emberek átlátszó poharakkal koccintanak
Fotó: Blake Wisz / Unsplash

Magyar italos trendek: aki menő, ezeket issza 2022-ben

A hagyományosan nagy népszerűségnek örvendő sörön és boron belül is új változatok jelentek meg és egyéb italok is jönnek fel.

Nemrég írtunk róla, 2022-ben mik a világ legnépszerűbb nyári italai. Természetesen a cikk egy általános nagyképet mutatott be a trendekről, amit az országonként változó szokások összessége ad ki. Aligha gondolhatja bárki, hogy Magyarországon például ír whiskey alapú italokból fogy a legtöbb júniustól augusztusig. Mint az alábbiakban látni fogod, ez valóban nem így van.

naplement\u00e9ben k\u00e9t ember s\u00f6r\u00f6s\u00fcveget tart a kez\u00e9ben

Fotó: Wil Stewart / Unsplash


Magyarországon nyáron természetesen sör és bor, illetve még inkább fröccs fogy a legtöbb. Az elmúlt évek adatai egyértelműen azt mutatják: ahogy emelkedik nyáron a hőmérő higanyszála, úgy nő a sörfogyasztás. Legutóbb 2015-ben dőltek sorra hőmérsékleti rekordok. Akkor 173 ezer hektoliterrel több sör fogyott Magyarországon az év harmadik negyedévében, mint az azt megelőző esztendőben. Ez mintegy 35 millió korsó sörnek felel meg. Ezt megelőzően a 2013-as forró nyáron negyedéves szinten mintegy 7 százalékkal volt nagyobb a sörfogyasztás, mint a hűvösebb 2014-es nyári szezonban – írja egy korábbi cikkében az Agrárszektor. A söröknél az alaptípusok mellett évek óta nagy népszerűségnek örvendenek az ízesített, gyümölcsös sörök, és fokozatosan jönne fel a különlegesebb típusok (IPA, NEIPA stb.)

talpas \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 poh\u00e1r naplement\u00e9ben

Fotó: Timur Kozmenko / Unsplash


Mint említettük, a nyári borfogyasztáson belül egyértelműen a fröccsformátum vezet. Egy 2019-es felmérés szerint júniustól augusztusig a magyar emberek közel fele fröccsként issza a bort, míg tisztán a harmada. Legkedveltebb a nagyfröccs, de a válaszadók szinte ugyanilyen arányban fogyasztanak hosszúlépést is, ezt követi a kisfröccs. A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarok ötöde már bor alapú koktélokat is fogyaszt.

egy n\u0151 dobozb\u00f3l folyad\u00e9kot \u00f6nt egy poh\u00e1rba r\u00f3zsasz\u00edn h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Taylor Simpson / Unsplash


Továbbra is hódít a pár éve amerikából indult hard seltzer, ezzel párhuzamosan viszont az úgynevezett alkoholos limonádék is berobbantak a piacra. A recept nagyon egyszerű, mégis rendkívül jól működik: a szörpgyártók elkezdtek a gyümölcsös-fűszeres szörpjeikhez némi tiszta szeszt adni. Ezek a mixek ugyanúgy működnek, mint a hagyományos limonádék, szörpök, csak szódával kell felhúzni őket és már fogyaszthatók is.

barna folyad\u00e9k, j\u00e9gkock\u00e1k poh\u00e1rban

Fotó: Eiliv-Sonas Aceron / Unsplash


Végül, de nem utolsó sorban említést kell tenni a kávé nyári térnyeréséről. A rajongók ugyanis rájöttek, a nagy nyári forróságban sem kell lemondaniuk kedvenc italukról és koffeindózisukról. A közelmúltban mi is beszámoltunk arról a felmérésről, amiből kiderült, a magyaroknak már a fele szokott inni jeges kávét. Úgy gondoljuk, ez a remek új szokás nemcsak 2022-es trendeket fogja meghatározni, hanem még sokáig velünk marad.