kék hajó, előtte egy kocka alakú konténer a víz fölött, kint a szabadban
https://www.instagram.com/hipster_wine/

Megnézed ezeket a víz alatti képeket és rohansz a boltba. Mi szóltunk.

22 borász döntött úgy, hogy több száz palack bort küld le a folyó mélyére, hogy víz alatti pincében érlelje azokat.


Xinomavro a folyó mélyén

Észak-Görögországban, Naoussa városában 22 xinomavro-borász használja az Arapitsa folyót „vízi pinceként:" több száz palack bort kezdtek el érlelni a hűvös folyóvízben.

A xinomavro Görögországban őshonos kék szőlő, amelyet gyakran hasonlítanak a nebbiolóhoz, mivel az érleléssel összetett földes aromákat képes mutatni. Most a vízben érleléssel kapcsolatos kutatásoknak vetik alá azért, hogy kiderítsék, befolyásolja-e az eljárás a bor ízének mélységét. A palackokat 12 méter mélyen helyezik el, és céljuk, hogy legalább 12 évig ott tartsák őket, évente ellenőrizve, miként fejlődnek a tételek. A tudósok szerint egy év a víz alatt három év pincében töltött idővel egyenértékű.

A borászok a világ minden tájáról kísérleteznek ezzel az újfajta eljárással, amelyet „aquaoir"-nak neveztek el – a „terroir" kifejezéssel játszva. Azután került erre sor, hogy 2010-ben a Balti-tengerben több palack, 1839-ben hajótörést szenvedett, pezsgőre bukkantak, amelyekről bebizonyosodott, hogy kiváló állapotban érlelődtek, és prémiumáron tudják értékesítik őket. A Veuve Clicquot pezsgőház, amelynek pezsgője a kincslelet nagy részét tette ki, szintén teszteli az eljárást ellenőrzött körülmények között a fagyos Balti-tengeren.