fehér pólós férfi sört csapol
Fotó: KT

5 sör, amit nem hagyhatsz ki a most zajló Belvárosi Sörfesztiválon

Finomabbnál finomabb sörökkel telt meg a budapesti Szabadság tér, ahol már javában dübörög a 6. Belvárosi Sörfesztivál. Magyarország egyik legnagyobb sörfesztiválja idén augusztus 30. és szeptember 4. között várja koccintásra a sörkedvelőket.


Újra elérkezett a sörkultúrának hódoló emberek kedvenc időszaka, hiszen megnyitott a 6. Belvárosi Sörfesztivál. A sör hívőinek nincs is jobb zarándokhely Magyarországon, mint a Szabadság téren megrendezett esemény. A fesztiválon rengeteg hazai kisüzemi sörfőzde képviselteti magát, ami jól bizonyítja, hogy a fogyasztók egyre inkább a különleges sörélményeket keresik. A kisüzemek mellett természetesen a nagyobb sörgyártók is részt vesznek a fesztiválon. Ha te is készen állsz, arra, hogy megismerd az idei fesztivál legjobb főzeteit, akkor jó helyen jársz!

Olvasd el ezt is! Magyar New England IPA sörök tesztje: íme a legjobbak!

Melyik poharat válaszd?

s\u00f6r\u00f6s poharak egym\u00e1s mellett

Fotó: KT


Még mielőtt rátérnénk a fehér habos, frissítő sörökre, beszélnünk kell a fesztiválon beszerezhető sörös üvegpoharakról. A borokhoz hasonlóan ugyanis a sörkóstolás élvezeti értékét is befolyásolja, hogy milyen pohárból fogyasztjuk. A sörfesztiválon egészen pontosan háromféle pohár közül tudsz majd választani.

  • Craft Master One: A szűkülő szájú pohár segít összegyűjteni a maláta és a komló jellegzetes illatát. A felső kiszélesedés pedig szép habkoronát varázsol a sör tetejére. A pohár alsó részén található törés a hab tartósságát növeli. Ez a pohár tehát komlóban gazdag, újhullámos sörökhöz, például APA, IPA típusú főzetekhez ajánlott.
  • Craft Master Two: A pohár nyújtott formája kiemeli a szép, krémes habzást, a megtört vonalak "tartósítják" a habot, illetve a főzet intenzívebb illatait segítik összegyűjteni. A magasabb alkoholtartalmú barna és fekete sörökhöz készült, porter, stout és búzasörökhöz is tökéletes választás.
  • Craft Master Bowl: Egy rendkívül elegáns, tulipán alakú söröspohár, ugyancsak profi sörkóstolók közreműködésével fejlesztve. A pohár széles, alsó részében szabadon áramolhat az ital, ami abban segít, hogy a felső, összeszűkülő szájon keresztül minél több aromát érezhess.
Miután kiválasztottad a neked tetsző poharat, már folytathatjuk is tovább az utunkat a finom főzetek felé.

1. Erdinger Brauhaus - Helles 5,1%

egy s\u00f6r\u00f6s poh\u00e1r asztalon

Fotó: KT


Az Erdinger Brauhaus Hellesben tényleg minden megvan, amire egy igazi bajor világos sörnek szüksége van: könnyű és frissítő. Bennünk kifejezetten azt az érzést keltette, hogy ez egy igazi sláger, mert nem tudnánk soha megunni az ízét. A klasszikus fűszeres árpamaláta jegyek és az enyhe komlós keserűség kombinációja kerek testet ad az alsóerjesztésű főzetnek. A sörfőző mesterek a hagyományos hűtőtárolási módszerrel pontosan annyi ideig erjesztik, amennyi a harmonikus aromák kiteljesedéséhez szükséges. Szép világos aranysárga színével és hibátlan habkoronájával tökéletes indítása a fesztiválozásnak. Természetesen a standnál kóstolhatsz barna- és alkoholmentes sört, valamint az Erdinger októberi sörünnepi búzasörét, a Festweiße-t is.

A Erdinger Brauhaus finom bajor söreit a 29-es számú faháznál találod.

2. Pilsner Urquell - Lager Beer 4,4%

Fotó: KT


Nem szereted a habot a sör tetején? A tradicionális cseh csapolási technikák biztosan megváltoztatják a véleményedet! Ehhez kapcsolódóan akad egy cseh mondás a csapolómesterek köreiben, miszerint a sörfőző mester megfőzi a sört, a sörcsapoló-mester pedig elkészíti a sört. Ezt tényleg komolyan veszik, úgyhogy a Pilsner Urquell csapolása igazi művészetnek számít és nagy szakértelem szükséges hozzá. A Pilsner Urquellt egyenesen három különböző módon csapolják a csapolómesterek.

