fiatal lány kulacsból iszik, mögötte kék égbolt

3 hónap alatt 20 évet fiatalodhatsz egy ital segítségével

Egy friss kísérletben alig 90 nap alatt komoly eredményt értek el a memória javításának területén.


Egy friss tanulmány szerint az úgy nevezett kakaó flavanoidok visszafordíthatják az időskori memóriavesztést idősebb felnőtteknél. Ez az első közvetlen bizonyíték arra, hogy a korral járó memóriaromlás egyik fontos összetevője javítható egy egyszerű étrendi változtatással - számol be a PsyBlogra hivatkozva az IN.

Általában az ötvenes-hatvanas éveikben járó embereknél észrevehető a normális, korral járó memóriacsökkenés: elfelejtik, hova tették a kulcsokat, vagy nehezen emlékeznek egy névre vagy szóra.

Ezek a változások sokkal kevésbé súlyosak, mint azok, amelyek jellemzően például az Alzheimer-kór következtében jelentkeznek, ráadásul visszafordíthatók. A Nature Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmány szerint a magas flavanol tartalmú étrend képes az idősek memóriájának egyes területeit „visszajavítani” egy átlagos 30-40 éves emberének szintjére.

A változások jól láthatóak voltak az agyi felvételeken, ahogyan azt Dr. Adam M. Brickman, a tanulmány vezető szerzője kifejtette:

A kísérleti alanyaink agyáról készített felvételeken észrevehető javulást találtunk a gyrus dentatus működésében azoknál, akik a magas kakaó-flavanol-tartalmú italt fogyasztották.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az agynak ezen a területén bekövetkező változások összefüggésbe hozhatók a korral járó memóriavesztéssel.

A vizsgálatban 37 egészséges, 50 és 69 év közötti ember vett részt. Két csoportba sorolták őket véletlenszerűen, az egyik csoport magas flavanoltartalmú étrendet (napi 900 mg flavanol), a másik csoport pedig alacsony flavanoltartalmú étrendet (napi 10 mg) kapott. A vizsgálat 3 hónapos időszakának végén a magas flavanoidtartalmú étrendet követők máris jobb eredményt produkáltak a memóriateszteken.

A flavanolok a névadó kakaó mellett a tealevelekben, valamint bizonyos gyümölcsökben és zöldségekben is megtalálhatók, bár a pontos mennyiség tág határok között változik.

A kutatók figyelmeztetnek, az embereknek az eredmények hatására nem szabad több csokoládét fogyasztaniuk, mivel a kritikus flavanoidok nincsenek jelen szükséges mennyiségben – a vizsgálatban használt étrend-kiegészítő speciálisan összeállított volt.