egyik ember tányért ad át egy másiknak

Menj, amíg nem késő: megszűnés szélén a 110 éves budapesti étterem

1912 óta szinte folyamatosan vendéglő üzemel Budapest egyik mesebeli pontján. A tulajdonosok most válaszút elé kerültek.Ötszörösére emelkedő villanyszámlával és nyolc-tízszeresére emelkedő gázszámlával küzd a XIX. kerületi Wekerle Étterem – számolt be róla pár napja a portfolio.hu. Már akkor felmerült, hogy a tulajdonosok a fűtésszezonra vagy akár végleg bezárnák a patinás helyet.

Szeptember 20-án aztán kikerült a döntésük a Facebook-oldalra. Ennek értelmében továbbra is üzemelnek, viszont csak pénteken, szombaton és vasárnap tartanak nyitva. Mivel hétfőtől-csütörtökig veszteségesen üzemeltek, azokon a napokon a továbbiakban nem fogadnak vendégeket.

A Wekerle Étterem, illetve közvetlen elődei Wekerletelep legrégebbi vendéglátó egységei. A Pannónia út 15-ben az első vendéglőt Borovszky Lajos nyitotta 1912-ben. Tőle Széphelyi Kálmán, majd Kövessy Miklós vette át az üzemeltetést. A 110 év alatt csak a második világháborút követő pár évben nem volt étterem a Pannónia út 15-ben. 1953-ban Pannónia Étteremként nyitott újra a hely, majd 1970-es években Göcsejre nevezték át.

Szinte hihetetlen, de Wekerletelep létrejöttétől évtizedeken át a városrészben a Pannónia út 15. volt az egyetlen hely, ahol vendéglátóegység üzemelt. Csak 1980-ban nyitottak új éttermek, sörözök.