Az egyik a Na Dvakrát (Ropogós), a másik a Hladinka (Selymes), a harmadik pedig a Mlíko (Édes tej) módszer.
  • A Na Dvakrát (Ropogós) csapolási technika fenntartja a sör szénsavasságát, így az ital tökéletes például étkezések mellé. Ennél a módszernél először az aranyszínű ital kerül a pohárba, majd a végét habbal zárják. A sör intenzív szénsavassága miatt remekül passzol a nehezebb vagy fűszeres fogások mellé.
  • A Hladinka (Selymes) csapolás egy tradicionális cseh technika. Ilyenkor a csapot teljesen a korsóba helyezik, így a hab kerül először a pohárba, és csak ezután érkezik mellé a sör. Ezzel a módszerrel egy simább és kevésbé szénsavas ital lesz az végeredmény.
  • A Mliko (Édes tej) egy teljes korsó krémes hab meglepően édes ízzel. Igen, jól olvastad, egy korsó habról van szó. A Mliko csapolást klasszikusan ünnepi összejövetelekre vagy desszertekhez szokták ajánlani. Nekünk kifejezetten ízlett ez a cappuccinoszerű hab. Sörkedvelőknek kötelező kipróbálni a mlikot.
A Pilsner Urquellt a 23-as számú faházakban tudod megkóstolni. Ha náluk jársz, akkor mindenképpen járd végig a pincetúrájukat is, ami bemutatja, hogy milyen hangulatuk van a 180 éves pilseni pincéknek.

3. FIRST Craft Beer - Festival Hippie 6%

Fotó: KT


Mielőtt a FIRST Craft Beer megalkotta volna a 2022-es Belvárosi Sörfesztivál sörét, több ezer embert megkérdeztek arról, hogy ők milyen típusú főzetet innának szívesen. Végül a FIRST Craft Beer egy ízig-vérig nyári sört alkotott meg, ami kissé ködös, szűretlen, szalmasárga, búzamalátával lazított frissítő ital lett. Ez a menő IPA nemcsak az ellazulásban segít, hanem igazi ízorgiát nyújt, ugyanis a sörfőzők különféle komlókülönlegességeket pakoltak bele. Ezek közé tartozik az El Dorado és az Ella komló, de még egy igazi különlegesség, a HBC586 kódnevű komló is bekerült a csoda trióba. Hogy ez miért jó a sörfogyasztóknak? Mert egy igazi trópusi gyümölcsös, mangós-ananászos illatkavalkáddal megáldott fesztiválsörrel koccinthatnak. Ha szereted az IPA söröket, akkor ebben sem fogsz csalódni.

A Festival Hippie IPA hidegkomlózott, szűretlen felsőerjesztésű sört megkóstolhatod a 21-es, 31-es és 35-ös számú faházakban.

4. MONYO - Toxic Mango 4,5%

z\u00f6ld sz\u00edn\u0171 ital a poh\u00e1rban

Fotó: KT


Mi történik, ha sört állítasz elő árpamaláta, komló, sörélesztő és mangó négyeséből? A válasz: egy ízbombát kapsz. Ha az igazi ínyencségekre utazol, akkor irány a MONYO by Beer Brothers. Ez a zöld színnel megbolondított varázsfőzet az ale és a mangó tökéletes kombinációja. Ha beleszagolsz a pohárba, akkor különféle izgalmas illatjegyeket fogsz kiérezni, mi például kókuszt és ananászt fedeztünk fel. Jó, de milyen az íze? Olyan, mintha egy mangóba harapnál. A sör kissé krémes kortyérzete és a gyümölcs édes-fanyarkás íze remekül harmonizál a klasszikus ale típusú főzettel. Egy biztos, sok embert látsz majd a fesztiválon ezzel a különc színű sörrel a kezében sétálni.

A MONYO zöld varázsfőzetét a 10-es számú faházban kóstolhatod.

5. Kronenbourg 1664  - Blanc 5%

feh\u00e9r p\u00f3l\u00f3s f\u00e9rfi s\u00f6rt csapol

Fotó: KT


Ködös szín, krémes fehér hab, enyhe sárgás árnyalat, intenzív, egzotikus gyümölcsösség, citrusfélék és egy leheletnyi barackosság. Mire leírtuk ezt a mondatot, szívünk szerint már le is húztunk volna egy pohárral belőle. És azt még nem is említettük, hogy milyen tökéletes egyensúlyt kreál a koriander kesernyéssége és a frissítő citrusíze. Nagy búzasör rajongókként ez a főzet biztosan mindig toplistás lesz nálunk. Ha te nem vagy oda annyira a búzasörökért, akkor is adj egy esélyt ennek a tételnek. Ígérjük, hogy nem fogod megbánni.

A Kronenbourg 1664 Blanc búzasört a 38-as számú faházakban tudod megkóstolni.