Balaton és Badacsony New Yorkban esemény
Fotó: Badacsony Tourinform

Visszatér Badacsony a New Yorkba

Április 9-én ismét Budapestre látogat a Badacsonyi borvidék. A vendégeket gazdag kínálat várja Badacsony kiemelkedő boraiból a New York Palota Róma termében.


emberek \u00e1llnak egy teremben

Fotó: Hering Attila


Újult lendülettel, hatalmas várakozással, kicsattanó életkedvvel és igazi mestermunkákkal készülődik a sétakóstolóra Badacsony. A kiállító borászatok személyesen töltik meg a poharakat, közben mesélnek munkájukról és mindannyiunk közös szenvedélyéről, a borról. Ezt a hangulatot hivatott közvetíteni az esemény idei szlogenje is: „Életre hívunk”. Ez a két szó magában rejti a megújulást, a tavaszt, és mindazt, amit a korlátozások enyhülése az emberekben megszólít.

Hiszen az élet olyan, mint egy üveg mámorító bor.
egy f\u00e9rfi \u00e9s egy n\u0151 \u00e1ll borral a kez\u00fckben

Fotó: Hering Attila


A Badacsony New Yorkban mindig kiemelkedik a borvidéki kóstolók közül. A kezdetektől fogva valódi összefogás jellemzi, és sajátos, barátságos hangulat, ami annak köszönhető, hogy a bemutatkozó borászatok és kiállítók maguk szervezik, az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület közreműködésével.

- méltatta az eseményt Váli Péter borász, a szervezőbizottság elnöke.

egy f\u00e9rfi bort t\u00f6lt egy poh\u00e1rba

Fotó: Hering Attila


A kóstolón csaknem 50 kiállító várja a Badacsonyi borvidék kedvelőit.

Ez alkalommal 34 borászat, több mint 160 féle, ásványokban bővelkedő borát kóstolhatják meg a látogatók. Az esemény „főszereplői” olyan különlegességek, amelyek kizárólag ezen a borvidéken születnek meg, köszönhetően a talaj egyedi ásványosságának, a bazalt, a homokkő és a klíma sajátos hatásainak. Ilyen például a badacsonyi bazalthegy leghűségesebb lakója, a Kéknyelű.

Emberek \u00e1llnak egy rendezv\u00e9nyen

Fotó: Hering Attila


A program további érdekessége, hogy a borászatokon túl szálláshelyek, vendéglátóhelyek, rendezvény helyszínek is bemutatkoznak, és természetesen a mesterkurzusok sem maradnak el. Ezúttal Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő ételek mentén mutatja be a borvidék kiválóságát. Előadásának címe: BORÁGYAK - Ideális falatokkal ágyazunk a vulkáni boroknak. A mesterkurzus során a következő borokat kóstolhatják meg a résztvevők, melyek mellé Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem séfje készít harmonizáló étkeket:

 • Válibor - Budai Zöld 2021
 • Szászi - Birtok Rókaluki Olaszrizling 2020
 • Nyári Pince - Olaszrizling Válogatás 2017
 • Laposa Birtok - PINO-Szürkebarát 2020
 • Villa Sandahl - CRYSTAL CUT Rajnai Rizling 2017
 • Domaine Edegger - Quintessence / barrique Sauvignon Blanc 2018
 • a'Capella Szőlőbirtok - Badacsonyi Zeus 2019
 • Csendes Dűlő Szőlőbirtok - Kéknyelű 2017
 • Gilvesy Pincészet - Váradi Furmint 2019
emberek \u00e1llnak egy teremben

Fotó: Hering Attila


Dr. Mészáros Gabriella DipWSET nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapító oktatója pedig a badacsonyi borok érlelhetőségéről beszél 6-7-16-26(!) éves tételeket segítségül hívva. Előadásának címe: A TELJESSÉG VARÁZSA – Érlelt borok Badacsonyból. A mesterkurzus résztvevői a következő borokat kóstolhatják meg , a hozzájuk illő falatkákat szintén Wolf András készíti.

 • Málik Pince - Zeus 2015
 • Villa Tolnay Borház - Zöld veltelini 2015
 • Borbély Családi Pincészet - Bács-hegy Olaszrizling 2015
 • Németh Pince - Olaszrizling késői szüret 2015
 • Vörös Szőlőbirtok - Szürkebarát 1996
 • Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kéknyelű 2006
 • VáliBor - Pinot noir 2016
k\u00e9t n\u0151 boros poharat fog a kez\u00e9ben

Fotó: Hering Attila


Az eseményen 14 és 16 óra között a kiállítók a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják (meghívásos alapon), akik számára a belépés ingyenes. 16 óra után a nagyközönség számára is megnyílik a terem, minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló.