vörösboros poharak és emberek

Egy magyar borvidék újfent bekerült Európa legkülönlegesebb helyszínei közé

Gazdag borkészítési múlttal és finom borokkal várják a borok szerelmeseit, azok az európai borvidékek, amik közé most egy magyar is bekerült.


Az Európai Unió a világ vezető bortermelői közé tartozik. 2016 és 2020 között az átlagos éves termelés 165 millió hektoliter volt. Így talán nem olyan meglepő, hogy ha európai borvidékekről van szó, akkor rengeteg különleges kincsesdoboz található a kontinensen.

1. Szicília, Olaszország

tenger, z\u00f6ld f\u00e1k, bokrok \u00e9s szikl\u00e1k a v\u00edzben

Fotó: Samuel Ferrara / Unsplash


Szicília a Földközi-tenger legnagyobb szigete, Olaszország déli partjainál található.

Bár a sziget borászatának története egészen az ókorig nyúlik vissza, mégis ha az olasz borvidékekre gondolunk, akkor Toszkána és Piemont jut először az eszünkbe. A szigeten leggyakrabban termesztett szőlő a nero d’avola és a frappato. A nero d'avola testes vörösborokat ad szeder és szilva ízekkel. A frappatoból pedig könnyű testű, frissítő, gyümölcsös, könnyen iható vörösborok készülnek.

Szicília nagyszerű úti cél, ha érdeklődsz a történelem, a kultúra, a gasztronómia, na meg persze a finom borok iránt. A szigeten a lenyűgöző fehér homokos strandoktól kezdve a történelmi városokig minden megtalálható - írja a travelawaits cikke.

2. Wachau, Ausztria

sz\u0151l\u0151\u00fcltetv\u00e9nyek, hegyek \u00e9s f\u00e1k

Fotó: Jörg Bauer / Unsplash


Wachau egy hangulatos osztrák borvidék, ami a Duna-parton fekszik, és nagy múltra tekint vissza a szőlőtermesztésben. A régióban termesztett elsődleges szőlő a grüner veltliner és a rizling. Előbbi a legnépszerűbb szőlőfajta Ausztriában.

Természeti szépsége és egyedüli tája miatt 2000 óta Wachau az UNESCO Világörökség része.

3. Szantorini, Görögország

feh\u00e9r h\u00e1zak, tenger

Fotó: Jaime Arrieta / Unsplash


Santorini a világ egyik leghíresebb és legszebb szigete, ami az Égei-tengerben található, és a Kikládok szigetcsoportjának része.

Csak kevesen tudják, hogy ez Görögország egyik legjobb borvidéke. Santorini mediterrán éghajlata (hosszú, forró nyarak és az enyhe telek) ugyanis tökéletes a szőlőtermesztéshez. Ezenfelül a szigeten kevés a csapadék is, ami azért jó, mert, így csökken a szőlőbetegségek kockázata. A Santorinin termesztett híres szőlőfajták közé tartozik az assyrtiko, az athiri és az aidani. Az assyrtiko fehérszőlő a sziget zászlóshajója, amiből mennyei száraz borok készülnek.

Santorini mindenkinek kötelező látnivaló. A lenyűgöző sziget a legcsodálatosabb tengerparti kilátással, romantikus naplementével és drámai sziklákkal rendelkezik, amiket fehérre meszelt hangulatos otthonok díszítenek.

4. Porto, Portugália

sz\u00ednes h\u00e1zak, v\u00edz, haj\u00f3k

Fotó: Photo by Nick Karvounis / Unsplash


Porto egy történelmi város, ami Portugália északi részén fekszik. Az ország második legnagyobb városa leginkább a portói borkészítéséről ismert.

A portói bor egy úgy nevezett erősített bor, ugyanis az erjesztési folyamat során magas alkoholtartalmú (általában több mint 70 százalékos) borpárlatot adnak hozzá. Ezt a módszer avinálásnak nevezik, amivel megállítják a must erjedését vagyis a bor édes marad.

A portói borokat, édességük miatt jellemzően vacsora után vagy desszertekkel együtt fogyasztják. Ha megjött a kedved Porto felfedezéséhez, akkor mindenképpen gyalogosan járd körbe a város zegzugos kis utcáit.

5. Tokaj, Magyarország

s\u00e1rga sz\u00edn\u0171 sz\u0151l\u0151k

Fotó: Thomas Schaefer / Unsplash


Ha már a különleges édes boroknál tartunk, akkor nem maradhat ki a sorból az ikonikus tokaji borvidék sem.

A régió leginkább a világhírű desszertboráról, a tokaji aszúról ismert. De miért ilyen híres az aszú? Mert nagyon kevés bortermelő vidéken adottak a körülmények az aszúsodáshoz (ilyen még a franciaországi Sauternes és a Fertő-tó), hiszen hajnalban párára, napközben viszont száraz időre van szükség ahhoz, hogy nemespenész és ne sima rothadás jelenjen meg a szőlőszemeken. További csavar a borkészítés módja, ami Tokajban jelentősen eltér a már említett másik két régiótól.

Hazánk első számú borvidékén a szüretelt fürtökről kézzel, szemenként leválogatják az aszúsodott szemeket, majd erre öntenek rá mustot, vagy egy már elkészült, úgynevezett alapbort.

A tokaji borvidék egyébként más szőlőfajtáknak például a Furmintnak és a Hárslevelűnek is otthont ad. Ha még sosem jártál ezen a történelemmel átitatott borvidéken, akkor Tokajnak előkelő helyen kell szerepelnie a listádon.