Borászok Borásza felirat
Fotó: Borászok Borásza

A tavaly elhunyt borászt is beválasztották a rangos díj 5 jelöltje közé

Megválasztották az öt legjobb magyar borászt. Jelenleg a szavazás második fordulója zajlik, amelynek eredményeként április 29-én fog kiderülni, hogy az öt döntős közül ki lesz a 16. Borászok Borásza.

A Borászok Borásza idei szavazási mechanizmusa március 4-én a Magyar Tudományos Akadémián megtartott Kóstoló Körrel vette kezdetét. A hagyományokat követve ekkor gyűlt össze ugyanis az ötven legjobb magyar borász, akiket az elmúlt évek győztesei jelöltek a Borászok Borásza díjra.

emberek szerepelnek egym\u00e1s mellett

Fotó: Borászok Borásza


Ez az esemény nem csupán egy történelmi környezetben megtartott, rendkívül magas színvonalú és jóhangulatú kóstoló volt, hanem egyúttal itt adták le az ötvenek az elsőkörös szavazataikat. Ezek összesítése után alakult ki az öt fős döntő, ők azok, akik közül valaki elnyeri a 16. Borászok Borásza címet. A döntősök között szerepel Thummerer Vilmos egri borász, a Thummerer Pince alapítója is, aki 2021. december 21-én 78 éves korában elhunyt. Így posztumusz akár ő nyerheti a díjat.

emberek v\u00f6r\u00f6s borral koccintanak

Fotó: Kelsey Knight / Unsplash


A döntős névsor kihirdetése előtt már elindították a voksolás második fordulóját, ahol értelemszerűen ezúttal is az ötveneknek van szavazati joguk, ők választják meg a végső győztest az öt legjobb közül.

feh\u00e9r borral koccintanak az emberek

Fotó: Zan / Unsplash


A legjobb borászok közössége azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét jutalmazza, hanem a civilekre és az „utánpótlásra” is gondolva megválasztják a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is.

v\u00f6r\u00f6sbort \u00f6ntenek egy \u00fcvegbe

Fotó: Apolo Photographer / Unsplash


A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját.

Idén a következő személyiségeket jelölték a díjra (abc sorrend): AMBRUS LAJOS (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője), FIÁTH ATTILA (nemzetközi borakadémikus, a Corvinus Egyetem tanára), KOVACSIK TAMÁS (az Aszú Étterem borértő tulajdonosa), MIKLÓSA ERIKA (Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán énekesnő) és RIPKA GERGELY (Borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője).

fekete boros\u00fcvegek

Fotó: Biljana Martinić / Unsplash


A Jövő Borásza Ösztöndíjra borász hallgatók pályázhatnak és többek között 1 millió forintot lehet nyerni külföldi szakmai gyakorlatra.

A visszaszámlálás tehát elindult, április 29-én kiderül, hogy ki kapja a Jövő Borásza Ösztöndíjat, hogy ki lesz a Borászok Barátja, és ki lesz a 16. Borászok Borásza!