kék pólós férfi áll fehér fal előtt, kezében sötét palack és egy átlátszó pohár
Fotó: Dancsecs Ferenc

Milyen borokra számíthatunk 2022-ben a Balatonról? - a lellei borász elmondta

A szüreti körkép következő részében ifjabb Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet borásza mondta el véleményét a 2022-es évről.


A Haszon Agrár 2022/9. számában nyilatkoztak magyar borászok azzal kapcsolatban, milyennek ígérkezik a 2022-es évjárat. Az összes borász válasza elolvasható a magazinban, a Vince.hu oldalon eddig leközöltek pedig ITT.

Ifjabb Bujdosó Ferenc, borász, Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet (Balatonboglári borvidék)

"Szinte rekord korán kezdtük meg a szüretet Irsai Olivér és chardonnay pezsgő alappal, azt lehet mondani, hogy 3-4 héttel korábban, mint egy átlagos évben. Az április-május nálunk szokatlanul hűvös és csapadékos volt, későbbre csúszott a virágzás, akkor azt hittük, hogy hosszabb tenyészidőszakra készülhetünk, ezt követte a 180 fokos fordulat, az aszály; kb. 500 mm csapadék esett összesen. Ennek megfelelően gyorsan értek a fajták, illetve a vízvisszapótlás eredményeként koncentrálódtak a bogyók. A tavaszi várakozásainkhoz képest kevesebb, de a tavalyihoz képest nagyobb mennyiséget tudunk szedni.

Ez az első igazi szüretem itthon, amikor már az én vállamat is nyomja a szüreti időpont megválasztásának a terhe: nagyon sokat segít papa 50 éves tapasztalata, illetve hárman-négyen döntünk a végső időpont megválasztásáról. Másrészről viszont nagyon élvezem, hogy amit elképzeltem fejben, akár technológiát, akár borstílust tekintve, azt szépen végig tudom követni. Ami a portfóliónkat illeti: idén tavasztól már saját magunk pezsgősítünk – eddig Garamvárinál készültek a Bujdosó pezsgők –, sokat kísérletezünk is, tavaly rajnai rizlingből, idén pedig királylánykából készítünk majd narancsbort, de kacérkodunk egy kékfrankos alapú sillerrel, hordós sauvignon blanc-nal Loire-völgyi karakterrel, ami talán itthon nem annyira megszokott. Ezek csak limitált, pár száz palackos tételek lesznek, de mindig jó egy kicsit kitekinteni a komfortzónánk mögül."


Olvasd el a teljes cikket a Haszon Agrár 2022/9. számában!