egy nő borospoharat fog a kezében
Fotó: Krakenimages.com / Shutterstock

Hihetetlen dolgok történnek a testeddel, ha minden nap borozol

Van közte jó és rossz egyaránt, annyi bizonyos, eléggé meg fogsz lepődni, ha elolvasod, mennyiféle módon befolyásolja a bor az egészségedet.


Az esti pohár bor már évszázadok óta az életünk része, ám azzal mégis kevesen vagyunk tisztában, ez a szokásunk milyen pozitív és negatív hatással van az egészségünkre. Ezért most kicsit jobban elmerültünk a témában, az eatingwell oldalán talált cikk segítségével neked is bemutatjuk, miként hat a mérsékelt borfogyasztás a szervezetedre.

Olvasd el ezt is! A vörösbor 8 hatása az egészségre

1. Enyhíti a stresszt

egy n\u0151 a a f\u0171ben fekszik

Fotó: Farrinni / Unsplash


Igen, jól olvastad, a bor valóban képes csökkenteni a stresszt. Több kutatás megállapította, hogy a borban található rezveratrol vegyület sikeresen blokkolja azokat az enzimeket, amik depressziót és szorongást idéznek elő. A tanulmányok továbbá azt is kiderítették, hogy a mérsékelt borfogyasztás több mint 30 százalékkal csökkenti a depresszió kockázatát.

2. Javítja a lelkiállapotodat

egy n\u0151 nevet az es\u0151ben

Fotó: Jamie Brown / Unsplash


A mérsékelt borfogyasztás kedvező hatással van a mentális egészségedre. Amikor kevésbé vagy stresszes, akkor jobban tudod "menedzselni" a társas kapcsolataidat. Az aktív társasági élet pedig nem csak az összetartozás kellemes érzését adja, hanem jelentősen csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát is.

3. Egészségesen tartja a szívedet

piros sz\u00edv alak\u00fa figura

Fotó: Count Chris / Unsplash


A kutatások megállapították, hogy a borban található antioxidáns vegyületek enyhítik a gyulladást és az úgynevezett oxidatív stresszt, emiatt pedig csökken az érelmeszesedés, a szívkoszorúér-betegség és a szélütés kockázata. Sőt, a vizsgálatokból az is kiderült, hogy a bor pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet és a vérnyomást is. Ugyanakkor sosem szabad elfelejteni, hogy ezek a jótékony hatások csak akkor működnek, ha mértékkel fogyasztasz alkoholt.

4. Védi az emésztőrendszeredet

feh\u00e9rbor \u00e9s sz\u0151l\u0151 \u00e9s k\u00f6nyv

Fotó: Nati Melnychuk / Unsplash


A bélrendszer egészsége hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. De hogyan tudsz rá vigyázni? Több tanulmány kimutatta, hogy a vörösbort fogyasztók mikrobiomája (az emberrel együtt élő, vele együttműködő és kölcsönösen egymásra hatással levő mikrobaközösség) változatosabb, mint azoké, akik más típusú alkoholt ittak. A kutatók ezt a pozitív hatást a szőlő héjában található, korábban említett rezveratrolnak tulajdonítják.

5. Csökkenti a rákos betegségek esélyét

feh\u00e9rboros poharak k\u00e9zben

Fotó: Zan / Unsplash


Ami a borfogyasztást és a rák kockázatát illeti, akadnak jó és rossz híreink is a számodra. Kezdjük a jó hírrel: a mérsékelt borfogyasztás csökkenti a veserák, nyelőcső- és gyomorrák kialakulásának kockázatát. A rossz hír viszont, az, hogy még a mérsékelt alkoholfogyasztás is képes növelni a hasnyálmirigy-, prosztata-, máj- és mellrák kockázatát.