wc-t jelző tábla

Átlátszó falú WC-ket állítottak egy fővárosi parkba - elmondjuk, mi értelme ennek

Az átlátszó WC-k elég furcsa látványt nyújtanak, viszont praktikusak. Mutatjuk, miért.


Tokió egyre népszerűbb Yoyogi kerületének két parkjában szokatlan nyilvános vécéket helyzetek el. Különlegességük miatt a WC-k gyorsan az internet szenzációjává váltak - így jutottak el az atlasobscura oldalára is.

Olvasd el ezt is! Tévhitek és igazságok a világ legdrágább marhahúsáról


A bódékat nagyon könnyű megtalálni, hiszen átlátszó élénk színű üvegfalakkal vannak körülvéve.

Igen, jól olvastad: a mellékhelyiség falai átlátszóak. A kézmosótól kezdve a vécéig minden látható. Felmerülhet benned a kérdés, hogy miként kell használni?


Valójában nagyon egyszerűen. A vécé ajtaját bezárásakor a falak automatikusan átláthatatlanná válnak, eltakarva a "felhasználót". A falakat ugyanis folyadékkristályos filmből (angolul Polymer-Dispersed Liquid Crystals - PDLC) készült fóliával borított üveg alkotja, ami átlátszóvá válik elektromos áram hatására. Az ajtó bezárása viszont kikapcsolja az áramot, visszaadva az üvegfalak eredeti átláthatatlanságát.

És hogy miért ezt a különleges anyagot választották?

Azért, mert így senkinek sem kell attól tartania, hogy a WC használata közben rányitnak.


Az innovatív dizájnt Shigeru Ban Pritzker-díjas japán építész és formatervező álmodta meg. Shigeru-t egyébként napjaink egyik leginnovatívabb formatervezőjének tartják, ő hozta létre az úgy nevezett papírépítészetet is.

Az átlátszó falak egyébként abban is segítnek, hogy a mellékhelyiségbe lépés előtt ellenőrízhető a WC tisztasága. Így végre leszámolhatunk azzal a sztereotípiával, hogy a nyilvános vécék mindig koszosak.


A futurisztikus mellékhelyiségek felállítása egy helyi projekt keretében valósult, aminek fő célja a tokiói nyilvános vécék minőségének javítása.


Az alábbi videóban jól látszik, hogy milyen egyszerűen működik a japán okos WC. Ha a nyüzsgő Tokióban jársz a közeljövőben, akkor (egyelőre) két helyen próbálhatod ki őket: az egyik a Yoyogi-Fukamachi Mini Park a Tomigaya kerületben, a másik pedig a Haru-no-Ogawa Community Park, Yoyogiban.