egy nő gondolkodik
Fotó: Martin Lauge Villadsen / Shutterstock

Ez történik a testeddel, ha abbahagyod az alkohol fogyasztását

Tudni szeretnéd, hogy pontosan mi történik a testeddel, ha felhagysz az alkohol fogyasztásával? Összeszedtük neked, milyen hatással van a szervezetre az absztinencia.


Előrebocsátjuk, az alkohol egy elég megosztó témaa kutatók körében. Miközben szinte naponta jelennek meg tudományos publikációk például a bor jótékony hatásaival kapcsolatban, más szakemberek (és az Egészségügyi Világszervezet, vagyis a WHO) szerint inkább a teljes absztinencia a kulcs az egészséghez. Az eatingwell.com minapi cikke az utóbbiak érvkészletéből sorolt fel 5-öt, ezeket osztjuk most meg veled, kiemelve azt, amit az írás is hangsúlyoz: már a túl soktól a moderált ivás felé elmozdulás is komoly előnyökkel jár.

Ez is érdekelhet: 3 alkoholos ital, amit nagyon ne igyál, ha fogyni szeretnél

​Fogyhatsz

egy n\u0151 \u00e1ll a v\u00edz mellett egy h\u00eddon

Fotó: Drew Colins / Unsplash


Ha valaha is kibírtad már egy hétig a kedvenc koktélod nélkül, akkor talán észrevetted, hogy a nadrág kissé lazábban áll rajtad. Ennek oka, hogy az alkohollal sok úgynevezett üres kalóriát is elhagysz. Az alkohol nem tartalmaz semmiféle tápanyagot, vagyis függetlenül attól, hogy mennyit iszol, a napi tápanyag-szükségleted fedezéséhez további kalóriákat kell bevinned. Az ital ezen felül érkező kalória, poharanként akár 100-200 is lehet. Az esti koktélok vagy a hétvégi ivás kiiktatásával a hónap végére potenciálisan leadhatsz pár kilót.

Jobban fogsz aludni

egy p\u00e1r alszik az \u00e1gyban

Fotó:LeeAnn Cline / Unsplash


Egyes kutatók szerint még az is sok, ha hetente egyszer vagy kétszer iszol alkoholt, mert ez is tönkreteheti az alvási ciklust. Bár az alkohol elálmosítja az embert, ez nem vezet pihentető alváshoz. Az alkoholfogyasztás tehát ronthatja az alvás minőségét azáltal, hogy csökkenti a melatonin termelődését, a hormonét, ami megmondja szervezetünknek, hogy mikor aludjunk és mikor ébredjünk fel. Az alkoholfogyasztás elhagyása segíthet nyugodtan átaludni az éjszakát.

Kevesebbszer leszel beteg

szem\u00fcveg, zsebkend\u0151, poh\u00e1r

Fotó: Kelly Sikkema / Unsplash


Hajlamos vagy a megfázásra? Akkor a túl sok bor lehet a hibás. Míg az enyhe vagy mérsékelt ivás nem növelheti a betegségekre való fogékonyságot, addig a mértéktelen ivás az immunrendszer megterheléséhez vezethet, ami pedig betegséggel végződhet. Ha tartózkodsz a túlzott ivástól, csökkentheted vagy akár meg is szüntetheted a szervezetben lévő gyulladásokat.

​Jobb lesz az emésztésed

egy f\u00e9rfi boldog

Fotó: bruce mars / Unsplash

A máj felelős a test megszabadításáért a méreganyagoktól – beleértve az alkoholt is. Ha kivesszük az alkoholt az egyenletből, akkor a májnak nem kell foglalkoznia az etanol lebontásával, és arra koncentrálhat, ami az igazi feladata vagyis, hogy a szervezet szűrőberendezése legyen. A túl sok ivás májgyulladást, idővel cirózist és májelégtelenséget is okozhat.

Ha ez nem lenne elég, azt is el kell mondani, hogy az emésztőrendszerünk másképp kezeli az alkoholt, mint a többi méreganyagot. Különösen az erjesztett italok (összes alkoholos ital mínusz az égetett szeszek) a gyomorban túlzott savtermelést okozhatnak, ami irritálhatja a gyomrot. A túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a gyomor és a bél nyálkahártyáját is. Bár valószínűleg mérsékelt alkoholfogyasztás esetén sem tapasztalnád ezeket a hatásokat, az ivás abbahagyása teljesen kiküszöböli ezt a kockázatot.

Hidratáltabb maradsz

egy f\u00e9rfi vizet iszik

Fotó: Damir Spanic / Unsplash


Az alkohol vizelethajtó hatású, vagyis megnöveli a kiürülő víz mennyiségét. A visszatartás, vagyis a víz felszívódásának segítése az agyban dől el, az agyalapi mirigyben antidiuretikus hormon (ADH) szabadul fel, ami jelzi a veséknek, hogy ideje visszatartani a vizet. Az alkohol hatására csökken az ADH-szint, és ennek eredményeként a vesék több vizeletet termelnek és kevesebb vizet tartanak vissza. Ha abbahagyod az alkoholfogyasztást, visszaállítod az ADH-szintet a normális állapotába. Ha pedig a tested hidratált marad, akkor jobban érzed majd magadat.

Szebb lesz a bőröd

egy barna haj\u00fa n\u0151 \u00e1ll

Fotó: freestocks / Unsplash


A test rehidratálásának további előnye, hogy a bőröd is feszesebb, szebb marad. A kevesebb víz a szervezetben azonnali és látható hatásokhoz vezet, beleértve a száraz és ráncosabb bőrt, vörös arcot, ekcémát és véreres szemeket. Az alkohol kerülésével és a megfelelő hidratációval hamar visszanyerheted bőröd egészségét.

​Kevésbé fogsz szorongani

egy n\u0151 \u00e1ll homokos parton

Fotó: Brooke Cagle / Unsplash


Valószínűleg már tudod, hogy az alkohol depresszív hatású. Közvetlenül befolyásolja az idegpályák működését, illetve hatással van az agyban zajló szinte minden folyamatra. Ezenkívül az alkohol csökkenti a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) szintjét, amik szabályozzák az érzelmeket, a viselkedést és a kognitív képességeket. Ha mértéktelenül fogyasztasz alkoholt, akkor fáradtnak, szorongónak és depressziósnak érzed majd magadat.

Függetlenül attól, hogy csak csökkented az alkoholbevitelt, vagy egy 30 napos száraz hónapot tartasz, netán teljesen felhagysz a fogyasztásával, valószínűleg hamar látni fogod a döntésed jótékony hatásait.