kék pólós férfi borospoharat tart a kezében
man in black crew neck t-shirt and blue denim jeans sitting on chair
Fotó: Big Dodzy / Unsplash

Hízunk a bortól? Hány kalória van valójában a különböző borokban?

Strandszezon közeledtével különösen aktuális a kérdés: hízlal-e a bor és ha igen mennyire. Tűpontos válaszok következnek.


Közeledik a strandszezon, ezért a thedrinksbusiness.com ismét aktuálisnak érezte az örök kérdést, hizlal-e a bor és mennyire. A mértékadó angol italos oldallal csak egyetérteni lehet, ezért úgy döntöttünk, átvesszük a cikküket, illetve ki is egészítjük azt pár olyan tipikus magyar borfajtával, amik az eredeti cikkben nem szerepelnek.

A thedrinksbusiness.com az Alcohol Health Alliance UK (AHA), vagyis az Alkohol és Egészség Szövetség elemzését hívta segítségül a kalóriák és cukortartalom meghatározására. A szervezet a tanulmányának igen hangzatos címet adott, hiszen azt állítja benne, hogy két pohár (egészen pontosan 350 milliliter) borral annyi kalóriát vihet be az ember a szervezetébe, mint egy hamburgerrel.

fekete sz\u00edn\u0171, r\u00f3zsasz\u00edn c\u00edmk\u00e9s borospalack az asztalon

Fotó: Markus Spiske / Unsplash

Természetesen ez nem minden pohár borra igaz, mint látni fogjuk, legfeljebb az édes boroknál állja meg a helyét az összehasonlítás, amikből tipikusan nem iszik meg az ember egy fél üveggel (sőt 0,5 literes tokaji aszú esetén ez már inkább háromnegyed üveg). Az idézett cikkben a szerzők az elemzésből a legkalóriadúsabbnak talált borokat emelték ki, ezeknél az alábbiak szerint alakulnak az értékek.

Kalória- és cukortartalom (175 milliliterenként)

 • cabernet franc száraz vörösbor: 139 kalória
 • shiraz száraz vörösbor: 139 kalória
 • cabernet sauvignon száraz vörösbor: 132 kalória
 • tempranillo száraz vörösbor: 132 kalória
 • kék muskotályból készített rozé habzóbor 13,8 g/l cukortartalommal: 137 kalória
 • száraz pezsgő: 115 kalória
 • kései szüretelésű, 50 g/l cukortartalmú bor: 160 kalória
 • hatputtonyos aszú 150 g/l cukortartalommal: 260 kalória

Általános szabályok

 • A pezsgőkben van általában a legkevesebb kalória, utána a száraz fehérborok következnek, a vörösborok a „léghizlalóbbak”.
 • A kalóriatartalom függ az alkoholtartalomtól is: minden 1 százalék nagyjából 5 plusz kalóriát jelent deciliterenként.
 • Minden 50 gramm/liter cukor további 30 kalóriát jelent deciliterenként.

Megállja a helyét az összehasonlítás a hamburgerre?

Az egyik nagy gyorsétteremlánc alap hamburgere (zsömle, húspogácsa, uborka, ketchup, mustár) 297 kalóriát tartalmaz, ez valóban nem sokkal több, mint két nagy pohár száraz vörösbor kalóriatartalma. Persze az ember ritkán állja meg, hogy ne fogyasszon mellé legalább egy sült krumplit, amiből egy kis adag is még 200 kalóriát tesz hozzá az egyenleghez.

Minden esetre kétségtelen, hogy már csak a "beach body" vagyis a "strand alak" elérése miatt is célszerű mértékkel fogyasztani még a legfinomabb borokat is.