósi fürdőben például hat felnőtt- és három gyerekmedence is található, de wellnessprogramokból és egyéb szolgáltatásokból sincs hiány.

From Your Site Articles
Related Articles Around the Web