
A bag-in-box vagy az üveg a környezetbarát? – az emberek többsége rosszul tudja
Novemberben tartották a jövő februári Vinexpo Paris szakkiállítás egyik felvezető sajtótájékoztatóját, amin Lulie Halstead, a Wine Intelligence piaci elemző cég igazgatója ismertetett pár aktuális trendet, amiket egy 17 országon átívelő, 17 ezer fő bevonásával készült felmérésük alapján azonosítottak. Az eredményeket a thedrinksbusiness.com foglalta össze.
A Wine Intelligence mérése szerint a koronavírus járvány beköszönte óta nőtt az alkoholfogyasztás a világban és kevésbé vagyunk válogatósak.
Vásárlásnál ugyanis ebben az időszakban a korábbiakhoz képest kisebb szerepet játszott a döntésnél, hogy a bor tisztességes kereskedelemből (fairtrade) származik, vegán vagy éppen a termelő karbonsemleges módon készíti.
Az igazgató az utóbbi jelenséget azzal magyarázza, hogy a vásárlók fejében valamiért az él, hogy a bor az tulajdonképpen már fenntartható módon készül, hiszen a termelők
fognak pár fürt szőlőt, kinyomják a levét és lepalackozzák.
A részletekbe belemenve azt emelte ki, hogy a megkérdezett fogyasztók 55 százaléka szerint az üveg csomagolás kevésbé környezetterhelő, mint a bag-in-box, holott ez a valóságban fordítva: 2020-ban éppen a Szent István Egyetem egyik kutatása mutatott rá, hogy a csomagolásból származó hulladékok 19 százaléka Európában üvegből származik, aminek a lebomlási ideje 1 millió év. Más kutatásból kiderül egy üveg előállítása 8-szor több üvegházhatású gázzal jár, mint egy bag-in-boxé.
- 5 étel, aminek búcsút inthetünk a klímaváltozás miatt - Vince ›
- Literenként 100 forint spórolás is lehetséges a víznél! - Vince ›
- SOLID - Borbár nyílt a város felett - Vince ›
- 10 év alatt nulláról a csúcsra: a tokaji Harsányi Pincészet - Vince ›