3+1 chutney és borpárosítás az igazi ínyenceknek
Fotó: Yulia Grigoryeva / Shutterstock

3+1 chutney és borpárosítás az igazi ínyenceknek

Ha egy kis újdonságra vágysz, akkor imádni fogod az ízletes chutney-k és a finom borok találkozását.


A bor és ételpárosításokról már mi is írtunk korábban, ezért most egy kicsit specifikusabb irányt szeretnénk bemutatni, egészen pontosan a különleges mártások felé. A dél-ázsiai eredetű csatni vagy chutney egy nagyon egészséges mártogatós, ami lehet édes, savanyú vagy csípős, és általában zöldségekből vagy gyümölcsökből készítik. Az otthon elkészített chutney-k különösen jót tesznek a szervezetnek, hiszen nincs bennük felesleges cukor, só vagy tartósítószer. Így segítenek például az emésztésben és az immunrendszer egészségének fenntartásában. Ezenfelül pedig tökéletes párt alkotnak egyes borokkal. Íme!

1. Almás-áfonyás chutney + sauvignon blanc

feh\u00e9rbor, keny\u00e9r, sajt, jam

Fotó: Anna Puzatykh / Shutterstock


A sauvignon blanc ideális párja az almás-áfonyás chutney-nak. A fajta tipikus ropogós jegyei gyönyörűen kiemelik az áfonya fanyarságát és az alma édes ízét - írja a honestlytasty cikke.

2. Körtés-fügés chutney + merlot

fekete t\u00e1ny\u00e9r, sajt, villa, borospoh\u00e1r

Fotó: Vladislav Noseek / Shutterstock


A merlot gyümölcsös jegyeivel, finom fűszerességével és lágy tanninjaival tökéletes párosítást alkot a körtés és fügés chutney-val. A lassan főtt körte a gyömbér egzotikus ízével és fahéjjal olyan különleges ízt varázsol, ami remekül passzol a komoly merlot-hoz.

3. ​Chilis-hagymás chutney + chardonnay

feh\u00e9rboros poharak, sajtok, \u00fcveg

Fotó: Natalia Klenova / Shutterstock


A chardonnay élénk, zamatos ízvilága nagyon szépen harmonizál a karamellizált hagymával és a chili pikáns ízével.

+1. Fűszeres paradicsomos chutney + rozé

borospoharak, sajtok, emberi kezek

Fotó: Foxys Forest Manufacture / Shutterstock


A rozék általában a piros bogyós gyümölcsök aromáit hozzák, amik jól illenek a fűszernövényekhez és a paradicsomos fűzeres mártásokhoz.