egy lány áll egy kapu alatt, előtte kőépület
Fotó: https://www.instagram.com/elyhofmans/

A szerzetesek már 1300 éve csinálják, amit most végre az apácák is elkezdhettek

A lerobbant kolostorukra akartak pénzt gyűjteni az apácák, gondoltak hát egy merészet.A Belgium déli részén található Maredret apátságot 1893-ban alapította hét bencés nővér, maga az épület 1907-ben készült el. Ma húsz bencés nővér lakja, akik elég rendhagyó ötletet eszeltek ki arra, hogy összegyűjtsék a pénzt a régóta esedékes tatarozásra


Bár kifejezetten kolostorban már csak mutatóban készülnek a világban sörök, az a konstrukció Belgiumban nem ritka, hogy sörfőzdék együttműködnek apátságokkal: segítségükkel dolgozzák ki a receptet és használják a rend nevét cserébe jutalékot fizetnek. Ilyen üzletek azonban eddig kizárólag férfi szerzetesekkel köttettek. A belga apácák öt éve jutottak arra az elhatározásra, ők is összeállnak egy sörfőzőmesterrel, hogy a befolyó összegből rendbe tegyék a lyukas tetőt és a repedezett falakat. Idén nyárra meglett a közös munka gyümölcse, két sört hoztak forgalomba. A Maredret Altus 6,8% alkoholtartalmú, borostyánszínű, különlegessége, hogy a főzetbe borókabogyó is került. A Maredret Triplus még ennél is erősebb, 8%-os és korianderrel valamint zsályával készült. Mindkét sörben van tönkölybúza, ami a rend védőszentjének tekinthető, 11. században élt Szent Hildegárd több írásában is megjelenik. A főzéshez használt gabona egy részét a maredret-i apácák maguk termesztik.

Megszomjaztál? Rendelj magadnak a legjobb magyar kisüzemi sörökből az inyenc.hu kézműves piactérről!


Segíti az emésztést. Minden nővérünk szereti a sört, elvégre belgák vagyunk

– idézi Gertrúd főnővért a thedrinksbusiness.com minapi cikke. Bár szeretik, nagyon nem élhetnek vele a rend tagjai: vasárnaponként kapnak mindössze egyetlen üveggel. Pedig már most is 300 ezer palack készül évente, exportálják Spanyolországba és Olaszországba is. A főnővér hangsúlyozta, bár nagy terveik vannak, nem akarnak versenyezni, a tőlük alig egy kilométerre található Maredsous bencés „férfi” apátsággal, akik az ismert Duvel sörfőzdével közösen készítik söreiket.

Login • Instagram

Ezzel mindenesetre 1300 év után kivívták „egyenjogúságukat” a bencés apácák: a fennmaradt írásos emlékek alapján Weihenstephanban élt férfi társaik már 768-ban termesztettek komlót a kertjükben, ami a szakemberek szerint egyértelműen a sörfőzés jelenlétére utal..