rózsaszín pólós nő koktélt csinál
Fotó: Syda Productions / Shutterstock

Élet az Aperol Spritzen túl: 8 koktél, ami hasonló, de mégis más

Szereted az Aperol Spritz képviselte ízvilágot, de valami újat is kipróbálnál ebben a "koordináta-rendszerben"? Kattints, nézd meg a "Spritz-lexikonunkat" és válaszd ki az új kedvencedet!


Az Aperol Spritz a világ kétség kívül legnépszerűbb itala jelenleg, pedig ha beleolvasunk az internetes fórumokba, azt láthatjuk, hogy elég megosztó. A nívós The New York Times cikkírója például alaposan leszedte róla a keresztvizet, amivel természetesen heves reakciókat váltott ki a keserű likőrös koktél rajongóinak körében. Adja magát a kérdés, miért válhatott egy ilyen megosztó ital ennyire népszerűvé? Ennek több oka is van természetesen. Az egyik, hogy a 21. században megnövekedett a fogyasztók "könnyű" italok iránti vágya, a másik pedig, hogy a fiatal felnőttek el akartak távolodni a mesterséges összetevőktől. Az alábbi listával igyekszünk a rajongóknak és az ellentábornak egyaránt a kedvében járni: olyan alternatívák után néztünk, amik bár hasonlítanak az eredetire, inkább az Aperol keserű likőr ízvilágát szándékoznak visszaadni, mintsem a koktélét.

Olvasd el ezt is! 5 borkoktél, ami többet tud, mint egy sima fröccs

Úton a hírnév felé

narancss\u00e1rgasz\u00edn\u0171 kokt\u00e9l

Fotó: Gabriella Clare Marino / Unsplash


A naplemente színét imitáló ital nevét egy maréknyi osztrák katonáknak köszönhetjük. A 19. században az észak-olaszországi Veneto régió egyes részeit az Osztrák-Magyar Birodalom ellenőrizte. Az osztrákok egyáltalán nem voltak oda a helyi erős borokért, így elkezdték azokat vízzel hígítani (németül: Spritz) - magyarázza a The New York Times. A 1910-es évek végén aztán a szénsavasmentes vizet szódavízre váltották.

Szintén egy fontos mérföldkő az ital történetében az 1912-es év, amikor az olasz Luigi és Silvio Barbieri testvérek megörökölték apjuk italgyártó cégét. Hét év kísérletezés után megszületett a merész színű keserű likőr, az Aperol, amit az "Apéro" francia kifejezés ihletett (jelentése aperitif, vagyis az étkezés előtt elfogyasztott könnyű, az emésztést serkentő ital). A pontos recept a mai napig titok, de keserű és édes narancsot, valamint rebarbarát biztosan tartalmaz a likőr, ami az 1920-as évek végén váltotta le a Spriztben a bort. Utoljára a prosecco az 1990-es években került a játékba.

A koktél fokozatosan hódította meg a világot, majd a 2000-es évek elején, amikor az Aperolt felvásárolta a Campari Group, még komolyabb hírnévre tett szert. Az új tulajdonos komoly marketing kampányt folytatott az Aperol népszerűsítésére, így a narancsszínű ital hamar a rendezvények kedvenc italává vált. A többi, ahogy mondani szokás, történelem.

Ismerd meg az eredetit


Most, hogy már egy kicsit jobban megismerkedtél az Aperol világával, itt az ideje, hogy tisztázzuk az Aperol Spritz alapreceptjét. Ehhez a fenti videó is segítséget nyújt majd, ott lépésről lépésre megmutatják, hogyan készül a koktél.

Hozzávalók

  • 1 rész Aperol
  • 1 rész Cinzano Prosecco
  • szóda ízlése szerint
Így készül
  1. Tegyük a jégkockákat a pohárba.
  2. Öntsük hozzá a proseccót és a szódát.
  3. Keverjük el a hozzávalókat, majd mehet a narancsszelet a pohárba.
A végeredmény egy enyhén kesernyés, mégis édes, narancsos és gyógynövényes ital lesz. A prosecco és a szódavíz kellemes pezsgést ad a koktélnak.
A továbbiakban olyan koktélokat mutatunk neked, amik, mint említettük, ízvilágukban hasonlítanak majd a fenti klasszikushoz.

​Campari Spritz

pirosital \u00fcvegpoh\u00e1rban

Fotó: Lorenzo Rui / Unsplash


Ahogy már korábban említettük a Campari és az Aperol tulajdonképpen testvérek, hiszen ugyanannál ugyanaz a cég gyártja őket.

Így nem meglepő, hogy az Aperol Spritz leggyakoribb alternatívája a Campari Spritz.

A Campari is keserű, viszont itt hiányzik az édes "beütés". A belőle készülő Campari Spritz koktél Campariból, habzóborból és szódavízből áll, tehát nagyon hasonlít az eredeti Aperol receptre. Kinek ajánljuk? Azoknak, akik egy nem egy édes italra vágynak.

Az aromák kavalkádja természetesen itt is biztosított, hiszen a Campari is különféle gyógynövényekkel, fűszerekkel és gyümölcs kivonatokkal ízesített, beleértve a narancsot, a rebarbarát és az ánizst.

