szőke nő egy pohár vörösbort tart a kezében egy szobában

A vörösbor 8 egészségügyi hatása

Szinte nincs olyan szervünk, amire mértékadó kutatások szerint ne lenne hatással az elfogyasztott vörösbor. Ebben a cikkben összefoglaltuk ezeket.Szinte naponta jelennek meg újabb és újabb tudományos publikációk a bor és különösen a vörösbor jótékony egészségügyi hatásaival kapcsolatban. Hogy ebben az infocunamiban naprakész maradhasson az ember, az eathealthyeathappy.com 8 pontban foglalta össze a vörösborral kapcsolatos egészségügyi tudnivalókat, mi pedig lefordítottuk neked, mert hasznosnak gondoljuk. Következzen a vörösbor 8 jó tulajdonsága!

1. Jó a szívnek

A benne található összetevők miatt a vörösbornak pozitív hatása van az érrendszerre, egyes kutatások szerint a rendszeres fogyasztók körében kisebb az esélye a szívinfarktusnak. A fő védelmezők az úgynevezett antioxidánsok, amik a fehérborban is megtalálhatók, de jóval kisebb mennyiségben (a kékszőlő színét adó antocián is egy antioxidáns például).

2. Hangulatjavító

Az emberek többségénél fokozza a gyomorban a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag termelődését és bár erről a vegyületről még viszonylag keveset tud az orvostudomány, a feltételezések szerint fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, hangulat, hányinger, szexualitás, alvás valamint az étvágy szabályozásában. Az viszont mára tényleg bebizonyosodott, hogy a kékszőlő héjában található „csodaszer”, a rezveratrol nyugtató hatású.

3. Jó a bélnek

Az erjesztéssel készülő italok mindegyikére áll, hogy megfelelő mennyiségben fogyasztva segítenek a bélrendszer egészségének megőrzésében többek között fertőtlenítő hatásuk miatt. Egyes szakemberek szerint a bor van olyan jó, mint például a probiotikus joghurtok.

4. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét

Egyes tanulmányok összefüggést mutattak ki a vörösbor-fogyasztás és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata között. A bor akár 24 órára is képes csökkenteni a vércukor szintet. Egyes orvosok kifejezetten ajánlják a diabéteszes betegeknek, hogy evés után fogyasszanak egy pohárral

5. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet

egy k\u00e9z borospalackb\u00f3l bort t\u00f6lt egy \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 borospoh\u00e1rba

Fotó: No Revisions / Unsplash

A már említett rezveratrol csökkenti az LDL (low density lipoprotein – alacsony sűrűségű lipoprotein) szintjén. Az LDL viszi a koleszterint a májból a sejtek irányába, szállítás közben azonban egy részük (a koleszterinnel együtt) lerakódik az érfalon, érszűkületet és végül magas vérnyomást okozva.

6. Gyulladáscsökkentő hatású

A teához hasonlóan a vörösbor (polifenoljainak köszönhetően) szintén gyulladáscsökkentő hatású.

7. Segíti a jobb alvást

Egy pohár vörösbor lefekvés előtt sokat javít az alvás minőségén, mivel beindítja az agyban az endorfin nevű „boldogsághormon” termelődését.

8. Hosszabb életet biztosít

Az eddigi hét pontból következik, hogy a vörösbor – hangsúlyozottan mérsékelt – fogyasztása jobb életminőséget biztosít. Nem véletlenül híresült el az úgynevezett francia paradoxon (a franciák zsírosan étkeznek, mégis kevesebb érrendszeri megbetegedést regisztrálnak náluk, feltételezések szerint ennek a vörösbor az oka) és akad világszerte sok híve a hosszú élet reményével kecsegtető, vörösborban „gazdag” mediterrán konyhának.