egy nő a kávéfőző mellett ül
Fotó: New Africa / Shutterstock

5 dolog, amivel tönkreteszed a kávéfőződet, pedig te csak a legjobbat akarod "neki"

A kávéfőző tisztítása pofonegyszerű, akad azonban 5 dolog, amit érdemes elkerülnöd, ha nem akarod, hogy elromoljon a géped. Íme!Mindannyian tudjuk, hogy a kávézás a nap legfontosabb része, ezért különösen fontos, hogy a kávégépünket kellő odafigyeléssel óvjuk és ápoljuk. Ez pedig csak akkor lesz így, ha megfelelő módon takarítjuk.

Ez is érdekelhet: 6 kávés trend, amire jó, ha felkészülsz, különben meglepetés érhet

​1. Ne várj túl sokáig

k\u00e1v\u00e9f\u0151z\u0151

Fotó: mama_mia / Shutterstock


Ha naponta többször használod a kávéfőzőt, akkor gyakran kell tisztítani a gépet. Ha olyan "kancsós" kávéfőződ van, ami hosszabb ideig melegen tartja a kávét, akkor még rendszeresebben kell tisztítanod. A legjobb, ha hetente legalább egyszer letakarítod a kávéfőző külsejét és a belső részeket. Ez azért fontos, mert így eltávolíthatod a port és a szennyeződéseket róla. Havonta egyszer ezzel együtt érdemes egy teljes körű tisztítást csinálni.

​2. Ne használj ecetet

k\u00e1v\u00e9f\u0151z\u0151 poharak g\u0151z

Fotó: Krists Luhaers / Unsplash


Az ecet a leggyakrabban ajánlott tisztítószer a kávéfőzőkhöz, mert olcsó, hatékony és kényelmes. Ám a legtöbb kávéfőzőben műanyag és gumicsövek vannak, amik megtarthatják az ecet ízét. Az ecet helyett vásárolj citromsavat, citromsavport. Egy egyszerű citromsavoldat hatékonyabban oldja fel és távolítja el a szennyeződéseket, mint az ecet, ráadásul teljesen szagtalan és íztelen.

​3. Ne használj mosogatószert a gép belsejében

egy ember a k\u00e1v\u00e9f\u0151z\u0151 darabj\u00e1t tiszt\u00edtja

Fotó: tiverylucky / Shutterstock


Bár csábító lehet a kávéfőzőt zsíroldó mosogatószerrel tisztítani, hogy eltávolítsd vele a kávé után ott maradt olajos szennyeződéseket, inkább ne engedj a kísértésnek. Ha ilyen tisztítószert teszel a víztartályba, akkor egy buborékos "káosz" keletkezik, ami után gyakorlatilag lehetetlen a gépet teljesen tisztára öblíteni. Ehelyett válaszd a már említett citromsavport és kerüld el a habfürdőt.

​4. Ne felejtsd el a vízkőtlenítést

a k\u00e1v\u00e9tart\u00f3t tiszt\u00edtj\u00e1k

Fotó: Viktoriia Hnatiuk / Shutterstock


Legalább negyedévente vízkőtelenítsd a gépet. Ez több áztatást igényel, mint a citromsavas oldat végigfuttatása a gépen. Ha géped kivehető víztartállyal rendelkezik, tegyél bele citromsavas és forró vizes oldatot. Ha a tartály nem eltávolítható, akkor öntsd bele az oldatot, és hagyd állni 10-15 percig. Mielőtt kávét készítenél a géppel, öblítsd át a gépet.

​5. Ne használd a mosogatógépet

k\u00e1v\u00e9g\u00e9pet t\u00f6r\u00f6lget egy n\u0151

Fotó: wavebreakmedia / Shutterstock


Inkább ne tegyél semmilyen alkatrészt a mosogatógépbe, ugyanis ez eltömődéshez vagy károsodáshoz a vezethet. Szigorúan kövesd a gyártó utasításait a különböző alkatrészek kézi vagy mosogatógépes mosogatására vonatkozóan.

(thekitchn)