egy ember fekszik az ágyon

Az alkoholmérgezés 12 biztos jele

Amiről azt gondolod, csak egy "sima" részegség mindennapos tünete, az már bőven lehet az alkoholmérgezés egyik jele. Oda kell figyelni, mert komoly veszélynek vagy ilyenkor kitéve.Tudtad, hogy tízből hat magyar férfi legalább két korsó sört megiszik minden nap? Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének 2021-es adatai alapján hazánk az egy főre eső évi 11 liter elfogyasztott tiszta szesszel Európa középmezőnybe tartozik. Ebbe bőven beleférnek az átmulatott éjszakák, amik alatt simán meg lehet inni egy alkoholmérgezésre elegendő mennyiséget, ezért is érdemes tisztában lenni a mérgezés jeleivel, illetve következményeivel. Ebben segített nekünk a verywellhealth cikke, amit most veled is megosztunk.

Ez is érdekelhet: Így reagál a tested, ha felhagysz az alkohol fogyasztásával - Vince

Az alkoholmérgezésről röviden

\u00fcres \u00fcvegek az asztalon

Fotó: Ross Sneddon / Unsplash


Alkoholmérgezésről akkor beszélünk, ha az alkohol százalékos aránya a vérben olyan magas, hogy az már káros (2,5 ezrelék között következik ez be).

Ez a súlyosságától függően számos tünetet és szövődményt okozhat, a hányástól a görcsrohamokig, a légzési nehézségektől a kómáig...

Ha az alkoholmérgezést csak a kritikus szakaszban ismerik fel, akkor már csak a sürgős orvosi ellátás segít. A kezelés nélkül maradt személy maradandó károsodásokat szenvedhet, a legrosszabb esetben pedig életveszélybe kerül.

Az ​alkoholmérgezés tünetei

egy f\u00e9rfi fogja az arc\u00e1t

Fotó: Kyle Glenn / Unsplash


A alkoholmérgezés jelei a következők lehetnek:

 • elmosódott beszéd
 • instabilitás járás közben
 • zavartság
 • hányinger

Az emberek hajlamosak ezeket a tüneteket az egyszerű "részegség" jeleinek tekinteni, viszont ez az állapot drasztikusan rosszabbodhat akár rövid időn belül.

Az alkoholmérgezés jelei, amik azonnali orvosi ellátást igényelnek:

 • görcsrohamok
 • szabálytalan vagy lassú légzés
 • alacsony pulzusszám
 • gyenge pulzus
 • cianózis – sápadt vagy kékes bőr (a vér oxigéntartalmának csökkenése és a szén-dioxid tartalmának emelkedése miatt)
 • hipotermia (a szervezet fokozott mértékű kihűlése)
 • eszméletvesztés
 • ismétlődő hányás

Kit veszélyeztet az alkoholmérgezés?

n\u0151k poharat fognak a kez\u00fckben

Fotó: Michael Discenza / Unsplash


A legtöbb ember szervezete képes lebontani mérsékelt mennyiségű alkoholt, ám ez a "képesség" mindenkinél változó. Számos tényező (testsúly, utolsó étkezés időpontja, tartalma stb.) befolyásolja, ki mennyi alkoholtól kap mérgezést. Sokan úgy hiszik, hogy aki gyakran fogyaszt alkoholt, az képes a nagyobb mennyiséget is elviselni. Ez azonban tévedés. A testben végbemenő változások (a máj már nem működik megfelelően a túlzott alkoholfogyasztás miatt) sok esetben fogékonyabbá teszi a "nagyivókat", mint társaikat.

A lényeg: az alkoholmérgezés bárkivel megtörténhet, aki iszik.

Milyen kezelés segít?

egy n\u0151v\u00e9r \u00e1ll feh\u00e9r ruh\u00e1ban

Fotó: JESHOOTS.COM / Unsplash


Az alkoholmérgezést elszenvedő személy legkésőbb a kórházba kerüléskor, de ha van rá mód, már útközben intravénás folyadékot kap a hányás során vesztett folyadék pótlására. A megfelelő vérnyomás fenntartása érdekében és az esetleges rohamok megelőzése miatt gyógyszerekre is szükség van.

A lényeg

egy f\u00e9rfi homok\u00f3r\u00e1t tart a kez\u00e9ben

Fotó: Who’s Denilo ? / Unsplash


Az alkoholmérgezés komoly probléma, ami bármely életkorban bárkit érinthet. Az a tény, hogy rendszeresen iszol alkoholt, nem fog megvédeni a mérgezéstől. Ne felejtsd, változhat az egészségi állapotod, az ivás üteme, sőt az alkohollebontó képességed is módosulhat egyik napról a másikra. A lényeg az, hogy ha alkoholmérgezés tüneteit észleled, azonnal fordulj orvoshoz, és ne várd meg, hogy a dolgok maguktól javuljanak.

Minden perc számít.