szakállas, ősz hajú férfi kék ingben

Szeremley Huba

Fotó: https://www.instagram.com/wineterroirs/

Őket veszítette el a borvilág 2021-ben

2021-ben komoly veszteségeket szenvedett el a borvilág: hazai és nemzetközi boros kiválóságok sora hunyt el. Rájuk emlékezünk ezzel a cikkel.


Steven Spurrier

A márciusban, 79 éves korában elhunyt angol szakembert méltán nevezhetjük a világ egyik legmeghatározóbb boros személyiségének. 1976-ban egy általa szervezett párizsi borverseny tette világhírűvé a kaliforniai borokat. Éveken át szerkesztette a Decanter magazint, könyvet is adott ki és ő nevezte el a villányi borászt, Malatinszky Csabát „Monsieur Cabernet Franc”-nak.

Pio Boffa

Az olaszországi Piemont borrégió negyedik generációs, karizmatikus borásza, csodálatos Barolók és Barbarescók megalkotója áprilisban hunyt el 66 évesen

Szeremley Huba

A májusban 81 éves korában elhunyt badacsonyi szakember nemcsak borász volt, de világutazó is. Többek között neki köszönhetjük a badacsonyi kéknyelű szőlőfajta megmenekülését.

Szőke Mátyás

Júniusban, életének 79. évében hunyt el a Mátra egyik legismertebb borásza. Matyi bácsi 2017-ben a borvidékről elsőként kapta meg az Év bortermelője címet.

Jandl Kálmán

Szintén júniusban távozott az élők sorából Jandl Kálmán, a fertőrákosi (Soproni borvidék) Jandl Pince alapítója.

​Mathiász Gábor

Júliusban tragikus hirtelenséggel hunyt el Mathiász János világhírű szőlész-borász (a csabagyöngye nemesítője) dédunokája, a Hungarikum Szövetség alelnöke.

Pusztai István Miklós

Életének 78. évében, idén júliusban hunyt el a Magyar Bor Akadémia alapító tagja.

​Polgárné Kaulics Katalin

A decemberben elhunyt Kati néni együtt alapította és vezette évtizedeken át férjével, Polgár Zoltánnal a villányi Polgár Pincészetet és panziót, emellett részt vett a Villány-Siklósi Borút egyesület alapításában.

Thummerer Vilmos


A december utolsó napjaiban elhunyt kiváló egri borász 1995-ben elnyerte az Év bortermelője címet, az általa alapított Thummerer Pincével számos további szakmai sikert ért el.