
A vörösbor 8 egészségügyi hatása
Szinte nincs olyan szervünk, amire mértékadó kutatások szerint ne lenne hatással az elfogyasztott vörösbor. Ebben a cikkben összefoglaltuk ezeket.
Szinte naponta jelennek meg újabb és újabb tudományos publikációk a bor és különösen a vörösbor jótékony egészségügyi hatásaival kapcsolatban. Hogy ebben az infocunamiban naprakész maradhasson az ember, az eathealthyeathappy.com 8 pontban foglalta össze a vörösborral kapcsolatos egészségügyi tudnivalókat, mi pedig lefordítottuk neked, mert hasznosnak gondoljuk. Következzen a vörösbor 8 jó tulajdonsága!
Olvasd el ezt is! 9 veszélyes élelmiszer, ami valószínűleg a te hűtődben is megtalálható
1. Jó a szívnek
A benne található összetevők miatt a vörösbornak pozitív hatása van az érrendszerre, egyes kutatások szerint a rendszeres fogyasztók körében kisebb az esélye a szívinfarktusnak. A fő védelmezők az úgynevezett antioxidánsok, amik a fehérborban is megtalálhatók, de jóval kisebb mennyiségben (a kékszőlő színét adó antocián is egy antioxidáns például).
2. Hangulatjavító
Az emberek többségénél fokozza a gyomorban a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag termelődését és bár erről a vegyületről még viszonylag keveset tud az orvostudomány, a feltételezések szerint fontos szerepet játszik a testhőmérséklet, hangulat, hányinger, szexualitás, alvás valamint az étvágy szabályozásában. Az viszont mára tényleg bebizonyosodott, hogy a kékszőlő héjában található „csodaszer”, a rezveratrol nyugtató hatású.
Olvasd el ezt is! A 6 legjobb vitamin és étrend-kiegészítő stressz ellen
3. Jó a bélnek
Az erjesztéssel készülő italok mindegyikére áll, hogy megfelelő mennyiségben fogyasztva segítenek a bélrendszer egészségének megőrzésében többek között fertőtlenítő hatásuk miatt. Egyes szakemberek szerint a bor van olyan jó, mint például a probiotikus joghurtok.
4. Csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét
Egyes tanulmányok összefüggést mutattak ki a vörösbor-fogyasztás és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata között. A bor akár 24 órára is képes csökkenteni a vércukor szintet. Egyes orvosok kifejezetten ajánlják a diabéteszes betegeknek, hogy evés után fogyasszanak egy pohárral
Olvasd el ezt is! 12 rejtett jele annak, hogy robogsz a cukorbetegség felé
5. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet
Fotó: No Revisions / Unsplash
A már említett rezveratrol csökkenti az LDL (low density lipoprotein – alacsony sűrűségű lipoprotein) szintjén. Az LDL viszi a koleszterint a májból a sejtek irányába, szállítás közben azonban egy részük (a koleszterinnel együtt) lerakódik az érfalon, érszűkületet és végül magas vérnyomást okozva.
6. Gyulladáscsökkentő hatású
A teához hasonlóan a vörösbor (polifenoljainak köszönhetően) szintén gyulladáscsökkentő hatású.
7. Segíti a jobb alvást
Egy pohár vörösbor lefekvés előtt sokat javít az alvás minőségén, mivel beindítja az agyban az endorfin nevű „boldogsághormon” termelődését.
Olvasd el ezt is! 7 ital, ami segíti a jó alvást
8. Hosszabb életet biztosít
Az eddigi hét pontból következik, hogy a vörösbor – hangsúlyozottan mérsékelt – fogyasztása jobb életminőséget biztosít. Nem véletlenül híresült el az úgynevezett francia paradoxon (a franciák zsírosan étkeznek, mégis kevesebb érrendszeri megbetegedést regisztrálnak náluk, feltételezések szerint ennek a vörösbor az oka) és akad világszerte sok híve a hosszú élet reményével kecsegtető, vörösborban „gazdag” mediterrán konyhának.
- 10+1 dolog, amire az iváson kívül még jó a sör - Vince ›
- Így reagál a tested, ha felhagysz az alkohol fogyasztásával - Vince ›
- Akár egy teáskanálnyi fűszer is csökkentheti a vérnyomást - Vince ›
- A 10 legjobb étel a stressz gyors leküzdéséhez - Vince ›
- Lehet, hogy te is prediabéteszben szenvedsz? Ezek a jelei! - Vince ›