Megérkezett Skandinávia válasza a gin-őrületre

2024. június 15.

Mutatjuk, mit érdemes tudni az évszázados hagyományokkal rendelkező különleges szeszesitalról.

Bár minden bizonnyal a gin a legismertebb fűszeres ízű gabonapárlat, messze nem ez az egyetlen. (Magyarország is erős a műfajban, ezt mutatja a nemrég megszerzett nemzetközi díj.) Az egyre több helyen elérhető skandináv aquavit izgalmas alternatíva lehet mindenkinek, aki szereti a szokatlan ízkombinációkat és kipróbálna valami újat.

Az aquavit a vodkához hasonlóan egy burgonyából vagy gabonából készült szeszesital. Rokonságot mutat a ginnel is, ugyanis szintén fűszerekkel ízesítik – borókabogyó helyett viszont jellemzően köménymagot adnak hozzá. Svédország, Norvégia és Dánia nemzeti italának számít, de Németország északi részén is kifejezetten népszerű.

Skandináviában már a 15. század óta készítik, így szinte biztos, hogy a ginnél régebbi italról van szó, hiszen utóbbi csak a 17. század elején jelent meg Angliában. Aquavit, akvavit, akevitt és snapps néven is ismert, és a származási helytől és a gyártótól függően különböző színű és ízű lehet.

Bár a kömény az aquavit legjellegzetesebb fűszere, a kapor használata is nagyon gyakori. A The Spruce Eats szerint az Európai Unió törvényei előírják, hogy az italnak köményt és/vagy kaprot kell tartalmaznia, de más hozzávalók is engedélyezettek. Ezek közé tartozik az ánizs, a kardamom, a citrusfélék héja, a szegfűszeg, a boróka, a koriander és az édeskömény.

Az aquavitet általában nem érlelik hordóban, így jellemzően átlátszó párlat marad. Kivétel ez alól a Norvégiában készült változat, amit gyakran sherryhordóban tárolnak, amitől arany színűvé és komplexebb ízűvé válik. Az EU-s szabályozás értelmében legalább 37,5 százalékos alkoholtartalmúnak kell lennie, de erőssége jellemzően inkább 42 és 45 % között mozog. Ma már szinte bármelyik, minőségi szeszesitalra szakosodott üzletben beszerezhetünk belőle egy palackkal.

Címlapfotó: Great Cocktails / Unsplash