két barnahajú nő bort iszik
Fotó: Mariia Boiko / Shutterstock

A 40 év alattiaknak tényleg kerülniük kell az alkoholt?

A válasz egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint azt sokan gondolnák.


Te miért szeretsz egy finom pohár bort meginni? Azért, mert szereted a minőség italokat? Ezzel mi is így vagyunk. A tudomány szerint azonban ez ennél kicsit bonyolultabb, nem csak az élményről szól. A szakértők állítják, az emberek azért (is) szeretnek alkoholt inni, mert az ital képes megváltoztatni az érzelmi állapotot. Egy finom koktél képes eufóriát, ellazulást kiváltani, miközben csökkenti a stresszt és a szorongást. De vajon ugyanúgy hat az alkohol minden korcsoportra? Utánajártunk.

k\u00e9t laptop, pap\u00edr, tollak

Fotó: Scott Graham / Unsplash


Nemrég egy friss kutatás készült a 15 és 95 év közötti emberek körében előforduló halálesetek és az alkohol kapcsolatáról. A nagyszabású vizsgálatot több tucat kutató végezte 1990 és 2020 között, a világ összesen 21 régiójában.

Az új tanulmány megállapította, az alkohol egy adott populációra gyakorolt egészségügyi hatása attól függ, hogy az adott populáció mennyire egészséges. Ezt viszont természetesen befolyásolja a lakosság életkora (az idősek körében gyakoribbak például a szív- és érrendszeri betegségek) és a lakhely.

Bizonyos régiók például "érzékenyebbek" olyan betegségekre, mint a tuberkulózis - számolt be az új kutatásról a winespectator oldala.

egy k\u00e9z, feh\u00e9r fal m\u00f6g\u00f6tte

Fotó: Clay Banks / Unsplash


A kutatás kimutatta továbbá, hogy a fiatalabbak körében gyakoribbak az alkohollal összefüggő sérülések, ideértve az autó baleseteket és a másik személy által okozott testi sértéseket.

Az idősebbek ugyanakkor ritkábban szenvednek sérülést az alkoholfogyasztásból eredően, viszont náluk nagyobb eséllyel alakulnak ki komoly betegségek (szívbetegségek, agyvérzés, 2-es típusú cukorbetegség).

egy sz\u0151kehaj\u00fa n\u0151 bort iszik

Fotó: Louis Hansel / Unsplash


Jó hír viszont, hogy az eredmények alapján úgy tűnik, a mértékletes alkoholfogyasztás védelmet nyújt az előbb említett betegségek ellen.

A vizsgált, mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyasztó 40 év felettiek általános egészségi állapota jobb, mint a nem ivóké. Korábban például mi is beszámoltunk arról, hogy egy kutatás megállapította, hogy a mértékletes ivás bizonyos egészségügyi előnyökkel jár, beleértve a jobb anyagcsere-működést is. A tanulmány adatai továbbá azt sugallják, hogy kifejezetten a bor összetevői, például az antioxidánsok azok, amik potenciálisan csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

emberek \u00fclnek az asztaln\u00e1l, \u00e9telek t\u00e1ny\u00e9rokon, boros poharak

Fotó: Sebastian Coman Photography / Unsplash


Sőt, a bor képes csökkenteni a stresszt. Több kutatás megállapította, hogy a borban található rezveratrol vegyület sikeresen blokkolja azokat az enzimeket, amik depressziót és szorongást idéznek elő. A tanulmányok továbbá azt is kiderítették, hogy a mérsékelt borfogyasztás több mint 30 százalékkal csökkenti a depresszió kockázatát.

A kutatás szerint tehát a 40 év alattiak is ihatnak alkoholt, de ennek a korosztálynak különösen oda kell figyelnie a mértékre.

A kutatók azt is megállapították, hogy ez a korcsoport heti 150 milliliter bort (egy pohár) ihat meg egészségügyi kockázat nélkül. Ha tehát meg szeretnél inni egy-két italt, vagy akár hármat, akkor nem kell, hogy emiatt bűntudatod legyen.