​Americano Spritz

Fotó: Cook Shoots Food / Shutterstock


Ismerős ennek a koktélnak a neve? Nem? És ha azt mondjuk, hogy 007-es ügynök? Igen, ez az ital volt James Bond első italrendelése Ian Fleming 1953-as Casino Royale című könyvében. A vermut alapú koktél a későbbi könyvekben is sokszor feltűnik. De miért szereti Nagy-Britannia első számú titkosügynöket ezt az ital? Mert az Americano egy izgalmas csavar az eredeti sprizthez képest. Ez a könnyed, frissítő ital édes vermutból, Campariból és szénsavas vízből készül, a tetején egy kis naranccsal. Kicsit erősebb, mint az Aperol Spritz, de nagyon jól visszahozza az ízvilágot - mutatja be az italt a lifehacker cikke.

​Pamplemousse Spritz

Friss rózsaszín grapefruithéj kivonatából készült, enyhén zamatos és virágos likőr: ha egy kicsit más ízre vágysz, akkor próbáld ki a Pamplemousse Spritz-et. Ez a koktél a már említett grapefruit likőrrel (érdemes kipróbálni a Pampelle Ruby Grapefruit Aperol likőrt), habzóborral, szódavízzel és egyes helyeken ginnel készül. Mi jellemzi összességében a Pamplemousse Spritzet? Nagyon aromás íz, jó egyensúly a savak és a gyümölcsös ízek között. Tökéletes a késő esti nyári beszélgetésekhez.

​Cynar Spritz


Cynar Spritz vagy más néven Calindri Spritz a keserédes koktélok rajongóinak új kedvence lesz. Ezt a koktélt Cynar aperitifből (keserédes likőr karamellás, fahéjas, keserű gyógynövényes lecsengéssel), habzóborból és szódavízből készítik. Tökéletes választás azoknak, akik keserűbb italra vágynak az Aperolnál, de valamivel édesebbre a Camparinál. A koktélt gyakran Cynar Spritznek nevezik a benne felhasznált likőr miatt, de néha Calindri Spritzként is emlegetik az ital népszerű 1966-os reklámja miatt. Ebben Ernesto Calindri olasz színész ezt a keserű aperitifet kortyolgatta.

Strawberry Spritz

epres, citromos ital \u00fcvegpoh\u00e1rban

Fotó: Brent Hofacker / Shutterstock


A Strawberry Spritz kétségkívül az egyik kedvenc koktélunk az Aperol helyett (mellett), ez az epres változat gyümölcsösebb és kevésbé keserű, mint az eredeti változat. A koktél eperlikőrrel, habzóborral és szódavízzel készül. Képzelj el egy kosár napérlelt zamatos epret, mert pont olyan íze van ennek a spritznek. Ha nem szereted az epret, akkor a koktélt elkészítheted bármilyen más gyümölcslikőrrel is.

​Boulevardier Spritz

Ha szereted a negroni koktélt és az Aperol Spriztet is, akkor ezt az opciót imádni fogod. A Boulevardier Spritz és a Negorni alapvetően háromféle ital keverékből készül. Mindkettőben van Campari és édes vermut, a fő összetevő párlat az, ami megkülönbözteti őket egymástól. A Negroni gint használ, a Boulevardier pedig bourbonból készül. Emiatt ez a spritz a bourbon szerelmeseinek való, hiszen bourbon whiskey-vel, Camparival és édes vermuttal készül. Ez egy kicsit erősebb, mint a listán szereplő többi spritz, mondhatni egy komolyabb tételről beszélünk.

St. Agrestis Paradiso Spritz

r\u00f3zsasz\u00ednes ital poh\u00e1rban

Fotó: Alexandra Golovac / Unsplash


Ha valami igazán egyedit keresel, akkor próbáld ki a St. Agrestis Paradiso Spritzet. Ez a koktél St. Agrestis Inferno Bitter (élénkítő citrusos profillal és fűszeres aromával rendelkező aperitif), prosecco és szódavíz csodálatos keverékéből készül. Kevésbé keserű, mint a többi likőrös spritzek, ugyanakkor összetettebb aromájú a benne lévő gyógynövények egész tárháza miatt.

​Lillet Blanc Spritz

Ez a spritz a bor szerelmeseinek való. Lillet Blanc-ból, habzóborból és szódavízből készül. A Lillet Blanc egy francia aperitif, leginkább egy félédes vermuthoz hasonlít, gyógynövényes, virágos és citrusos jegyekkel. Ezenfelül spanyol és marokkói édes narancs héj, valamint Haiti szigetéről származó keserű narancs héj is került a likőrbe. A Lillet Blanc Spritz enyhén édes, így nagyszerű alternatíva, ha valami kevésbé keserűt keresel, mint az Aperol.

​Italicus Sprtiz

Fotó: Ryzhkov Photography / Shutterstock


Szereted a finom gineket? Akkor kóstold meg az Italicus Rosolio di Bergamotto likőrrel, habzóborral és szódavízzel készült Italicust. Az olasz Italicus Bergamotto bergamott héj, Cedro citrom, kamilla, levendula, gentian, sárga rózsa és Melissa balzsam varázslatos keveréke. Egy aromás és enyhén fűszeres ginről van szó, ami a gyengéd keserűséget ötvözi a mézes édességgel.

Az Italicus likőr 2016 óta létezik, itthon kevéssé ismert, így te lehetsz az első, aki ezt a spritz alternatívát kínálja barátainak koccintásra.