4 kevésbé ismert tény a Moët & Chandonról

2024. június 14.

Napóleon, egy Guinness-rekord és még Dom Pérignon is feltűnik a világ egyik leghíresebb champagne-házának történetében.

2024. június 27-én a Vince Borműhely következő, Mesteri champagne-kvartett című kóstolóján a világ leghíresebb (buborékos) italáé lesz a főszerep. A poharakba az est folyamán kizárólag champagne kerül, az viszont szinte minden stílusban: Non vintage, Blanc de Blancs, Vintage, Multivintage és Rosé champagne-t is kóstolnak majd a résztvevők. (Jegyek az alábbi képre vagy szövegkeretre kattintva vásárolhatók.)

A kóstolt öt tételből három Moët & Chandon-nál készül. Ez a champagne-házban méltán a világ egyik leghíresebbje, a borrajongók valószínűleg kívülről fújják az alapítás évét (1743) vagy azt, hogy mikor mutatták be a pincészet legikonikusabb termékét a Moët Impérialt (1869). Azt viszont talán már jóval kevesebben tudják például, hogy honnan is ered Impérial név. Többek között ez is kiderül abból az alábbi négy pontból, ahol négy érdekességet szedtünk össze.

1. A napóleoni kapcsolat

pezsgőspalackok
Fotó: Vince

Moët & Chandon különleges kapcsolatot ápolt Bonaparte Napóleonnal. A legenda szerint Napóleon és Jean-Rémy Moët, a márka alapítójának unokája, barátok voltak, és Napóleon rendszeresen látogatta a Moët & Chandon birtokát. A pezsgő, amelyet Napóleon különösen kedvelt, állítólag az ő tiszteletére készült. A híres hadvezér gyakran vitt magával palackokat a csatákba, hogy győzelem esetén ünnepelhessen.

2. A legnagyobb pezsgős koccintás rekordja

Moët & Chandon tartotta egy rövid ideig a világ legnagyobb champagne-kóstolójának a Guinness-rekordját. 2017. október 20-án a Sydney-i Operaházban, az épület 44. születésnapjára rendezett ünnepségen 715 vendég vett részt. A rekord mindössze 8 napig élt, nem sokkal később Svédországban 768 emberrel tartottak champagne kóstolót. Sokáig azért nem maradt rekord nélkül a Moët & Chandon. A 2022-es újév alkalmából egy 8 méter magas, 54740 pezsgőspohárból álló piramist építettek Dubaiban, ezzel megint felkerültek a Guinness listájára.

3. A különleges Dom Pérignon kapcsolat

pince megvilágítva
Fotó: Vince

Bár a Dom Pérignon név sokak számára külön márkaként ismert, valójában a Moët & Chandon portfóliójába tartozik. A Dom Pérignon egy különleges vintage pezsgő, amelyet a legjobb évjáratokban készítenek. A név Dom Pérignon a híres bencés szerzetesre utal, aki a legenda szerint hozzájárult a pezsgőkészítés technikáinak fejlesztéséhez.

4. A híres „Impérial” név eredete

A Moët & Chandon legikonikusabb pezsgője, az Impérial, 1869-ben, Bonaparte Napoleon születésének 100. évfordulóján került bemutatásra. Az Impérial pezsgők megalkotásánál az elegancia és az ünnepélyesség a fő szempontok, tükrözve a császári pompa és luxus hangulatát.

Szerintünk már ezek alapján biztosan állítható, hogy a nyár egyik legkülönlegesebb kóstolójára kerül sor a következő Vince Borműhelyen. A szervezők csapata minden érdeklődőt sok szeretettel vár 2024. június 27-én 18 órától a Mesteri champagne-kvartett kóstolóra. Ünnepeljük jégbe hűtött, mesteri champagne-okkal a júniust! (Jegyek az alábbi képre vagy szövegkeretre kattintva vásárolhatók.)

Címlapfotó: Vince