140 éve egy véletlennek köszönhetően született meg a szósz, amiért ma mindenki odavan
Az egyik legkülönlegesebb ízvilágú szósz, nem csoda, hogy mindenki rajong érte.
Az osztrigaszósz egy ízletes, pikáns szósz, aminek alapja – ahogy neve is mutatja – az osztriga. Valójában egy egyszerűnek tűnő, barna árnyalatú mártás, ami rendkívül összetett ízvilággal rendelkezik. A legenda szerint 1888-ban a kínai Kuangtung tartományban élő Lee Kum Sheung nevű étteremtulajdonos alkotta meg, miután egyszer egy fazék osztrigalevest felejtett a tűzhelyen. Mire visszatért az ételhez, az már karamellizálódott mártássá sűrűsödött. Az étteremtulajdonosnak annyira megtetszett a végeredmény, hogy gyártására utóbb üzemet is alapított. A Lee Kum Kee osztrigaszósz márka a mai napig az egyik legismertebb cég – írja a The Kitchn.
Miből készül az osztrigaszósz?
Elsősorban főtt osztrigából (osztriga, víz és só) készül cukor, kukoricakeményítő, liszt és gyakran nátrium-glutamát hozzáadásával. Fontos megemlíteni, hogy habár az üzletekben lehet kapni osztrigaszószt és osztragaízű szószt is, a kettő nem ugyanaz. Utóbbi nem valódi osztrigából, hanem annak a kivonatából készül. Éppen ezért vásárlás során mindig ellenőrizzük az adott termék címkéjét.
Milyen ízzel rendelkezik?
Leginkább intenzív, sós ízvilágú, egy csipetnyi édességgel gazdagítva. Nincs kifejezetten osztriga íze, viszont enyhén kiérezhető benne a sós tengervíz íz, ami karamellás jegyekkel és umamival (az édes, savanyú, sós és keserű íz mellett az úgynevezett „ötödik íz”) párosul.
Hasonlít a szójaszószhoz?
Az osztrigaszósz főtt osztrigából készül, míg a szójaszósz a szójabab erjesztésének terméke. Az osztrigaszósz sűrű és viszkózus, állaga a ketchupéhoz hasonlít, míg a szójaszósz inkább híg, folyékony állagú. A szójaszószban nincsem semmi édes íz.
Az osztrigaszósz helyettesítése
Egyedülálló ízét az összetettsége miatt kifejezetten nehéz utánozni. Ha mindenképp helyettesíteni szeretnénk valamivel, a legjobb, ha umamit és némi édes aromát párosítunk. A kísérletezés során érdemes óvatosnak lenni. először csak a receptben előírt mennyiség felével kezdjük, majd kóstolás után apránként adagoljuk a hozzávalókat. A hoisin szósz (sós, fűszeres, csípős, enyhén savanykás kínai eredetű szósz), a worcestershire szósz, a teriyaki szósz, a hal- és szójaszósz némi cukorral feldobva jó helyettesítő lehet.
Osztrigaszósz házilag
Címlapfotó: Caroline Attwood / Unsplash