férfi és nő főz egy konyhapultnál

Vajtól a csapdáig: szuper dolgokat készíthetsz kedvenc italod utolsó cseppjeiből

7 szuper praktikus ötlet, ha ott felejted a nyitott üveg alján az utolsó kortyokat, és az elfogyasztásuk már nem nyújt élményt.


A hűtődben tárolt bor napok óta nyitva van és nem használtál vákuumpumpát vagy Winesave-et, hogy kiszorítsd a palackból a levegőt? Akkor sajnos ideje búcsút intened neki, ugyanis már elkezdett oxidálódni, amitől ugyan még iható marad, de az élvezeti értéke már nem lesz az igazi. Ne aggódj, nem kell kidobnod, ugyanis akadnak olyan módszerek, amivel még újrahasznosíthatod. Ezúttal azt mutatjuk be, mi mindenre jó még ilyenkor (is) a vörösbor.

Olvasd el ezt is! Újra bor készül ott, ahol 60 éve nem

1. Fagyaszd le

feh\u00e9r j\u00e9gtart\u00f3ba bort \u00f6ntenek

Fotó: Ahanov Michael / Shutterstock


Gondoltál már arra, hogy a megmaradt vörösbort jégkockatartóba öntsd és lefagyaszd? A "borjégkockák" nagyon hasznosak, később felhasználhatod őket szószokhoz vagy akár sangriához is hozzáadhatod, hogy intenzívebbé tedd a spanyol eredetű ital ízét - írja a eatthis cikke.

2. Fertőtleníts vele

egy ember a kez\u00e9ben csereszny\u00e9t tart

Fotó: Jacek Dylag / Unsplash


A vörösbor számos olyan antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt a gyümölcsök és zöldségek fertőtlenítésére használható. Egy kis mennyiségű maradék vörösbor tehát könnyedén elpusztítja a felszíni baktériumokat például a gyümölcsökön.

3. Készíts csapdát belőle

poh\u00e1r, gy\u00fcm\u00f6lcslegyekkel

Fotó: Anne Webber / Shutterstock


A gyümölcslegyek vagy közismertebb nevükön a muslicák közismert nyári ellenségeink, a maradék vörösborral viszont tökéletes csapdát állíthatsz nekik. A gyümölcslegyek vonzódnak a borhoz, ezért ha kint hagysz egy pohár vörösbort, néhány csepp mosogatószerrel kombinálva, akkor könnyedén megszabadulhatsz a kellemetlen kártevőktől.

4. Gyárts belőle ecetet

sz\u00ednes italokkal teli poharak

Fotó: Kobby Mendez / Unsplash


A maradék vörösborból könnyen készíthetsz házi ecetet. Keverj össze három rész vörösbort egy rész ecettel, majd hagyd a keveréket érlelődni egy edényben 3-4 hétig. A finom házi ecetet felhasználhatod salátaöntetek, pácok, valamint koktélok készítéséhez.

5. Forralt borra fel!

piros b\u00f6gre forralt borral \u00e1ll egy n\u0151

Fotó: Alisa Anton / Unsplash


Az őszi és téli időszak nem lehet teljes egy finom házi készítésű forralt bor nélkül. Forrald fel a maradék bort gyümölccsel és fűszerekkel, hogy egy kellemes meleg italt kapj. A fahéj és a szegfűszeg semmiképpen se maradjon ki a főzetből. Ha még sosem kóstoltál forralt bort (bár szinte kizártnak tartjuk), akkor olvasd el ezt a cikkünket, amit az elkészítéséről írtunk.

6. Keverj egy fröccsöt belőle

eperrel d\u00edsz\u00edtett ital, j\u00e9gkock\u00e1kkal

Fotó: Kim Daniels / Unsplash


Ha a maradék vörösborhoz szódát, jeget és gyümölcsöket adsz, akkor máris egy klassz fröccsöt kaptál. A megmaradt bor végtelen számú fröccsreceptre alkalmas, de szerintünk a cseresznye és a rozmaring remekül passzol egy frissítő vörösborhoz. Bivalycsók és Tisza: ha nem ismerősek ezek a fröccs fajták, akkor nézd meg ezt a cikkünket.

7. Ízesítsd a vajat vele

steak, sal\u00e1t\u00e1val, egy feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Eugene / Unsplash


Az ízesített vaj egy csodás találmány, akármilyen unalmas ételt fel tudsz vele dobni. A maradék vörösbort egyszerűen csak öntsd a vaj mellé egy forró serpenyőbe, és már kész is az ízletes fogás. Az így készített vörösboros vaj különösen jól passzol a steakhez.