két pohár bor, egy kanál és humusz tálban, kenyérszeletek
Fotó: Kuznetsov Dmitriy / Shutterstock

Bor és humusz: így párosítsd a borokat a közel-keleti ételekkel

Ha szereted a kulináris kalandokat, akkor imádni fogod a közel-keleti ételek és a velük harmonizáló borok izgalmas párosításait is.


A közel-keleti ételek egyre népszerűbbek, ami nem is olyan meglepő, hiszen rendkívül változatos fogásokat kínálnak a konyhák. Egy példa: míg néhány étel fő eleme a hús, addig nagyon sok ínycsiklandozó vegetáriánus variáció is létezik. Ilyen sokszínű ételválasztékhoz igazi kihívás borokat párosítani. Ez az útmutató segít neked is eligazodni a leghíresebb közel-keleti ételek és a velük harmonizáló borok között.

Kezdjük az alapokkal

egy fekete serpeny\u0151ben h\u00fas, z\u00f6lds\u00e9gek

Fotó: Valiant Made / Unsplash


A közel-keleti konyha általában egy bizonyos összetevőre vagy fűszerre fókuszál. Ökölszabály, hogy jó, ha a párosított bor intenzitása egyezik az ételével. Ha a fogáshoz egy finom szósz is társul, akkor ehhez is lehet a bort párosítani. Ezenfelül a közel-keleti ételek elkészítésekor gyakran használnak fokhagymát és hagymát. A friss, ropogós fehérborok magas savtartalma segít lágyítani ezen ízek élességét anélkül, hogy elfedné őket - írja a winefolly cikke.

Az alábbiakban pontokba szedve leírtuk neked, hogy melyek a leggyakoribb alapanyagok a közel-keleti ételekben, és hogy ezeket milyen borokkal érdemes párosítani:

  • Petrezselyem: könnyű, savas fehérbor (sauvignon blanc, zöld veltelini)
  • Hagyma: ropogós, friss fehérbor (sauvignon blanc, szürkebarát)
  • Koriander: aromás fehérbor jó savakkal (albariño, verdejo)
  • Fokhagyma: könnyű, friss fehérbor (zöld veltelini, sauvignon blanc)
  • Kömény: friss fehérbor, pezsgő vagy földes jegyeket mutató vörösbor (pinot noir, barbera, syrah)
  • Tahini (szezámpaszta, amiről itt írtunk bővebben): aromás fehérbor (érettebb rizling, viognier)
  • Citrom: citrusos fehérbor magas savtartalommal (sauvignon blanc, Mosel-völgyi rizling, assyrtiko)
  • Harissa (fűszeres chili paszta): száraz vagy félszáraz aromás fehérbor (fűszeres traminer, zöld veltelini)
s\u00e1rga sz\u0151l\u0151f\u00fcrt\u00f6k

Fotó: Thomas Schaefer / Unsplash


A Közel-Keleten és Észak-Afrikában komoly boros múlttal rendelkezik Libanon, Törökország, Algéria, Marokkó és Tunézia.

Ezek az országok saját maguk készítenek jó minőségű borokat, amik természetesen tökéletesen passzolnak a saját konyhájukhoz. Hiába különlegesek ezek az italok, szinte lehetetlen beszerezni őket az anyaország határain kívül. Így a cikk további részében bemutatunk 9 ízletes közel-keleti ételt és a velük összeillő ismert, itthon is beszerezhető borfajtát.

1. Humusz

feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rban humusz

Fotó: Christopher Alvarenga / Unsplash


Ha a klasszikus csicseriborsó-krémet kedveled, akkor párosíts hozzá egy az átlagosnál testesebb száraz rozé bort vagy egy aromás, friss fehéret.

A humusz és a száraz borok párosítása azért működik jól, mert a ropogós fehérek savassága lágyítja a humuszban található fokhagymát.

A rozé borok pedig jól passzolnak a humusz krémes állagához és erősítik annak friss ízét. A fűszeresebb humuszhoz nagyon jól illik egy lágyabb, gyógynövényes-fűszeres jegyeket felvonultató vörösbor, például a sangiovese vagy a barbera.

Az utóbbi két bor oregánós jegyeit szépen kiegészítik az olyan klasszikus közel-keleti fűszerek, mint a kakukkfű és a rozmaring.

2. Falafel

falafel goly\u00f3k egy k\u00e9k t\u00e1lban

Fotó: Ludovic Avice / Unsplash


Ha legközelebb falafelt eszel, akkor próbáld ki egy gyümölcsös fehérborral: ilyen például a viognier, vagy a hazai kínálatból az Irsai Olivér és a sauvignon blanc.

