Egy szőke lány egy fehér asztalra dől, előtte két borosüveg és egy borospohár

5 perc alatt tökéletesre hűtheted a borodat egy gyümölcs segítségével

Hatásosabb a jégnél, tökéletesen passzol az összes borhoz és Magyarországon is szinte bárhol, bármikor beszerezhető. Lehet ennél jobbat elképzelni a bor hűtésére?


A múltkori videójuk után, amiben egy 9000 éves folttisztítási problémát oldottak meg egy pofonegyszerű módszerrel, a thedrinksbusiness stábja ezúttal a bor hűtésének különböző módozatait tesztelte.

Két alapvetés van a bor hűtésével kapcsolatban.

Az egyik, hogy jégkockát nem szokás tenni a borba, mert az felvizezi, így pedig csökken az élményfaktor. A másik, hogy ha külső hűtésre használsz jeget, akkor adjál hozzá sót is, mert úgy gyorsabban olvad a jég és jobban hűt (a kiolvadás folyamata ugyanis hőt von el a környezettől). Azt is eláruljuk azonban már a videóra ráfordulva, hogy igazából ennek nincs is jelentősége, mert nem a jég a legjobb módszer a bor gyors lehűtésére.

A laborban, vagyis a thedrinksbusiness szerkesztőségében 24,7 Celsius fok van, természetesen a kísérlet előtt a boroknak is ennyi a hőmérséklete. Apró easter egg, vagyis „elrejtett meglepetés", legalábbis nekünk, magyaroknak, hogy a kontroll palack, amit nem hűtenek, egy Hungária Pezsgő.

Az 5 módszer az alábbi (jég alatt mindig sózott jeget kell érteni)

  • jéggel teli jégvödörbe befektetett palack,
  • hűtőtasakba kitöltött bor befektetve jégbe,
  • palack folyamatos forgatása jéggel teli vödörben,
  • fagyasztott gyümölcs a pohárba kitöltött borban.

5 perc után toronymagasan a fagyasztott gyümölcs nyert, 10 fokra hűtötte le a bort, a második helyezett hűtőtasakos megoldás is csak 16 fokra volt elegendő. Bár Christian Smith, a műsorvezető fagyasztott piros bogyós gyümölcsöket dobott a pohárba, van egy gyümölcs, ami még ennél is sokkal jobban passzol a borhoz és még véletlenül sem színezi azt el. Természetesen a szőlőről van szó, ami ráadásul ma már gyakorlatilag egész évben kapható a boltokban, így nem kell betáraznod belőle! Rakjál be jó pár szemet, vagy akár egy egész fürtöt a mélyhűtőbe és mindig vegyél elő belőle, mint ahogy azt a lenti videóban is teszik. Mint a kísérlet is bizonyította, ez a legtökéletesebb megoldás.