
Hihetetlen dolgok történnek a testeddel, ha minden nap borozol
Van közte jó és rossz egyaránt, annyi bizonyos, eléggé meg fogsz lepődni, ha elolvasod, mennyiféle módon befolyásolja a bor az egészségedet.
Az esti pohár bor már évszázadok óta az életünk része, ám azzal mégis kevesen vagyunk tisztában, ez a szokásunk milyen pozitív és negatív hatással van az egészségünkre. Ezért most kicsit jobban elmerültünk a témában, az eatingwell oldalán talált cikk segítségével neked is bemutatjuk, miként hat a mérsékelt borfogyasztás a szervezetedre.
Olvasd el ezt is! A vörösbor 8 hatása az egészségre
1. Enyhíti a stresszt
Igen, jól olvastad, a bor valóban képes csökkenteni a stresszt. Több kutatás megállapította, hogy a borban található rezveratrol vegyület sikeresen blokkolja azokat az enzimeket, amik depressziót és szorongást idéznek elő. A tanulmányok továbbá azt is kiderítették, hogy a mérsékelt borfogyasztás több mint 30 százalékkal csökkenti a depresszió kockázatát.
2. Javítja a lelkiállapotodat
Fotó: Jamie Brown / Unsplash
A mérsékelt borfogyasztás kedvező hatással van a mentális egészségedre. Amikor kevésbé vagy stresszes, akkor jobban tudod "menedzselni" a társas kapcsolataidat. Az aktív társasági élet pedig nem csak az összetartozás kellemes érzését adja, hanem jelentősen csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát is.
3. Egészségesen tartja a szívedet
Fotó: Count Chris / Unsplash
A kutatások megállapították, hogy a borban található antioxidáns vegyületek enyhítik a gyulladást és az úgynevezett oxidatív stresszt, emiatt pedig csökken az érelmeszesedés, a szívkoszorúér-betegség és a szélütés kockázata. Sőt, a vizsgálatokból az is kiderült, hogy a bor pozitívan befolyásolja a koleszterinszintet és a vérnyomást is. Ugyanakkor sosem szabad elfelejteni, hogy ezek a jótékony hatások csak akkor működnek, ha mértékkel fogyasztasz alkoholt.
4. Védi az emésztőrendszeredet
Fotó: Nati Melnychuk / Unsplash
A bélrendszer egészsége hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez. De hogyan tudsz rá vigyázni? Több tanulmány kimutatta, hogy a vörösbort fogyasztók mikrobiomája (az emberrel együtt élő, vele együttműködő és kölcsönösen egymásra hatással levő mikrobaközösség) változatosabb, mint azoké, akik más típusú alkoholt ittak. A kutatók ezt a pozitív hatást a szőlő héjában található, korábban említett rezveratrolnak tulajdonítják.
5. Csökkenti a rákos betegségek esélyét
Ami a borfogyasztást és a rák kockázatát illeti, akadnak jó és rossz híreink is a számodra. Kezdjük a jó hírrel: a mérsékelt borfogyasztás csökkenti a veserák, nyelőcső- és gyomorrák kialakulásának kockázatát. A rossz hír viszont, az, hogy még a mérsékelt alkoholfogyasztás is képes növelni a hasnyálmirigy-, prosztata-, máj- és mellrák kockázatát.
- Egészségi okokból eltiltották kedvencétől II. Erzsébet királynőt - Vince ›
- Egy kutatás szerint nem a szulfittól fáj a fejünk a bor után - Vince ›
- Megdöbbentő új igazság derült ki az alkohol hatásairól - Vince ›
- A vörösbor 8 hatása az egészségre - Vince ›
- Meddig áll el a bontatlan bor? - Vince ›
- A világ legegyszerűbb tevékenysége megment a depressziótól - Vince ›