
Visszatér Badacsony a New Yorkba
Április 9-én ismét Budapestre látogat a Badacsonyi borvidék. A vendégeket gazdag kínálat várja Badacsony kiemelkedő boraiból a New York Palota Róma termében.
Fotó: Hering Attila
Újult lendülettel, hatalmas várakozással, kicsattanó életkedvvel és igazi mestermunkákkal készülődik a sétakóstolóra Badacsony. A kiállító borászatok személyesen töltik meg a poharakat, közben mesélnek munkájukról és mindannyiunk közös szenvedélyéről, a borról. Ezt a hangulatot hivatott közvetíteni az esemény idei szlogenje is: „Életre hívunk”. Ez a két szó magában rejti a megújulást, a tavaszt, és mindazt, amit a korlátozások enyhülése az emberekben megszólít.
Hiszen az élet olyan, mint egy üveg mámorító bor.
Fotó: Hering Attila
A Badacsony New Yorkban mindig kiemelkedik a borvidéki kóstolók közül. A kezdetektől fogva valódi összefogás jellemzi, és sajátos, barátságos hangulat, ami annak köszönhető, hogy a bemutatkozó borászatok és kiállítók maguk szervezik, az őket tömörítő Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület közreműködésével.
- méltatta az eseményt Váli Péter borász, a szervezőbizottság elnöke.
Fotó: Hering Attila
A kóstolón csaknem 50 kiállító várja a Badacsonyi borvidék kedvelőit.
Ez alkalommal 34 borászat, több mint 160 féle, ásványokban bővelkedő borát kóstolhatják meg a látogatók. Az esemény „főszereplői” olyan különlegességek, amelyek kizárólag ezen a borvidéken születnek meg, köszönhetően a talaj egyedi ásványosságának, a bazalt, a homokkő és a klíma sajátos hatásainak. Ilyen például a badacsonyi bazalthegy leghűségesebb lakója, a Kéknyelű.
Fotó: Hering Attila
A program további érdekessége, hogy a borászatokon túl szálláshelyek, vendéglátóhelyek, rendezvény helyszínek is bemutatkoznak, és természetesen a mesterkurzusok sem maradnak el. Ezúttal Dr. Csizmadia András, a BorSchola alapítója és vezetője, főiskolai docens (BGE), tanár, szakújságíró, borszakértő, a Magyar Bor Akadémia tagja a vakkóstoló során kiválasztott legjobb borok és a hozzájuk illő ételek mentén mutatja be a borvidék kiválóságát. Előadásának címe: BORÁGYAK - Ideális falatokkal ágyazunk a vulkáni boroknak. A mesterkurzus során a következő borokat kóstolhatják meg a résztvevők, melyek mellé Wolf András, a New York Kávéház és a Salon étterem séfje készít harmonizáló étkeket:
- Válibor - Budai Zöld 2021
- Szászi - Birtok Rókaluki Olaszrizling 2020
- Nyári Pince - Olaszrizling Válogatás 2017
- Laposa Birtok - PINO-Szürkebarát 2020
- Villa Sandahl - CRYSTAL CUT Rajnai Rizling 2017
- Domaine Edegger - Quintessence / barrique Sauvignon Blanc 2018
- a'Capella Szőlőbirtok - Badacsonyi Zeus 2019
- Csendes Dűlő Szőlőbirtok - Kéknyelű 2017
- Gilvesy Pincészet - Váradi Furmint 2019
Fotó: Hering Attila
Dr. Mészáros Gabriella DipWSET nemzetközi borakadémikus, a Borkollégium alapító oktatója pedig a badacsonyi borok érlelhetőségéről beszél 6-7-16-26(!) éves tételeket segítségül hívva. Előadásának címe: A TELJESSÉG VARÁZSA – Érlelt borok Badacsonyból. A mesterkurzus résztvevői a következő borokat kóstolhatják meg , a hozzájuk illő falatkákat szintén Wolf András készíti.
- Málik Pince - Zeus 2015
- Villa Tolnay Borház - Zöld veltelini 2015
- Borbély Családi Pincészet - Bács-hegy Olaszrizling 2015
- Németh Pince - Olaszrizling késői szüret 2015
- Vörös Szőlőbirtok - Szürkebarát 1996
- Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kéknyelű 2006
- VáliBor - Pinot noir 2016
Fotó: Hering Attila
Az eseményen 14 és 16 óra között a kiállítók a szakmai partnereket és a sajtó képviselőit fogadják (meghívásos alapon), akik számára a belépés ingyenes. 16 óra után a nagyközönség számára is megnyílik a terem, minden borkedvelőt vár az exkluzív kóstoló.
- Te tudod, melyik borvidékünkön készül a legjobb chardonnay? ›
- Borteszt: Szer-elem Csillagfogó Badacsonyi Rajnai Rizling 2018 ... ›
- Pinot noir rozé bor Badacsonyból a Pátzay Borbirtokról - Vince ›
- Egy új badacsonyi pincészet legelső bora: Philip Noir Primeur 2020 ... ›
- Villa Sandahl Not Yet badacsonyi rajnai rizling bor - Vince ›