piros, zöld és sárga boroskupakok egy rácsban
Fotó: iMattSmart on Unsplash

A bag-in-box vagy az üveg a környezetbarát? – az emberek többsége rosszul tudja

Megkérdezték a borfogyasztókat, szerintük a bag-in-box vagy az üveg a környezetszennyezőbb csomagolás. Nem találták el.


Novemberben tartották a jövő februári Vinexpo Paris szakkiállítás egyik felvezető sajtótájékoztatóját, amin Lulie Halstead, a Wine Intelligence piaci elemző cég igazgatója ismertetett pár aktuális trendet, amiket egy 17 országon átívelő, 17 ezer fő bevonásával készült felmérésük alapján azonosítottak. Az eredményeket a thedrinksbusiness.com foglalta össze.

A Wine Intelligence mérése szerint a koronavírus járvány beköszönte óta nőtt az alkoholfogyasztás a világban és kevésbé vagyunk válogatósak.

Vásárlásnál ugyanis ebben az időszakban a korábbiakhoz képest kisebb szerepet játszott a döntésnél, hogy a bor tisztességes kereskedelemből (fairtrade) származik, vegán vagy éppen a termelő karbonsemleges módon készíti.

Az igazgató az utóbbi jelenséget azzal magyarázza, hogy a vásárlók fejében valamiért az él, hogy a bor az tulajdonképpen már fenntartható módon készül, hiszen a termelők

fognak pár fürt szőlőt, kinyomják a levét és lepalackozzák.

A részletekbe belemenve azt emelte ki, hogy a megkérdezett fogyasztók 55 százaléka szerint az üveg csomagolás kevésbé környezetterhelő, mint a bag-in-box, holott ez a valóságban fordítva: 2020-ban éppen a Szent István Egyetem egyik kutatása mutatott rá, hogy a csomagolásból származó hulladékok 19 százaléka Európában üvegből származik, aminek a lebomlási ideje 1 millió év. Más kutatásból kiderül egy üveg előállítása 8-szor több üvegházhatású gázzal jár, mint egy bag-in-boxé.