Tényleg hamarabb berúgunk a buborékos italoktól? Itt a tudományos válasz

2024. február 04.

Azt, hogy a buborékos italok gyorsabban fejtik ki hatásukat, sokan tényként kezelik. De vajon van ennek tudományos alapja?

Az alkohol nagyrészt a vékonybél nyálkahártyáján keresztül jut a véráramba, annak kiterjedt vérellátása és nagy felszívódási felülete miatt. Némi alkohol a gyomorban is felszívódik, de sokkal lassabban. Alex Paton brit gasztroenterológus szerint a negyven százalékos alkoholtartalom feletti folyadékok késleltetik a bélmozgást, és így gátolják a felszívódást. Az ő (az amerikai National Library of Medicine irattárában fellelhető) 2005-ös tanulmányában azt állítja, a buborékok ezt befolyásolják. Mint írja, „a szén-dioxiddal kevert italok – például a whisky-szóda vagy a pezsgő – gyorsabban jutnak be a véráramba”. Hogy ez pontosan miért van így, azt viszont egyelőre nem sikerült minden kétséget kizáróan megfejteniük a szakembereknek.

Alkohol, buborék, fura kísérletek

A legelterjedtebb elmélet szerint a szénsavtartalom nyomást hoz létre a gyomorban, ami felgyorsítja a gyomor kiürülését. Mindez lehetővé teszi, hogy az alkohol gyorsabban eljusson a vékonybélbe. A század elején egy-két tanulmány megpróbálta kísérletekkel is alátámasztani mindezt. Egy brit kutatócsoport 2003-ban szénsavas pezsgőt tesztelt egy olyan pezsgővel szemben, amit elektromos turmixgéppel szabadítottak meg a buborékoktól. A kutatás értékéből sokat levon, hogy összesen hat alany vett részt benne. Közülük viszont azoknak, akik a valódi pezsgőt itták, az ivás első húsz perce után magasabb volt a véralkoholszintje. Nagyjából negyven perccel később már mindkét csoport vérében azonos volt az érték.

2006-ban egy másik angol csoport huszonegy önkéntessel tesztelte ugyanezt. Ők háromféleképpen felszolgált vodkával végezték a kísérletet – tisztán, sima vízzel és szénsavas vízzel keverve. Az eredmény: a huszonegy alanyból tizennégynél gyorsabban szívódott fel az alkohol a szénsavas verzióból. Hét embernél viszont vagy nem történt változás, vagy még csökkent is a felszívódási sebesség.

Az eredmények egyelőre tehát nem túl meggyőzőek, 2006 óta ráadásul nem igazán születtek új tanulmányok a témában. Ennek ellenére úgy tűnik, még mindig erősebb a tapasztalati tudás, mint a bizonyítékok hiánya. Világszerte rengeteg bartender esküszik arra, hogy a buborékoktól gyorsabban be lehet rúgni, ezt pedig a munkájuk közben is figyelembe veszik. „Mindig mondom a kollégáknak, hogy ha egy vendég szénsavas itallal kezd, aztán valami keményebbre vált, tartsák rajta a szemüket” – nyilatkozta egy washingtoni pultos a témát 2024-ben egy cikk erejéig újra felmelegítő VinePairnek.

Akinek pedig mindezek után is beütne a baj, ezt a két italt ajánljuk másnap.

Címlapfotó: Fred Moon / Unsplash