férfiak sört tartanak a kezükben
Fotó: G-Stock Studio / Shutterstock

Megdöbbentő új igazság derült ki az alkohol hosszú távú hatásairól

Mely alkoholtípusok károsítják igazán a szervezetedet? Kiknek ajánlott teljesen felhagynia az alkoholfogyasztással? Máris mutatjuk!Több kutatás szerint is akadnak olyan italok, amik mértékkel fogyasztva kifejezetten jó hatással vannak a szív egészségére. Ilyen például a bor is, aminek jótékony hatásairól itt írtunk bővebben. Felmerül azonban a kérdés, hogy minden alkoholos ital hat-e a szervezetre kis mennyiségben, vagy vannak olyanok, amik negatívan befolyásolják az egészségünket. A választ marthastewart cikkében találtuk meg. Íme!

Ez is érdekelhet: Ezek a tudatos, mérsékelt alkoholfogyasztás nagy előnyei

emberek koccintanak borral

Fotó: Kelsey Knight / Unsplash


A kutatások alapján úgy tűnik, hogy az alkoholos italok egyik fajtája sem tesz jót a szív egészségét.

A 195 ország polgárainak 16 évnyi adatait összesítő, közelmúltban publikált kutatás nyomán tett fenti megállapítás alapjaiban változtathatja meg az alkoholról alkotott képünket. Bizonyos italokról, mindenek előtt a vörösborról eddig ugyanis egyes szakemberek úgy tartották, kis mennyiségben egyértelműen jó a szervezetnek.

Most viszont úgy tűnik, bár a vörösbor a benne található flavonoidoknak köszönhetően például valóban serkenti a bél mikroorganizmusait, a szívnek viszont a jelek szerint nem tesz jót. A bevezetőben említett cikk egészen odáig megy, hogy kijelenti, az alkohol káros hatásai felülmúlják az előnyöket.

lime szelet vodk\u00e1val

Fotó: Liz Weddon / Unsplash


Sőt, akadnak olyan alkoholfajták, amik jóval többet ártanak, mint használnak.

Minél magasabb ugyanis az alkoholtartalom, annál jelentősebbek a káros hatások. A tömény italok tehát, mint például a vodka, több egészségügyi problémát okoznak. Természetesen ugyanez vonatkozik a mennyiségre is: a több alkohol fokozottabban veszi igénybe a szervezetet.

egy f\u00e9rfi telefonozik

Fotó: Burçin Ergünt / Unsplash


A mértéktelen ivás tehát rendkívül káros hatással van a szívre. De mi számít mértéktelen ivásnak?

Ha egy férfi öt vagy több italt (pl. pohár sört), egy nő pedig négy vagy több italt fogyaszt körülbelül két óra alatt, vagyis ha a véralkoholszintje eléri az 1 ezreléket (enyhe ittasság).

Az orvosok szerint azoknál az embereknél, akik egyszerre nagy mennyiségben fogyasztanak alkoholt, megnő a szívroham kialakulásának kockázata, még akkor is, ha ezt nem ismétlik meg rendszeresen.

m\u0171sz\u00edv ki\u00e1ll\u00edtva

Fotó: jesse orrico / Unsplash


Azért is érdemes az alkoholt mértékkel fogyasztani, mert gyengíti a szívizmot, márpedig ez azt eredményezi, hogy a szíved nem képes megfelelően pumpálni a vért az erekbe. Ez hosszú távon hatással lesz az érelmeszesedés folyamatára.

egy orvos \u00e1ll feh\u00e9r k\u00f6penyben

Fotó: Online Marketing / Unsplash


A súlyos szívbetegségben szenvedőknek (például akik átestek már infarktuson) teljesen fel kell hagyniuk az alkoholfogyasztással, a többieknél pedig az egészség megőrzéséhez a kulcs a mértékletes fogyasztás. Vagyis 1-2 naponta azért nyugodtan elfogyaszthatsz egy pohár bort.