A sauvignon blanc vágott fűves-savas kombinációja ugyanis kiválóan kiegészíti a falafel fokhagymás és fűszeres ízét. Az érettebb fehérborok pedig jól passzolnak a krémes szószokkal, például tahinival tálalt falafellel.

3. Tabbouleh

kuszkusz, petrezselyem, paradicsom

Fotó: www.flickr.com


A tabbouleh saláta többféleképpen is elkészíthető, így a stílusától és összetevőitől függően kell a bort hozzá választani.

Mindazonáltal általában ehhez a frissítő fogáshoz egy zöldfűszeres, citrusos fehérbor illik, például a sauvignon blanc, a rajnai rizling vagy a zöld veltelini.

Miért pont ilyen borokat válassz? Mert csak egy magas savtartalmú fehér tud harmóniába kerülni a citromlé és a paradicsom savasságával. A hagyma és a petrezselyem pedig gyönyörűen kiegészítik a bor gyógynövényes aromatikáját.

4. Kebab

fat\u00e1lon, kebab, sz\u00f3sz \u00e9s egy \u00fcveg bor

Fotó: Spayder pauk_79 / Shutterstock


A kebab szerencsére többféle borral is párosítható.

Jól megy a buborékos fehérekhez, de szépen harmonizál a gyümölcsös, könnyebb vörösökkel is (kadarka, portugieser).

Mivel a kebab egy viszonylag nehéz étel, így a habzó fehérborok üdítő társai lehetnek.

Ami pedig a gyümölcsös vörösöket illeti, a borban lévő lágyabb tanninok jól "megküzdenek" a hús zsírosságával. Ráadásul az ital gyümölcsössége kiemeli a fűszeres és a füstös ízjegyeket is.

5. Baba Ghanoush

feh\u00e9r t\u00e1lban, padlizs\u00e1nkr\u00e9m, gr\u00e1n\u00e1talma

Fotó: Anastasia Turshina / Shutterstock


A ropogós, savasabb fehérborok remekül passzolnak ehhez a padlizsános ételhez, így jó választás lehet a szürkebarát, egy friss olaszrizling és a már számos más fogásnál említett sauvignon blanc. Ezenfelül a provence-i stílusú rozék és a gyümölcsös vörösek (kadarka, portugieser), de még egy fűszeresebb, hordós érlelésű syrah is tökéletes a fogással.

Ezek élénk savai és a fehérek citrusos ízei különösen szép kontrasztot alkotnak a krémes pürével, miközben kiegészítik a fokhagymát, a gránátalmát és a citromot a salátában. A syrah füstössége pedig kiemeli a grillezett padlizsán füstös ízét.

6. Baklava

baklava feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Enez Selvi / Shutterstock


Ennek a hagyományos közel-keleti desszertnek az édessége tökéletesen passzol az édes fehérborokhoz.

Általános szabály, hogy a bor legalább olyan édes vagy édesebb legyen, mint a baklava. A desszertben található cukor ugyanis megkönnyíti a bor édességének érzékelését. Természetesen egy tokaji aszú édessége felveszi a versenyt bármilyen desszertével, a savassága pedig jól ellensúlyozza az. Ezért bátran ajánljuk, hogy próbáld ki a baklavát (is) egy finom tokaji aszúval.

7. Kuszkusz

kuszkusz, r\u00e9pa, z\u00f6lds\u00e9gek egy barna t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Moha El-Jaw / Shutterstock


A kuszkusz különleges ízvilága nem is harmonizálhatna jobban mással, mint egy száraz, aromás fehérborral.

Fogyaszd az ételt egy rajnai rizling, egy szürkebarát vagy egy fűszeres tramini társaságában. Mindazonáltal a könnyed vagy virágos aromájú rozé borokkal, illetve a gyümölcsös vörösekkel sem hibázhatsz nagyot.

8. Tzatziki

tzatziki egy k\u00e9k t\u00e1ny\u00e9rban, ment\u00e1val

Fotó: Esin Deniz / Shutterstock


Ez a friss uborkás krém remekül passzol olyan friss fehérborokhoz, mint az assyrtiko, a sauvignon blanc és akár az olaszrizling. Sőt, a gyümölcsös vörösekkel is jól működik.

Az említett borok savasságukkal lágyítják a fokhagyma erős ízét, miközben kiemelik a tzatziki fűzeres aromáját.

9. Töltött paprika

t\u00f6lt\u00f6tt kaliforniai paprik\u00e1k feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Esin Deniz / Shutterstock


A töltött paprikához próbáld ki a testesebb rozé borokat, nézzél szét Dúzsi borászat vagy a Figula Pincészet háza táján. A gyümölcsös és lágyabb vörösborok szintén magasabb szintre emelik az ételt.