egy nő fehér poharat tart a kezében

Ezzel az olcsó itallal fogja legyőzni az emberiség az Alzheimer-kórt?

Létezik egy mindenki számára könnyen elérhető ital, amivel ha gyógyíthatóvá nem is, de talán megelőzhetővé válik az Alzheimer-kór.A kizárólag szigorúan ellenőrzött kutatásokat közzé tevő Frontiers in Aging Neuroscience című folyóiratban jelent meg nemrég az a 2022-es tanulmány, ami szerint a kávé fogyasztása meglepő hatással van a demencia egyik legsúlyosabb változatára, az Alzheimer-kórra.

Ez is érdekelhet: Íme, az élelmiszerek, amikkel megelőzhető az Alzheimer-kór

emberek s\u00e9t\u00e1lnak az utc\u00e1n

Fotó: Ryoji Iwata / Unsplash


A kutatók 200 embert (60 év felettieket) vontak be a 10 éven át tartó kutatásba. A résztvevőknek kérdőíveket kellett kitölteniük, amik többek között a kávéfogyasztási szokásaikra és az általános egészséggel állapotukra fókuszáltak - írja marthastewart oldala.

egy n\u0151 \u00e9s egy f\u00e9rfi \u00fcl a padon

Fotó: Matt Bennett / Unsplash


A kérdések segítségével a memóriával, beszédkészséggel és a külvilági ingerek feldolgozási sebességével kapcsolatban probáltak következtetéseket levonni a tudósok. Ezenfelül az önkénteseken elvégezték az úgy nevezett Preclinical Alzheimer Cognitive Composite (PACC) vizsgálatot, ami során a szakértők MRI segítségével kutattak a betegség lehetséges előjelei után.

egy cs\u00e9sze k\u00e1v\u00e9

Fotó: Clay Banks / Unsplash


A vizsgálatok elvégzése után a kutatók arra jutottak, hogy a kávéval megelőzhető az Alzheimer kór: azoknál a résztvevőknél, akik napi szinten fogyasztottak kávét, lelassult a β-amiloid (Aβ) peptid felhalmozódása, ami miatt csökkent a káros oxidatív stressz és az apró gyulladások száma az agyban.
k\u00e1v\u00e9babok

Fotó: Alexas_Fotos / Unsplash


A kutatás alapján napi 2 csésze kávé akár 8 százalékkal csökkentheti az idegsejtek elpusztításáért felelős β-amiloid (Aβ) peptid mennyiségét. A tudósok egyelőre még találgatják, mi lehet az igazi csodaösszetevő a kávéban, bár sejtésük szerint a koffein lesz a kulcs. Mint elmondták, a jövőbeli kutatásokban fontos lesz azt is megvizsgálni, mennyire befolyásolja ezt a pozitív folyamatot például a kávé elkészítési módja.

emberek poharakat fognak a kez\u00fckben

Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash


Az Alzheimer-kór elleni hatékony ellenszer hiányában minden hasonló kutatás kulcsfontosságú, ugyanis még a betegség késleltetése is nagy előrelépést jelent, mind társadalmilag és gazdaságilag. Ezenfelül az említett tanulmányban szereplő kávét szerencsére mindenki olcsón beszerezheti, illetve könnyedén beépítheti az étrendjébe.

Nem is beszélve arról, hogy egy zacskó kávé még mindig kevesebbe kerül, mint a legtöbb gyógyszer, illetve kevesebb mellékhatással jár a fogyasztása.