Két férfi szürke öltönyben képernyő előtt, poharat tartanak a kezükben

Czinki Tamás és Bányai Gábor Botond

Fotó: Pintér Árpád

A világ legjobbjai közé választottak két magyar borlapot!

A világ egyik legbefolyásosabb bormagazinjának díjazottjai közé nem könnyű felkerülni, idén azonban két magyar hely is összehozta. A siker letéteményeseivel beszélgetett a vince.hu.

A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, lapszámonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden év augusztusában publikálja Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin-csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence) illetve három (Grand Award) poharat adományozva. 2021-ben – most először – két magyar étterem is felkerült erre a listára, a FELIX Kitchen & Bar valamint a WINESCAPE Budapest Borbár. Az értékeléshez a nevezett éttermek, borbárok elküldik a borlapjuk mellett a teljes koncepciójukat, a tárolási körülményeket, árazást, a bor-étel párosításokat, a sommelier csapat összetételét, majd a bizottság ez alapján dönt, hogy ad-e poharat a helynek, és ha igen, mennyit.

feh\u00e9r \u00e9p\u00fclet, m\u00f6g\u00f6tte k\u00e9k \u00e9g

Sorozatban másodszor

Fotó: FELIX Kitchen & Bar

A FELIX Kitchen & Bar egyetlen magyar étteremként idén már másodszor kapta meg az egypoharas elismerést.

Az étterem borprogramját vezető Czinki Tamás - aki Magyarországon egyedüliként érte el a Master Sommelier titulust - külföldi tapasztalatait hasznosítva állította össze az étterem borlapját különös hangsúlyt fektetve a nemzetközi szelekcióra. A koncepciójuknak megfelelően a Dry Import Kft-vel szorosan együttműködve egyedülálló tételeket mutat meg a világ borkínálatából a vendégek számára.

„A FELIX közel 500 tételes borlapján fókuszban vannak a klasszikus bortermelő régiók, Champagne, Burgundia vagy éppen Piemont, de nem hagyjuk figyelmen kívül azokat a vendégeinket sem, akik az újvilág tételei között találják meg kedvenceiket. Büszkék vagyunk arra, hogy törekvéseinket a nemzetközi sajtó is elismeri, küldetésünk, hogy mindig a vendéget szem előtt tartva élményt adjunk és edukáljunk profi csapatunkkal. Bár nyilván van marketingértéke, a nevezésünk célja sokkal inkább éppen az, hogy lemérjük, nemzetközi szinten hol tartunk, illetve hova tudunk még fejlődni. Továbbra is nyitott szemmel járunk a világban, hétről hétre frissítjük újdonságokkal szelekciónkat és bővítjük a minden igényt kielégítő borlapunkat" - nyilatkozta Czinki Tamás, a FELIX Kitchen&Bar wine directora.

Pincehelyis\u00e9g, barna aszatlokkal, sz\u00e9kekkel

Alig pár hónappal a nyitás után sikerült

Fotó: Pintér Árpád

A másik díjazott étterem a WINESCAPE Budapest, amit a vezető magyar bormagazin, a BORIGO stábja üzemeltet.

A WINESCAPE a járvány miatt mindössze pár hónapja tudott kinyitni, ezért is tartják nagy eredménynek a Wine Spectator díját. „Állandó olvasója vagyok a Wine Spectatornek, folyamatosan figyelem a díjat, így érteni vélem, hogy mivel lehet eredményt elérni. Ezzel együtt a nevezésnél a kíváncsiság is hajtott, hogy a mi koncepciók vajon működőképes-e az ő szemükben. Persze az sem mellékes, hogy ha majd újra beindul a tengerentúlról a turizmus, szerintem ennek lesz reklámértéke, mert tényleg a Michelin Guide-hoz hasonló funkciót tölt a borrajongók körében. A bormagazin szakértő csapata elsősorban a magyar borokra fókuszált, ami azért kihívás, mert olyan tételeket kell felvenni a borlapra, ami a zsűri számára, tehát nemzetközi viszonylatban értelmezhető. Emellett egy izgalmas, remek ár-érték arányt képviselő olasz és spanyol borokból álló listát is összerakott a WINESCAPE gárdája. „Három fő szempontunk van: az első, hogy a BORIGO tesztjei alapján kiválogassuk a legmagasabb színvonalú és legjobb ár-érték arányú magyar tételeket tekintet nélkül arra, hogy nagy vagy kézműves, hagyományos vagy bio/natúr szemlélettel készítik-e azokat. A nemzetközi kínálatból jól iható és nagynevű, főleg mediterrán tételeket tartunk, amik kiválóan illeszkednek a folyamatosan fejlődő hidegkonyhánkhoz. Végezetül van egy egyedülálló tokaji aszú gyűjteményünk, szerintünk ugyanis mi vagyunk jelenleg az egyetlen hely a világon, ahol több évtizedre visszamenőleg ilyen széles választékkal találkozhat" – mondja Bányai Gábor Botond tulajdonos, a BORIGO főszerkesztője. A teljes borlap több mint 400 borból áll, a bár pincéjében pedig 3000 palack várja a vendégeket.