poharak vörösborral, koccintás

Van alkalom a koccintásra

Két napon át a bor a főszereplő a miskolci pincesoron

A nyár utolsó hétvégéjén, augusztus 27-28-án életre kelnek az avasi pincesorok Miskolc belvárosában. A IX. Avasi Borangoláson nyitnak a pincegazdák, érkeznek borászok és vendéglátók, lesznek művészek és zenészek, különleges borbemutatók és interaktív programok.A Miskolczi Borbarátok Társasága Egyesület idén is izgalmas és gazdag programkínálattal készül a IX. Avasi Borangolásra, pénteken és szombaton az avasi pincesorok teljes területén számos program várja a borangolókat.

A helyi gazdák és borászok mellé országosan ismert borászok társulnak, lesznek borbemutatók és személyesen lehet majd találkozni például Rácz Erika, Áts Károly, Balla Géza, Polgár Zoltán borászokkal. Miskolcon először láthat a nagyközönség pezsgő degorzsálást és vehet részt pezsgő palackozásban, melyet névre szóló címkével meg is vehet, és izgalmas betekintést ad majd a párlatok világába a gin kontra pálinka kóstoló is.

A zenei élményekről a hegyoldal különböző pontjain zenekarok, utcazenészek, énekesek gondoskodnak, többek között a Carbonfools, a Bíborszél, a Destination Brass, a Marching Jazz Band és a borangolók állandó kedvencei, az Agyagbanda, az Ildi Rider, a Mizrab, a Zenegép és az Áll-A-Tok együttes. Egy különleges programmal, spontán verseléssel és rögtönzött dallamokkal várja majd az érdeklődőket Müller Péter Sziámi és Szakcsi Lakatos Béla Borzengés című előadása.

A fesztivál mindkét napján az Avasi Templomban jótékonysági koncertet hallhatnak a zenekedvelők: pénteken László Attila énekel, szombaton Class Jazz Est program lesz.

Idén először az Avas kapujában, a Palóczy Emlékműnél helyet kap népművészeti vásár, népzenei produkciókkal és mesterség bemutatókkal a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület jóvoltából.

A gyerekek sem maradnak ki a szórakozásból, nekik külön Bandukoló programmal készülnek a szervezők, a Borangolás különböző útvonalain megtalálható gyerekfoglalkoztatóknál lesz fafaragás, gyöngyfűzés, kovácsolás, szalmabáb készítés és sok más kis kezeket megmozgató foglalatosság.

Az Avasról és avasi pincesorokról bővebb ismeretet a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának talajtani előadása, az Észak-Kelet Átjáró Egyesület kötetbemutatója vagy az Avasi Borút Egyesület kiállítása biztosít.

A borangolásban megéhezett fesztiválozók ízlésük szerint válogathatnak a számos kitelepülő vendéglátóhely adta kínálatból, lesznek grill ételek, tapas tálak, kézműves sajtok, halas különlegességek, hamburgerek, zsírosbödön variációk, vegán ételek és változatos street food falatok.

Az Avas hegyoldal patinás pincesorai és hangulatos utcái ismét kiváló helyszínei lesznek baráti összejöveteleknek, minőségi bor- és gasztronómiai élmények megélésének és a történelmi avasi pincesorok helyi értékei felfedezésének.