alkohol pohárban

Ha ennyi a testsúlyod, akkor neked fokozottan veszélyes az alkoholfogyasztás

Régóta tudott, hogy a túlsúlyos embereknél gyakoribbak az alkoholfogyasztással összefüggő betegségek. Kutatók most egy másik veszélyeztetett csoportot is beazonosítottak.A túlzott alkoholfogyasztás a harmadik leggyakoribb oka a megelőzhető haláleseteknek az Egyesült Államokban. Az adatok Magyarországon sem jobbak: minden 10 halálesetből legalább egy az alkoholhoz köthető.

A kutatások már régen kimutatták, hogy a túlsúlyos emberek esetében magasabb az alkoholizmushoz kapcsolódó halálozási kockázat. Most viszont egy másik különösen veszélyeztetett csoportot is azonosítottak: a Drug and Alcohol Dependence című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a túl sokat ivó, alultáplált embereknél még nagyobb lehet az esélye annak, hogy szívbetegség, rák és egyéb okok miatt halnak meg – ismertette a tanulmányt a guysandgoodhealth.com

A tanulmány a National Health Interview Survey (NHIS) statisztikáin alapult: az országos reprezentatív minta több mint 200 ezer, 35-85 év közötti amerikai felnőtt adatait tartalmazza, akiket 2001. január 1. és 2011. december 31. között kérdeztek meg.

A kutatók elemezték az ivók és nem ivók halálozási kockázatára vonatkozó adatokat az „túlzottan sovány", „normál testsúlyú", „túlsúlyos" és „elhízott" kategóriák alapján.

Arra számítottunk, hogy kapcsolatot látunk az elhízás és az alkoholizmussal kapcsolatos halálozás között, és meglepődtünk, hogy a kapcsolat különösen erős volt az alultáplált, túl sokat ivó emberek esetében.

– mondta Muntasir Masum, a Penn State-i Edna Bennett Pierce Prevenciós Kutatóközpont posztdoktori ösztöndíjasa.

További kutatásokra van szükség annak kiderítésére, a soványság vajon hogyan járulhat hozzá a túlzottan sokat ivó emberek halálozásához. Masum felvetette, több tényező is szerepet játszhat, például az, ahogyan az emberek a stresszt kezelik, illetve vannak-e társuló egészségügyi problémáik vagy táplálkozási hiányosságaik.

Remélem, ezek az eredmények arra ösztönzik az embereket, hogy kiküszöböljék azokat a kockázatokat, amik életveszélyes helyzethez vezethetnek

– mondta Masum.