Ínycsiklandozó őszi sajtválogatás, amitől az esős napok is elviselhetőbbek lesznek

2022. október 07.

Egy olyan sajtválogatással készültünk neked, ami mesterien ínyenc és csábítóan őszi. Tökéletes esti borozásokhoz és baráti összejövetelekhez!

Ebben a cikkben olyan sajtkülönlegességeket gyűjtöttünk össze, amik megkoronázzák majd a borozgatós estéidet.

1. Félkemény sajt

Fotó: stockcreations / Shutterstock


A félkemény sajtok lehetnek a szupersztárjai a sajttálnak, mivel ezeket a típusokat mindig tökéletes szeletekre tudod felvágni. A legnépszerűbb fajták közé tartozik a gouda, az edámi, az emmentáli, a parmezán, a maasdam és gruyère. Ha hazai különlegességet (is) választanál, akkor próbáld ki a Kriskó Sajtműhely Kapista sajtját, amit 6 hétig érleltek fenyő deszkán. Kellemesen zamatos, telt, enyhén sós ízű, jól vágható, rugalmas, jól hajlítható, szájban szétomló textúrájú sajtról beszélünk. Kint szeretnél grillezni, ezért egy olyan sajtra van szükséged, ami a hőt is jól bírja? Akkor ne keress tovább, mert a Kobolya Grill sajt pont ilyen. Elkészítheted serpenyőben, grillrácson vagy grillapon is. Érdemes melegen tálalni salátával, de egy házi hamburgerben is igazi élményt nyújt.

2. Keménysajt

Fotó: Alessio Orru / Shutterstock


A kemény sajtokat hosszabb ideig érlelik, mint a lágy típusokat, ez gazdagabb ízt és hosszabb eltarthatóságot biztosít. A komplex és gyakran erős diós, vajas jegyekkel rendelkező kemény sajtok mélységet és ízt adnak a sajttálhoz. A kategória leghíresebb képviselő a parmigiano, a grana padano, a pecorino, a cheddar és bizonyos emmentáli sajtok. Összeállításunkból természetesen nem hiányozhat egy hazai kemény sajt, amit cseddározási eljárással készített szintén a Kriskó Sajtműhely.

3. Lágysajt

Fotó: Natalia Van Doninck / Shutterstock


Krémes textúra, édeskés ízvilág és határozott utóíz. Főleg ezen tulajdonságai miatt imádjuk a lágysajtokat. A típus leggyakoribb fajtái a feta, a brie, a ricotta, a krémsajt, a kecskesajt, a camembert, a chevre, a roquefort és a gorgonzola. Mindezek a sajtok különleges, a már említett csípős krémességgel rendelkeznek, amit teljesen egyedivé és utánozhatatlanná teszi őket.

De még ezen a kategórián belül is akad egy igazi különlegesség.

Ez az ellenállhatatlanul krémes kecskesajt. Természetesen nemcsak a textúrája miatt egyedi, hanem azért is, mert a kecske teje több vitamint tartalmaz, és könnyebben emészthető, mint a tehéntej. Sőt, forralás nélkül is iható, és tejallergiát sem okoz. Ezenfelül a benne található kalcium, magnézium és foszfor aránya és felszívódási képessége az ember számára a legmegfelelőbb. A hazai Tebike Friss kecskesajt fűszeres és magyaros ízben is kipróbálható. Ha a szabadban fogsz lakmározni a sajttálról, akkor érdemes egy kissé keményebb állagú sajtot választanod. Ilyen például a Tebike Lajta sajt, ami szeletelt kiszerelésben is kapható, így neked már csak a tálra kell helyezned.

4. Krémsajt

Fotó: Hans Geel / Shutterstock


Készen állsz egy igazi kulináris utazásra? Akkor próbáld ki a Tebike Tehén krémsajtját egy kis darab keksszel és a Sudár Birtok Enyhén csípős Paprikakrémjével. Ha nehezedre esik elengedi a nyarat, akkor kifejezetten kedvelni fogod ezt a friss, nyarat idéző paprikakrémet, ami 80 százalékban pritaminpaprika és 20 százalékban fűszerpaprika keveréke. A textúrák és ízek kombinációja egyszerűen magával ragadó.

Hogyan lehet szépen tálalni a sajtokat? 

View this post on Instagram

A post shared by Marissa • That Cheese Plate (@thatcheeseplate)


A finom kézműves sajtok szépsége önmagáért beszél, de az összképen rengeteget dobhat, ha egy sötétszürke palára vagy egy fa deszkára halmozod fel őket. Szintén fontos megjegyezni, hogy a sajttálaknak elengedhetetlen kísérői a gyümölcsök. Olyan sajtokhoz, mint például a cheddar vagy parmezán, tökéletesen passzol a füge. A krémes penészes sajtok (brie, camembert) aromái pedig a szőlővel harmonizálnak a legjobban.

Szerző: Dimashky-Korompai Tímea
Címlapfotó: Yulia Grigoryeva / Shutterstock