alkoholt tartalmazó üvegek színes címkével egy kör üvegasztalon, mellette egy fonott szék

A Ballantine's szortiment

Fotó: Talabér Géza / VINCE Magazin

Egy whisky több arca

George Ballantine célja az volt, hogy egy olyan házasított skót whiskyt készítsen, amibe belekortyolva egész Skóciát felfedezhetjük.


A keverőmester feladata olyan művészeti alkotás létrehozása, mely egyrészről garantálja, hogy minden évben ugyanazt a minőséget élvezhessük, másrészről olyan harmóniát alkot, ami egy könnyed, virágos, gyümölcsös aromaprofiltól egészen az érett, aszalt gyümölcsös, diós, fűszeres ízvilágig terjedhet. Ezeknek a kiemeléséhez megkértük Staszkiv Gergelyt, a Ballantine's whisky márkanagykövetét, hogy adjon pár ötletet.

szak\u00e1llas f\u00e9rfi feh\u00e9r ingben, kez\u00e9ben shaker

Staszkiv Gergely munkában

Fotó: Talabér Géza / VINCE Magazin

George Ballantine 1827-ben alapította meg cégét, a Ballantine's-t. A mai napig is élő filozófiája szerint a célja az volt, hogy készítsen egy olyan házasított (blended) skót whiskyt, melybe ha belekortyolunk, akkor egész Skóciát felfedezhetjük benne. A Ballantine's blended scotch whiskyket közel 40 féle maláta és gabona whisky alkotja. A 4-6 éves érleléstől, a 17 évesen keresztül, egészen a 40 éves érlelésig találhatunk Ballantine's whiskyket, amelyeket akár önmagukban, akár koktélként is élvezettel fogyaszthatunk.

Balli Mule

egy barna \u00fcveg mellette egy \u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 poh\u00e1r folyad\u00e9kkal egy asztalon

Dísz: dehidratált narancs; Pohár: long drink

Fotó: Talabér Géza / VINCE Magazin

  • Ballantine's Finest 50 ml
  • Rhubarb & Ginger gin likőr 10 ml› cukorszirup 10 ml
  • citromlé 20 ml› Peychaud's bitter 3 dash
  • gyömbérsör 100 ml

Az összetevőket jéggel töltött long drink pohárba töltjük, alaposan összekeverjük, majd felöntjük gyömbérsörrel. Még egyet keverünk rajta, díszítjük és élvezzük.

B7 Old Fashioned

\u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 poh\u00e1r s\u00e1rg\u00e1s-barn\u00e1s folyad\u00e9kkal, \u00e1rny\u00e9kot vet asz asztalra

Dísz: narancs peel; Pohár: whiskys pohár

Fotó: Talabér Géza / VINCE Magazin

  • Ballantine's 7yo 60ml
  • Angostura bitter 3-4 dash
  • cukorszirup 5 ml

Rakjuk tele jéggel a kedvenc whiskys poharunkat. Beleöntjük a whisky felét, megkeverjük. Amikor picit összeesett a jég, hozzáadjuk a maradék hozzávalókat, adunk hozzá még egy kis jeget és tovább kevergetjük kb. 1 percen át. Ha kóstolásra túl erősnek érezzük, kevergessük még, ha már túl gyengének, akkor tegyünk bele még egy kis bittert, illetve whisky-t. A végén narancs héjával illatoljuk.

Our Sour

\u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 talpas poh\u00e1r, amibe egy f\u00e9rfi barna folyad\u00e9kot \u00f6nt

Dísz: Angostura bitter, Pohár: coupe

Fotó: Talabér Géza / VINCE Magazin

  • Ballantine's Finest 40 ml
  • De Kuyper Apricot Brandy likőr 10 ml› cukorszirup 10 ml
  • citromlé 25 ml
  • tojásfehérje 1 db

Az összetevőket shakerbe töltjük. Habverővel kicsit felverjük, hogy majd a végén szép habos legyen az italunk. Jeget teszünk a shakerbe, erőteljesen, gyorsan összerázzuk, amíg fagyos nem lesz a shaker. Duplán leszűrjük coupe (vagy kedvenc koktélos) poharunkba. Angostura bitterrel díszítjük.

Brasil Samba

\u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 poh\u00e1r vil\u00e1gos folyad\u00e9kkal s\u00f6t\u00e9t asztalon, h\u00e1tt\u00e9rben elmos\u00f3dottan barna \u00fcveg

Dísz: lime; Pohár: long drink

Fotó: Talabér Géza / VINCE Magazin

  • Ballantine's Brasil 50 ml
  • 7Up 100-150 ml
  • limelé 5 ml

Az összetevőket egy jéggel teli pohárba töltjük, majd összekeverjük.